Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 9 iulie 2024

Radio CECCAR FM

etaf

Se conturează componența finală a Parlamentului European

Componența finală a viitorului hemiciclu începe să prindă formă. Grupurile politice din Parlamentul European și-au dat termen până joi, 4 iulie, să se formeze, înainte de a începe negocierile privind repartizarea posturilor în comisiile parlamentare în funcție de mărimea acestora. Conform ultimelor proiecții ale Parlamentului European, grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) a crescut la 84 de locuri, iar partidul polonez PiS a decis în cele din urmă să rămână în grup, prin urmare, confirmând, pentru moment, locul al treilea în spatele grupului Partidului Popular European (PPE) (188 de locuri) și al grupului Socialiștilor și Democraților (S&D) (136 de locuri). Cu toate acestea, un nou grup de extremă dreapta numit „Patriots for Europe”, anunțat recent de premierul maghiar Viktor Orbán, austriacul Herbert Kickl și fostul prim-ministru ceh Andrej Babiš, ar încerca să se formeze și ar putea avea până la 95 de eurodeputați. Acest nou grup ar urma să înlocuiască grupul Identitate și Democrație (ID) și să atragă gruparea franceză Rassemblement National și pe cea germană AfD, care ar renunța astfel la proiectul lor de a crea grupul „The Sovereignists” (Suveraniștii). Decizia oficială urmează să fie luată luni, 8 iulie, când grupul Patriots for Europe ar trebui să organizeze întâlnirea sa constitutivă.

DG TAXUD 2024, Raport anual privind impozitarea

Direcția Generală pentru Impozitare și Uniune Vamală (DG TAXUD) a Comisiei Europene a publicat miercuri, 3 iulie, Raportul anual pe 2024 privind impozitarea, care prezintă informațiile și analiza situației actuale a sistemelor de impozitare și fiscale din statele membre. Raportul analizează atât reformele recente din sistemele fiscale, cât și modificările principalilor indicatori utilizați de Comisie pentru evaluarea politicilor fiscale în statele membre ale UE și la nivelul UE. Analiza conține un studiu al diferitelor baze de impozitare și tipuri de impozite, precum și al rolului acestora în combinația de impozite, cu accent pe diferențele dintre țări și în timp. Ediția din acest an include un accent pus pe rolul impozitării pentru a sprijini o economie competitivă a UE. Raportul constată că modificările aduse combinației de impozite și poverii fiscale au fost mici, cu unele evoluții eterogene în statele membre ale UE. Povara fiscală generală a crescut de la 39,8% la 40,2% din PIB în ultimii zece ani. În plus, raportul menționează că pierderile de venituri cauzate de evitarea obligațiilor fiscale și de evaziune continuă să fie o problemă pentru toate tipurile de impozite. În special, se estimează că pierderile de venituri cauzate de transferul profiturilor întreprinderilor sunt în valoare de până la 20% din totalul veniturilor CIT colectate în 2022 în UE, ceea ce s-ar ridica la aproximativ 100 miliarde EUR în termeni nominali. Raportul concluzionează că reducerea incertitudinii fiscale prin norme fiscale simple și previzibile, împreună cu utilizarea eficientă a veniturilor pentru creșterea cheltuielilor publice, ar contribui la un mediu favorabil creșterii economice. În paralel, asigurarea unei conformități sporite din partea tuturor contribuabililor din UE, inclusiv prin combaterea planificării fiscale agresive, ar contribui la promovarea unei economii prospere prin valorificarea întregului potențial de venituri al bazelor și ratelor de impozitare actuale. Raportul a fost prezentat și dezbătut în cadrul unui eveniment organizat de Comisia Europeană joi, 4 iulie. Acesta va alimenta reflecția privind viitoarea combinație de impozite, inclusiv în vederea viitorului Simpozion anual al UE, programat pentru 6 noiembrie 2024.

