Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 7 noiembrie 2023

Radio CECCAR FM

etaf

Miniștrii de finanțe ai UE se întâlnesc la Bruxelles

Miniștrii de finanțe ai UE se vor întâlni joi, 9 noiembrie, la Bruxelles. Aceștia vor discuta cadrul de guvernanță economică și impactul economic al agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Contrar a ceea ce s-a prevăzut în programul inițial al președinției spaniole a Consiliului UE, Directiva UNSHELL nu se află pe agenda miniștrilor de finanțe europeni. Singurul dosar fiscal de pe agendă este adoptarea, fără dezbatere, a declarației Consiliului privind soluția pe doi piloni a OCDE, care va pune în evidența necesitatea de a asigura consecvența cu îndrumările administrative ale OCDE la aplicarea Directivei de implementare a Pilonului II. Această declarație ar reprezenta o consecință a preocupărilor specifice invocate de unele state membre despre alinierea Directivei pentru implementarea Pilonului II cu îndrumările administrative ale OCDE. Potrivit raportărilor, o declarație a Comisiei Europene ar fi adăugată la minutele ședinței miniștrilor pentru a prezenta opinia Comisiei potrivit căreia îndrumările administrative ale OCDE sunt compatibile cu directiva UE. Declarația Comisiei ar transmite, de asemenea, că sprijină ambiția de a avea un acord privind Pilonul I în vigoare cât mai curând posibil și ar face apel la statele membre să semneze și să ratifice rapid convenția multilaterală.

Misiunea FISC la Washington

O delegație de eurodeputați ai subcomisiei Parlamentului European pentru chestiuni fiscale (FISC), condusă de eurodeputatul Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos), s-a deplasat la Washington D.C. în perioada 30 octombrie-1 noiembrie. Delegația s-a întâlnit cu reprezentanți ai Departamentului de Trezorerie al SUA, Serviciului de venituri interne, Congresului, Națiunilor Unite, Fondului Monetar Internațional, precum și cu părți interesate din sectorul privat, societatea civilă, experți și jurnaliști. Discuțiile s-au concentrat pe implementarea reformei fiscale pe doi piloni a OCDE, rolul stimulentelor fiscale în Actul privind reducerea inflației, Legea conformității fiscale a conturilor deschise în străinătate (FACTA), schimbul de informații fiscale, impozitarea criptoactivelor și abordarea SUA pentru combaterea evaziunii fiscale. „Subcomisia FISC a transmis clar Congresului SUA că lucrurile sunt deja în mișcare: în contextul în care UE și multe alte țări de la nivel mondial au implementat o rată minimă de impozitare de 15%, Pilonul II va deveni realitate”, a declarat eurodeputatul Paul Tang într-o declarație de presă, după misiunea din Washington. „Delegația a transmis clar că o multitudine de impozite aferente serviciilor digitale (DTS-uri) este mai dăunătoare decât Pilonul I. Da, normele Pilonul I sunt uneori complexe. Dar dacă nu există un cadru comun, se ajunge la o certitudine fiscală redusă și costuri de conformitate mai mari pentru companii”, a adăugat acesta.

Termenul-limită pentru transmiterea comentariilor privind propunerea HOT se extinde până la 21 decembrie

Comisia Europeană a extins până la 21 decembrie 2023 termenul-limită până la care părțile interesate pot transmite comentarii cu privire la propunerea pentru o Directivă care stabilește un Sistem fiscal pentru IMM-uri bazat pe sediul social (HOT). Potrivit propunerii, IMM-urile care operează transfrontalier prin prezențe permanente ar avea posibilitatea de a-și gestiona obligațiile fiscale printr-o singură administrație fiscală, respectiv cea a sediului social, în loc să se conformeze cu dispozițiile mai multor sisteme fiscale. IMM-urile și-ar calcula taxele doar pe baza normelor fiscale ale statului membru în care se află sediul social al companiei. IMM-urile ar completa o declarație fiscală la administrația fiscală a sediului social, care la rândul său ar transmite mai departe declarația altor state membre în care sunt localizate sediile permanente. Termenul-limită pentru transmiterea comentariilor privind propunerea Întreprinderile din Europa: Cadru de impozitare a veniturilor (BEFIT) și propunerea pentru o Directivă privind prețurile de transfer este în prezent stabilit la 29 decembrie, dar este extins în fiecare zi până când textele sunt disponibile în toate limbile UE.

