Rețele sociale

ECONOMIE

Ajutor de 900 de milioane de lei pentru companiile mijlocii

Radio CECCAR FM

Premierul Dacian Cioloş a afirmat, vineri, la Slatina, la fabrica de anvelope Pirelli, că Guvernul pregăteşte o schemă de ajutor de stat pentru companiile de dimensiuni medii în valoare totală de 900 de milioane de lei care va fi acordată în perioada 2017-2020.

”Astfel de investiţii mari crează şi locuri de muncă pe orizontală. Pirelli are câteva sute de furnizori locali, IMM, în marea lor majoritate cu capital românesc, care, în felul acesta se pot dezvolta şi pot vedea o altă perspectivă. Subliniez că Guvernul sprijină astfel de investiţii, atât prin ajutoare de stat pentru investiţii mari, de peste 10 milioane de euro, aşa cum şi Pirelli a beneficiat pentru aceste ultime investiţii, dar avem şi scheme de ajutor de stat care vizează crearea de locuri de muncă pentru companii de dimensiuni mai mici, unde în general beneficiari sunt companii româneşti, care crează locuri de muncă şi de multe ori sunt locuri de muncă create pe orizontală şi datorită unor astfel de investiţii. Sunt companii româneşti care se dezvoltă în paralel, odată cu partenerii cu care lucrează”, a declarat premierul Dacian Cioloş, citat de news.ro.

El a precizat că Guvernul pregăteşte o schema de ajutor de stat care va intra în vigoare de anul viitor. ”Pregătim o schemă de ajutor de stat, care va intra în vigoare începând de anul viitor şi cu o alocare bugetară de circa 900 de milioane de lei până în 2020, care va viza şi investiţiile de dimensiuni medii, între unu şi cinci milioane de euro şi care sperăm noi să atragă din ce în ce mai mult şi companii româneşti care să se poată dezvolta. E important în perioada următoare nu numai să atragem investiţii străine, să le înrădăcinăm cât mai bine în potenţialul de dezvoltare al econommiei româneşti, să creeze locuri de muncă, să aducă tehnologii moderne, să aducă investiţii în cercetare şi inovare, dar, în paralel, să putem crea oportunităţi şi capitalului autohton”, a arătat prim-ministrul.

La rândul său ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat că Italia se află pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de companii din ţara noastră cu capital străin. ”Sunt aproximativ 43.000 de companii cu capital italienesc. De asemenea, Italia este pe locul 2 în ceea ce priveşte exportul din România către ţările membre UE şi (…) se află pe locul 6 în ceea ce priveşte investiţiile străine directe în România. Ministerul Finanţelor este alături de investitori nu numai prin aceste scheme de sprijin, dar şi prin proiecte de sprijin fiscal prin deducerile fiscale pentru cercetare-dezvoltare şi prin aceste proiecte de deuceri fiscale pentru training şi învăţământ dual”, a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

Grupul Pirelli a intrat în România în anul 2004 când a înfiinţat compania ”Pirelli Tyres România”. Construcţia fabricii de anvelope este un proiect greenfield început în 2005, iar primele anvelope au fost fabricate în 2006. Simultan cu prezenţa sa industrială în ţară, compania Pirelli este implicată într-o serie de proiecete de cercetare împreună cu universităţiile din Bucureşti şi Craiova şi este angajată în numeroase activități sociale şi culturale.

ECONOMIE

Au fost stabilite Normele metodologice de aplicare a prevederilor articolului V din Legea nr.126/2024

Radio CECCAR FM

Prin HG nr. 1.490/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 1175 din 25 noiembrie 2024, au fost stabilite Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. V din Legea nr. 126/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu privire la autoritatea vamală competentă, identificarea, păstrarea, depozitarea, valorificarea sau ridicarea mijloacelor de transport reținute până la plata amenzii, precum și identificarea proprietarilor acestora.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, aceste Norme vor asigura aplicarea unitară a prevederilor Legii nr.126/2024 prin care au fost stabilite noi măsuri referitoare la regimul juridic al mijloacelor de transport reținute de reprezentanții autorității vamale, respectiv intrarea în proprietatea privată a statului și condițiile de valorificare a mijloacelor de transport reținute.

Legea nr.126/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale stabilește, la articolul V, regimul juridic al mijloacelor de transport reținute de reprezentanții autorității vamale ca urmare a sancționării faptei de sustragere de la controlul vamal a oricăror bunuri sau mărfuri care ar trebui plasate sub un regim vamal.

Potrivit reprezentanților Guvernului, intervenția legislativă a devenit necesară pe fondul îngreunării activității structurilor autorității vamale ca urmare a blocării spațiilor deținute cu un număr foarte mare de mijloace de transport reținute în temeiul art. 653 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin HG nr.707/2006, potrivit căruia „în cazul în care contravenția prevăzută la alin.(1) lit.a) are ca obiect produse accizabile, contravenția se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei, confiscarea bunurilor sustrase de la controlul vamal și reținerea mijlocului de transport folosit la săvârșirea contravenției până la plata amenzii.”

Continuare

ECONOMIE

Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în octombrie cu 1,1%, până la 48,5 miliarde de lei

Radio CECCAR FM

Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna octombrie, față de luna anterioară, cu 1,1% până la nivelul de 48,5 miliarde de lei (9,7 miliarde de euro), iar de la începutul anului au crescut cu 22%, conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri citat de Agerpres. Intrările nete ale lunii au totalizat 546 milioane de lei (109,7 milioane euro).

Cele mai performante 5 fonduri în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete între 27,2% și 29,3%; pe un orizont de 36 de luni, cele mai performante 5 fonduri au avut randamente cuprinse între 50,3% și 94,8%, obținute de-a lungul ultimilor 3 ani de zile (față de luna octombrie 2021).