OCDE are așteptări optimiste cu privire la Pilonul 1 după termenul-limită ratat din iunie

OCDE își menține optimismul cu privire la încheierea reformei fiscale din Pilonul 1 după ce termenul-limită de finalizare a negocierilor a fost ratat la 30 iunie. Într-o declarație dată luni, 1 iulie, directorului Centrului OCDE pentru politici fiscale și Administrație, Manal Corwin, ar fi declarat despre cadrul general incluziv OCDE că face progrese semnificative în ceea ce privește scăderea decalajelor dintre membri cu privire la diverse aspecte, în special cu privire la convenția multilaterală în sine, precum și cu privire la arhitectura sumei B. Un prim proiect al Convenției multilaterale (MLC) care prevede realocarea drepturilor de impozitare în jurisdicțiile de piață asupra unora dintre profiturile celor mai mari întreprinderi multinaționale, indiferent de prezența lor fizică (așa-numita sumă A din Pilonul 1) a fost publicată în octombrie 2023. Cu toate acestea, au rămas mai multe obiecții cu privire la aspectele tehnice. La 30 mai, copreședinții Cadrului general incluziv OCDE/G20 privind BEPS, Marlene Nembhard-Parker (Jamaica) și Tim Power (Regatul Unit), au asigurat într-o declarație despre Cadrul general incluziv că „se apropie de finalizarea” negocierilor privind un pachet final referitor la primul pilon, menținându-și obiectivul de a ajunge la un acord final în timp util pentru a deschide MLC spre semnare până la sfârșitul lunii iunie.

Curtea de Conturi Europeană evaluează performanța recunoașterii calificărilor profesionale în UE

Curtea de Conturi Europeană (CCE) a publicat luni, 1 iulie, un raport special privind modul în care Directiva privind recunoașterea calificărilor profesionale este efectiv pusă în aplicare în UE. Auditul a acoperit perioada 2013-2023 și s-a axat pe patru profesii: asistentă medicală responsabilă cu îngrijirea generală, profesor de școală generală, tâmplar/montator și inginer civil, cu vizite în patru state membre (Austria, Belgia, Republica Cehă și Luxemburg). Principala constatare a CCE este că numărul profesiilor reglementate din UE rămâne ridicat, în timp ce sistemele UE de recunoaștere a calificărilor profesionale sunt rar utilizate (numai în aproximativ 6% dintre cazurile de mobilitate din UE). Curtea a constatat, de asemenea, unele deficiențe în aplicarea directivei de către statele membre, cum ar fi lipsa procedurilor electronice, taxele de utilizare a procedurii de recunoaștere fiind stabilite arbitrar și diferind considerabil între statele membre, autoritățile care solicită mai multe documente decât cele prevăzute în directivă și în codul de conduită, impunerea unor controale prealabile excesive și măsuri compensatorii și proceduri mai lungi decât cele prevăzute. Curtea recomandă în special clarificarea, prin propunerea de modificări ale legislației sau prin emiterea de recomandări ale Comisiei, a importanței Comisiei și/sau a unui organism independent de a revizui testele de proporționalitate efectuate de statele membre. În răspunsul său la raport, Comisia Europeană reamintește că a inclus inițial acest lucru în propunerea sa de directivă privind testul de proporționalitate, dar că actul juridic final, astfel cum a fost adoptat de cei care l-au legiferat, nu include această dispoziție. Comisia va continua să colaboreze cu statele membre pentru a evidenția beneficiile implicării unui organism independent în testele de proporționalitate, pentru a oferi orientări concrete statelor membre și pentru a facilita schimbul de bune practici.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlnire de lucru cu specialiști ai AJOFM pe tema stimulării ocupării forței de muncă

Radio CECCAR FM

În data de 26 august, membrii Filialei CECCAR Maramureș s-au reunit într-o întâlnire de lucru cu reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) pentru a discuta măsurile necesare stimulării ocupării forței de muncă în județ. Evenimentul a fost moderat de conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, președintele filialei, și a beneficiat de participarea directorului executiv al AJOFM Maramureș, Mihaela Oana Oșanu, alături de Ștefania Elena Donca, inspector superior în cadrul Compartimentului de Statistică și Analiza Pieței Muncii.