FATF  adăugat Bulgaria la lista de jurisdicții aflate sub monitorizare sporită

În timpul ședinței plenare de vineri, 27 octombrie, Financial Action Task Force (FATF) a decis să adauge Bulgaria la lista de jurisdicții care intră sub incidența unei monitorizări sporite. Atunci când FATF plasează o jurisdicție sub monitorizare sporită înseamnă că acea țară s-a angajat să soluționeze rapid deficiențele strategice identificate pentru a combate spălarea banilor în intervale de timp agreate și intră sub incidența unei monitorizări sporite. Lista FATF este luată în considerare atunci când se alcătuiește lista europeană a țărilor terțe cu risc ridicat din perspectiva spălării banilor.  În aceeași zi, FATF a decis să elimine de pe listă Albania, Insulele Cayman, Iordania și Panama. Aceste țări și jurisdicții s-au angajat să implementeze un plan de acțiune pentru a soluționa rapid deficiențele strategice identificate în intervalul de timp convenit. Următoarea ședință FATF va avea loc în februarie 2024.

Ziua certitudinii fiscale la OCDE

Forumul OCDE privind administrarea fiscală organizează marți, 14 noiembrie, Ziua certitudinii fiscale 2023. Evenimentul va furniza o oportunitate pentru decidenții politicilor fiscale, administrațiile fiscale, reprezentanții întreprinderilor și alte părți interesate să consulte agenda OCDE privind certitudinea fiscală și să ia măsuri pentru îmbunătățirea prevenirii și soluționării litigiilor. În special, în cadrul evenimentului vor fi prezentate datele statistice pentru anul 2022 privind procedura de acord reciproc și Premiile MAP 2022. De asemenea, este prevăzută în program și o sesiune privind certitudinea fiscală în baza Pilonului I și Pilonului II. Întâlnirea este programată să aibă loc pe Zoom. Cererile de participare trebuie trimise până la 9 noiembrie 2023 prin intermediul acestui link. Agenda evenimentului poate fi consultată aici.

Înregistrarea la Conferința ETAF din 29 noiembrie este acum deschisă!

29 noiembrie 2023

Conferința ETAF

De la acord la implementare: în ce stadiu ne aflăm cu soluția pe doi piloni a OCDE?

15:00–17:00

@ Thon Hotel EU, Rue de la Loi, 1040 Bruxelles

La mai bine de doi ani de la acordul major al OCDE privind soluția pe doi piloni pentru tratarea provocărilor fiscale generate de digitalizarea economiei, unde ne aflăm din punct de vedere al implementării?

Alături de experți fiscali și reprezentanți UE, ETAF ar dori să cuantifice progresul recent realizat la nivelul OCDE referitor la implementarea Pilonului I (realocarea drepturilor de impozitare) și să evalueze, în special, șansele de a avea un număr semnificativ de jurisdicții care să semneze și care să implementeze în cele din urmă acordul.

Ratificarea Pilonului I este cu atât mai importantă pentru UE întrucât Comisia Europeană a propus ca veniturile din Pilonul I să facă parte din viitoarea generație de resurse proprii ale UE.

Totodată, conferința va reprezenta un prilej de a discuta modul în care Pilonul II (impozitarea minimă) este implementat în statele UE, întrucât termenul limită pentru transpunere este stabilit pentru 31 decembrie 2023 și de a aborda provocările întâlnite de profesioniștii din domeniul fiscal din această privință.

Participanții la conferință vor beneficia de interpretare simultană în engleză, franceză, germană și română.

De asemenea, conferința va fi transmisă în direct. Înregistrați-vă aici.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Vrancea: Elevii au făcut cunoștință cu profesia contabilă

Radio CECCAR FM

Luni, 20 noiembrie 2023, elevi ai Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani au vizitat sediul filialei CECCAR Vrancea, alături de Carmen Taban, profesor de Contabilitate, expert contabil.

