Rețele sociale

ECONOMIE

BEI va majora finanțarea pentru tehnologiile cu dublă utilizare

Radio CECCAR FM

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat că va oferi o finanțare mai mare pentru tehnologiile cu dublă utilizare, civilă și militară, în ideea de a sprijini reînarmarea europeană în fața Rusiei, în conformitate cu o solicitare recentă venită din partea statelor membre, informează AFP, preluată de Agerpres.

Brațul financiar al UE nu este autorizat, conform mandatului, să finanțeze activități care au legătură cu armamentul în sens strict, precum munițiile sau rachetele, pentru a-și păstra ratingul excelent, care îi permite să se împrumute la dobânzi scăzute.

Însă, instituția financiară cu sediul la Luxemburg dispune de o anvelopă de șase miliarde de euro până în 2027, pentru împrumuturi în favoarea dezvoltării de produse cu dublă utilizare, precum drone sau vehicule care, în anumite versiuni, pot fi introduse pe câmpul de luptă.

Până în prezent, BEI trebuie să se asigure că minimum jumătate din veniturile pe care mizează dintr-un anumit proiect vor proveni dintr-o utilizare în scopuri civile, pentru ca acel proiect să fie eligibil de a beneficia de finanțare din partea sa. Această limită urmează să fie eliminată, împrumuturile urmând să fie acordate în viitor cu condiția să existe și o utilizare civilă pentru tehnologiile vizate, fără a fi fixat un anume procentaj. Grație acestei relaxări, va putea fi accelerată deblocarea celor șase miliarde de euro pentru apărare.

„Ne vom consolida și accelera sprijinul pentru industria europeană de securitate și apărare, protejând în același timp capacitatea noastră de finanțare și cele mai stricte standarde în materie de mediu, social și guvernanță”, a declarat vineri președintele BEI, Nadia Calvino, care a prezentat vineri acest proiect miniștrilor europeni ai Finanțelor, reuniți la Luxemburg.

Planul a fost „bine primit” de miniștrii europeni ai Finanțelor, subliniază BEI. Însă, va trebui aprobat în mod formal de Consiliul de Administrație al instituției, cu prilejul unei reuniuni care va avea loc în luna mai.

De asemenea, este avută în vedere o extindere a accesului la împrumuturile BEI pentru IMM-urile care activează în domeniul apărării, în condițiile în care până acum acestea erau complet excluse. În paralel, vor fi înființate un ghișeu unic și un grup de lucru pentru a accelera procedurile.

Acest ghișeu unic ar urma să fie operațional în luna mai, iar un plan complet de acțiune ar putea fi prezentat până în luna iunie, a explicat Nadia Calvino.

La finele lunii martie, liderii UE au cerut BEI să își relaxeze regulile pentru a finanța mai mult companiile din sectorul apărării. Anumite state membre, precum Franța, ar fi dorit să meargă și mai departe și să obțină o ridicare completă a interdicției de sprijinire a activităților cu caracter pur militar.

Banca Europeană de Investiții, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acționarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităților de creditare ale BEI este pus pe finanțarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată și coeziunea economică și socială într-o Uniune Europeană extinsă.

ECONOMIE

BNR: Datoria externă a României a crescut cu peste 18 miliare euro în primele zece luni

Radio CECCAR FM

În perioada ianuarie – octombrie 2024, datoria externă totală a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, a anunțat astăzi Banca Națională a României (BNR). În structură:  datoria externă pe termen lung a însumat 138,198 milioane euro la 31 octombrie 2024 (74,2% din totalul datoriei externe), în creștere cu 13,2% față de 31 decembrie 2023; ▪ datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2024 nivelul de 48,150 miliarde euro (25,8% din totalul datoriei externe), în creștere cu 4,2% față de 31 decembrie 2023.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,7% în luna octombrie 2024, comparativ cu 18% în anul 2023. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 octombrie 2024 a fost de 5,8 luni, în comparație cu 5,6 luni la 31 decembrie 2023.

Potrivit băncii centrale, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 octombrie 2024 a fost de 103,5%, comparativ cu 99,7% la 31 decembrie 2023.

Continuare

ECONOMIE

A fost aprobată Strategia națională privind datele deschise 2024-2028

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre privind Strategia națională privind datele deschise 2024-2028, document care a cărui elaborare și implementare consolidează poziția României ca lider regional în digitalizare și inovare, contribuind, totodată, la creșterea economică sustenabilă și la atingerea obiectivului strategic de aderare la OCDE.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Strategia va contribui la dezvoltarea unui sector public bazat pe date, crearea unei culturi a datelor în administrația publică și la o schimbare absolut necesară de paradigmă prin care datele sunt tratate ca o resursă disponibilă și integrate în activitatea de zi cu zi. „Datele deschise sunt fundamentale pentru o guvernare modernă și participativă și stimulează creșterea economică“, se menționează în comunicat.

Datele deschise sunt date în format prelucrabil automat ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine în orice scop, așa cum prevede Legea nr.179/2022 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public. Datele deschise guvernamentale sunt date structurate aflate în posesia entităților publice și a întreprinderilor publice, pe care acestea le-au creat în cadrul activității proprii și pot fi publicate ca date deschise.

Continuare

ECONOMIE

Moș Crăciun își începe traseul mai devreme: Prima oprire – filialele CECCAR

Radio CECCAR FM

În curând, Moș Crăciun își va începe traseul magic, poposind la filialele CECCAR pentru a aduce bucurie și zâmbete celor mici. Cu sacul plin de daruri alese cu grijă și surprize care aduc magia sărbătorilor, Moșul este gata să transforme fiecare întâlnire într-un moment de neuitat.

Atmosfera sărbătorilor începe să prindă contur, iar emoția revederii cu Moșul crește cu fiecare zi. Filialele CECCAR vor deveni, pentru câteva ore, un loc de basm, unde magia Crăciunului va fi la ea acasă. Colindele, râsetele copiilor și bucuria împărtășită alături de familie și prieteni vor transforma aceste întâlniri într-o experiență memorabilă.

Surprizele Moșului vor fi dezvăluite rând pe rând. Curând vom afla ce bucurii și daruri a lăsat simpaticul personaj. Ho-ho-ho, sărbătorile sunt aici!

Continuare

Trending