În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de interes atât pentru profesioniștii contabili, cât și pentru reprezentanții mediului de afaceri. Unul dintre subiectele centrale a fost angajarea absolvenților conform articolului 80 din Legea nr. 76/2002, care prevede facilități pentru angajatorii ce recrutează tineri absolvenți, cu scopul de a stimula integrarea acestora pe piața muncii. De asemenea, s-a pus accent pe măsurile de sprijin oferite angajatorilor care încadrează în muncă șomeri din categorii vulnerabile, cum ar fi persoanele peste 45 de ani, șomerii care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomerii de lungă durată, tinerii NEETs (cu vârsta între 16 și 29 de ani), precum și persoanele cu dizabilități. Un alt punct important al întâlnirii a fost necesitatea stimulării angajatorilor în a încadra pe piața muncii șomeri aflați aproape de vârsta de pensionare.

Specialiștii instituției au oferit răspunsuri detaliate la solicitările profesioniștilor contabili, clarificând aspectele legislative și operaționale care pot influența activitatea companiilor în ceea ce privește recrutarea și integrarea pe piața muncii a acestor categorii de persoane. În urma discuțiilor a fost subliniată importanța colaborării continue între profesioniștii contabili și autoritățile publice pentru a asigura implementarea eficientă a măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă, contribuind astfel la dezvoltarea economică a județului Maramureș.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Proiectul formularului Notificare de conformare RO e-TVA în consultare publică

Radio CECCAR FM

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat în transparență decizională proiectul de Ordin pentru aprobarea modelului și conținutului formularului ”Notificare de conformare RO e-TVA”, precum și a procedurii de transmitere a notificării.

ANAF reamintește, în Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ, că prin OUG nr. 70/2024 privind unele măsuri de implementare și utilizare a decontului precompletat RO e-TVA și valorificarea datelor și informațiilor prin implementarea unui sistem de guvernanță specific, precum și alte măsuri fiscale, publicată în Monitorul Oficial nr. 582 din 21 iunie 2024, s-au aprobat unele măsuri de implementare și utilizare a decontului precompletat RO e-TVA și valorificarea datelor și informațiilor prin implementarea unui sistem de guvernanță specific.

Prin OPANAF nr. 3775/2024 s-au aprobat modelul și conținutul formularului „Decont precompletat RO e-TVA”.

Potrivit prevederilor art. 5 din OUG nr. 70/2024, astfel cum a fost modificată și completată prin OUG nr. 87/2024 privind modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA și e-Factura, precum și pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, în situația în care se identifică diferențe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA aprobat prin OPANAF nr. 3775/2024 și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată (formular 300), ANAF notifică persoana impozabilă prin mijloace electronice.

Potrivit prevederilor art. 5 alin. (5) din OUG nr. 70/2024, cu modificările și completările ulterioare, modelul formularului “Notificare de conformare RO e-TVA” și procedura de transmitere se aprobă prin ordin al președintelui ANAF.

În acest context, a fost elaborat noul proiect de Ordin supus consultării publice. Formularul propus de „Notificare de conformare RO e-TVA”, precum și procedura de transmitere a notificării, respectă cerințele impuse de OUG nr. 70/2024, cu modificările și completările ulterioare.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR, în topul organizațiilor de la nivel mondial care contribuie la dezvoltarea unei profesii pregătite pentru viitor

Radio CECCAR FM

Corpul Experților Contabili și Contabililor din România se află în primele șase organizații membre ale International Federation of Accountants (IFAC) în ceea ce privește contribuția adusă la eforturile organismului internațional de dezvoltare a unei profesii pregătite pentru viitor prin traducerea și mediatizarea publicațiilor emise de Federație și Consiliile normalizatoare: IESBA, IAASB și IPSASB, potrivit unei informări emise de IFAC.

Poziționarea CECCAR subliniază implicarea activă a organismului profesional în promovarea profesiei, în dezvoltarea profesională continuă a membrilor prin punerea la dispoziție, în limba română, a materialelor elaborate de IFAC.

Conform informațiilor transmise de IFAC, anul acesta au fost publicate 364 de traduceri în 35 de limbi ale publicațiilor IFAC și ale materialelor de analiză, precum și ale standardelor IAASB, IESBA și IPSASB.

Continuare

Trending