Cu acest prilej, elevilor le-a fost prezentat organismul profesional CECCAR, oportunitățile de carieră pe care le deschide profesia contabilă, o profesie fit for future, precum și modul în care pot obține calificările de top în domeniul financiar-contabil: expert contabil, contabil autorizat.

Reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Marilena Răvaș și Claudia Codrescu, și-au manifestat interesul în dezvoltarea procesului de instruire practică a elevilor din liceele cu profil economic, în colaborare cu CECCAR. La întâlnire au participat administratori ai unor societăți de contabilitate și expertiză contabilă, ce au împărtășit elevilor anumite aspecte-cheie și secrete privind activitatea profesională.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR se alătură demersului de susținere a Declarației cu privire la climă, emisă de ISSB

Radio CECCAR FM

Susținerea standardului de referință al ISSB în cadrul COP28: „Riscurile climatice au un impact din ce în ce mai mare asupra companiilor și capitalului. Așadar, ca răspuns la apelurile la acțiuni climatice din cadrul COP28,  susținem înființarea unei infrastructuri de piață care să faciliteze prezentări de informații legate de climă consecvente și comparabile la nivel global. Ne asumăm un angajament față de avansarea adoptării și utilizării standardului legat de climă al ISSB ca standard global de referință în domeniul climei.”

IFAC, în calitate de voce globală a profesiei contabile, încurajează toate organizațiile membre să susțină această declarație. Susținerea declarației de către IFAC reprezintă un apel la acțiuni îmbunătățite și mai bine coordonate ale profesiei contabile pentru a contribui la stimularea unui sistem global îmbunătățit de raportare .

În anticiparea evenimentului global COP28, ISSB a prezentat Declarația cu privire la climă, document care marchează un pas semnificativ în prioritizarea agendei climatice și valorificarea beneficiilor prezentărilor de informații eficiente. Declarația cuprinde diverse domenii esențiale, inclusiv stimularea colaborării dintre sectoarele de activitate, reducerea emisiilor de carbon și creșterea alocării de finanțări destinate acestui scop.

CECCAR a răspuns pozitiv la apelul IFAC, alăturându-se inițiativei ISSB și semnând Declarația care va fi lansată în cadrul COP28, eveniment ce va avea loc în perioada 30 noiembrie – 12  decembrie 2023 în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Mai multe detalii despre apelul IFAC, precum și despre inițiativele organismului internațional pentru susținerea rolului profesiei contabile în facilitarea acțiunilor legate de climă regăsiți pe site-ul IFAC.

Articolul poate fi accesat pe site-ul IFAC, fiind disponibil atât în limba engleză, cât și în limba română, cu ajutorul integrării instrumentului Google Translate de către IFAC. Varianta în limba română poate fi accesată din bara de sus a site-ului, prin butonul dedicat.

Vă rugăm să aveți în vedere că informațiile de pe site-ul IFAC sunt traduse automat prin intermediul Google Translate. CECCAR nu își asumă responsabilitatea pentru acuratețea traducerii informațiilor de pe site-ul IFAC, neavând nicio contribuție în acest sens. Textul original este cel disponibil în limba engleză.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Neamț: Ședința lunară a experților contabili și contabililor autorizați din județ cu conducerea filialei Corpului

Radio CECCAR FM

Joi, 9 noiembrie, experți contabili și contabili autorizați din județul Neamț s-au reunit în sala de ședințe a Grand Hotel Ceahăul pentru a discuta aspecte legate de activitatea profesională, în ședința lunară a membrilor filialei cu conducerea locală a CECCAR. Invitat special al întâlnirii a fost șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice, Vasile Daniel Kudera.

La eveniment au participat 58 de membri, discuțiile concentrându-se pe aspecte privind reforma fiscală, cu accent pe noile plafoane pentru operațiunile de încasări și plăți cu numerar.

Totodată, membrii filialei au analizat, împreună cu reprezentantul AJFP, alte spețe întâlnite în activitatea profesională legate de îndeplinirea obligațiilor fiscale ale contribuabililor.

Continuare

Trending