Activele nete ale celor 94 de fonduri deschise locale au crescut în luna octombrie cu 1,8%, până la 26,4 miliarde de lei (5,3 miliarde de euro), iar de la începutul anului au crescut cu 29,6%.

Fondurile deschise locale au înregistrat în luna octombrie intrări nete de 549 milioane de lei (110,4 milioane euro), fiind vizate fondurile de obligațiuni și instrumente cu venit fix (+404,0 milioane lei), cele reunite sub categoria „alte fonduri” (+108,9 milioane lei) și cele diversificate (+47,7 milioane lei) în vreme ce fondurile de acțiuni au avut ieșiri nete (-11,6 milioane lei).

Activele nete exprimate în lei ale celor 117 fonduri deschise străine distribuite în România au crescut în luna octombrie cu 0,7% față de luna precedentă, până la 2,1 miliarde lei (0,43 miliarde euro) iar de la începutul anului au crescut cu 15,5%.

Fondurile deschise străine distribuite în România, având o pondere de 7,4% în totalul activelor fondurilor deschise de investiții, au înregistrat în luna octombrie intrări 17,8 milioane lei (3,6 milioane euro).

Activele nete ale celor 36 de fonduri de investiții alternative au crescut cu 0,3% în luna octombrie, până la 19,9 miliarde lei (4 miliarde euro), iar de la începutul anului au crescut cu 13,8%; fondurile de investiții alternative locale au avut ieșiri nete de 21 milioane lei (4,2 milioane euro) în luna raportată.

Continuare

ECONOMIE

Noi modificări privind măsurile fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice

Radio CECCAR FM

Prin OMF nr. 6557/2024, publicat astăzi în Monitorul Oficial nr. 1172/25.11.2024, a fost stabilită Procedura de punere în aplicare a prevederilor art. VIII și IX din OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene. Actul normativ stabilește procedura de plată eșalonată a sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială și/sau a unor daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din aparatul propriu al Ministerului Finanțelor și din instituțiile publice aflate în subordinea acestuia. Prevederile noului ordin se aplică și tranșelor neplătite până la data de 31 decembrie 2023 aferente sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială și/sau a unor daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale, care fac obiectul plății eșalonate, conform legii.

Plata sumelor datorate în temeiul hotărârilor judecătorești se realizează astfel: a) în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 5% din valoarea titlului executoriu; b) în al doilea an se plătește 10% din valoarea titlului executoriu; c) în al treilea an se plătește 25% din valoarea titlului executoriu; d) în al patrulea an se plătește 25% din valoarea titlului executoriu; e) în al cincilea se plătește 35% din valoarea titlului executoriu.

Termenul privind eșalonarea anuală la plată se calculează de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie, iar plata fiecărei tranșe din valoarea titlului executoriu se realizează într-un an calendaristic. La sumele eșalonate se acordă dobânda legală remuneratorie, calculată de la data la care hotărârea judecătorească a rămas executorie. În situația în care, prin hotărârile judecătorești menționate, s-a dispus actualizarea sumelor acordate cu indicele prețurilor de consum, comunicat de Institutul Național de Statistică sau orice altă modalitate de actualizare, se aplică în mod corespunzător dispozițiile hotărârii judecătorești.

În ceea ce privește tranșele aferente sumelor acordate prin hotărârile judecătorești menționate în acest Ordin, care fac obiectul plății eșalonate conform legii, neplătite până la data de 31 decembrie 2023, acestea se plătesc eșalonat, începând cu anul 2024, astfel: a) în primul an se plătește 5% din valoarea tranșelor neplătite; b) în al doilea an se plătește 10% din valoarea tranșelor neplătite; c) în al treilea an se plătește 25% din valoarea tranșelor neplătite; d) în al patrulea an se plătește 25% din valoarea tranșelor neplătite; e) în al cincilea an se plătește 35% din valoarea tranșelor neplătite. Sumele se actualizează cu indicele prețurilor de consum, comunicat de Institutul Național de Statistică. La sumele actualizate se acordă dobânda legală remuneratorie, calculată de la data la care hotărârea judecătorească a rămas executorie.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 22 de ore

Dialog interprofesional, la CECCAR Hunedoara: profesioniști contabili și avocați au dezbătut subiecte fiscale și juridice de actualitate

ECONOMIEacum 22 de ore

Au fost stabilite Normele metodologice de aplicare a prevederilor articolului V din Legea nr.126/2024

ECONOMIEacum 22 de ore

Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în octombrie cu 1,1%, până la 48,5 miliarde de lei

ECONOMIEacum 22 de ore

Noi modificări privind măsurile fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice

ECONOMIEacum 23 de ore

DNSC: O nouă campanie de spoofing prin apeluri vizează utilizatorii români

ECONOMIEacum 5 zile

Suma alocată Programului de susținere a producției de cartof de consum în anul 2024 a fost majorată cu 3 milioane de lei

ECONOMIEacum 5 zile

Au fost aprobate Strategia Națională de Supraveghere a Pieței 2024-2027 și Planul de acțiune pentru implementarea acesteia

ECONOMIEacum 5 zile

Strategia națională pentru resurse minerale neenergetice 2025 – 2035 a fost adoptată

ECONOMIEacum 5 zile

ANAF atrage atenția asupra unor noi mesaje false transmise în numele instituției

PROFESIA CONTABILĂacum 5 zile

CECCAR Maramureș: Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș, 20 DE ANI – ARC PESTE TIMP

ECONOMIEacum 6 zile

Un nou proiect major, de importanță strategică, pentru producția de baterii în România

ECONOMIEacum 6 zile

Studiu: Românii preferă depozitele bancare, însă nivelul de participare la piața de capital este redus

Trending