Rețele sociale

ECONOMIE

Piața de capital din România a crescut cu 18 procente în 12 luni

Indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET listate la Bursa de Valori București (BVB), a crescut cu 17,7% de la finalul lunii februarie 2020 și până la finalul lunii trecute, iar aproape un sfert din acest ritm de creștere, de peste 4 puncte procentuale, a fost realizat în primele două luni ale acestui an, potrivit unui raport al BVB, informează Agerpres.

Radio CECCAR FM

„Remarcăm un interes crescut pentru companiile așa-numite de creștere listate pe segmentul AeRO al BVB, dar și pentru companiile cu un istoric solid listate pe piața reglementată. Această efervescență este reflectată și în nivelul de tranzacționare cu diferite tipuri de instrumente financiare, iar valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 2,4 miliarde de lei în primele două luni luând în calcul cele două piețe care au avut creșteri semnificative, de 16% pentru piața reglementată și de 340% pentru AeRO. Anul 2021 a început într-o notă puternic optimistă pentru Bursa de Valori București. Acest fapt este rezultatul cumulativ, pe de o parte, al eforturilor constante depuse de BVB de a se promova ca un pilon esențial de finanțare și, pe de altă parte, de o înțelegere mai bună și încredere sporită în rândul acționarilor companiilor românești care sesisează oportunitățile multiple oferite de prezența pe bursă”, a declarat Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Conform raportului, piața de capital din România a adus creșteri semnificative pentru investitorii prezenți la BVB. Într-un context dominat de pandemia de coronavirus, ultimele 12 luni au adus o creștere de 17,7% la nivelul indicelui BET-TR, care include și dividendele. Astfel, în ultima ședință de tranzacționare din februarie 2020, BET-TR se afla la un nivel de 14.599 de puncte, pentru ca la finalul lunii trecute să ajungă la 17.179 puncte. Aproape un sfert din ritmul total de creștere din ultimele 12 luni, de peste 4 puncte procentuale, a fost realizat la nivelul indicelui BET-TR în ianuarie și februarie anul acesta.

Valoarea totală a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a fost în creștere la finalul primelor două luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pe Piața Reglementată a BVB au fost realizate tranzacții totale de 2,25 miliarde lei, +16,4% față de ianuarie-februarie 2020. Pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare, valoarea cumulată a tranzacțiilor a ajuns la 187 milioane lei în primele două luni ale anului comparativ cu un nivel de 42 milioane de lei în 2020, ceea ce înseamnă o creștere de 343%.

„Suntem într-un moment pozitiv pentru piață, în care premisele pentru a accelera dezvoltarea pieței de capital sunt create, ele trebuie doar fructificate de participanții la piață. De asemenea, unul dintre obiectivele BVB de a crește reprezentativitatea României în indicii internaționali capătă tot mai multă consistență. Din martie, România se prezintă în fața investitorilor internaționali care urmăresc indicii FTSE Russell cu patru companii (…). Sunt șanse ca această listă să includă, în cadrul evaluărilor din 2021 ale FTSE Russell, cel puțin încă o companie. În plus, tot mai mulți români au ales să devină investitori la bursă și numărul lor este în creștere. Acest fapt se reflectă și în nivelul activității de tranzacționare și ne bucură să vedem o lichiditate în creștere în acest an după un 2020 foarte bun: în primele două luni, lichiditatea medie zilnică a fost peste nivelul aceleiași perioade din 2020. Continuăm eforturile de îmbunătățire a lichidității întregii piețe și avem în vedere o serie de initiațive care să stimuleze vizibilitatea emitenților, precum acoperirea cât mai multor companii prin rapoarte de analiză și promovarea standardelor ESG în rândul companiilor listate”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Activitatea investițională la BVB își continuă parcursul ascendent în prima parte a anului 2021, după rezultatele record obținute în 2020, când investitorii prezenți pe bursa românească au tranzacționat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei românești și a depășit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007.

ECONOMIE

Noi modificări în Codul de procedură civilă: numirea experților judiciari, digitalizată

Radio CECCAR FM

Parlamentul României a adoptat Legea nr. 139/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 448 din 15 mai 2024, care modifică articolul 331 alin. (1) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, digitalizând procesul de numire a experților pentru efectuarea de expertize judiciare.

Potrivit noii legi, dacă părțile implicate într-un proces nu reușesc să ajungă la un acord privind numirea experților, aceștia vor fi desemnați de instanță printr-un sistem informatizat aleatoriu. Acest sistem va selecta experții dintre persoanele înscrise în evidența biroului local de expertiză și autorizate legal să efectueze expertize judiciare. Modificările intră în vigoare la un an de la data publicării legii în Monitorul Oficial.

Normele metodologice care vor reglementa funcționarea acestui sistem, având în vedere încărcătura experților în ceea ce privește numărul de expertize judiciare alocate, se aprobă în termen de 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Opinia CECCAR

Această schimbare legislativă reprezintă un pas semnificativ către digitalizarea și eficientizarea sistemului judiciar din România. Prin utilizarea unui sistem informatizat pentru numirea experților judiciari se asigură o distribuție echitabilă a cazurilor între experți.

Mai mult, această măsură poate contribui la creșterea transparenței și a încrederii publicului în procesul judiciar, oferind un cadru mai clar și mai predictibil pentru părțile implicate în procese civile.

Continuare

ECONOMIE

Modificări la formularul 300 – „Decont de taxă pe valoarea adăugată”

Radio CECCAR FM

În Monitorul Oficial nr. 448 din 15 mai 2024, a fost publicat OPANAF nr. 888/2024, act normativ prin care se modifică OPANAF nr. 1.253/2021 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (300) „Decont de taxă pe valoarea adăugată”. ANAF menționează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, prin art.III, pct.46 din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, publicată în Monitorul Oficial nr. 977 din 27 octombrie 2023, începând cu data de 1 ianuarie 2024, a fost eliminată scutirea de TVA pentru operațiunile prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. a) și b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, efectuate către unități spitalicești din rețeaua de stat, rămânând în vigoare doar scutirea de TVA prin restituire către entitățile nonprofit.

În acest context, prin noul act normativ au fost eliminate din formularul (300) următoarele rânduri:

 rândul 14.1 ”Livrări de bunuri și prestări de servicii scutite cu drept de deducere, prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. a) și b) din Codul fiscal”;

▪ rândul 14.2 ”Livrări de bunuri scutite cu drept de deducere, prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. c) și d) din Codul fiscal”.

Continuare

ECONOMIE

ANAF: Modificări în cuprinsul unor formulare de declarații de impunere

Radio CECCAR FM

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a modificat, prin OPANAF nr. 779/2024, publicat în  Monitorul Oficial nr. 374 din 22 aprilie 2024, o serie de acte normative din domeniul declarării impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale.

ANAF reamintește, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, potrivit dispozițiilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 116/2023 privind unele măsuri pentru gestionarea și evidențierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare, începând cu data de 1 ianuarie 2024 s-a înființat, la nivelul instituției, Evidența operativă a veniturilor din digitalizare, care are drept scop evidențierea/urmărirea/ monitorizarea lunară a veniturilor suplimentare rezultate ca urmare a utilizării neconcordanțelor și/sau inadvertențelor identificate prin Sistemul informatic de interes strategic național (SIISN) și a modulelor de valorificare, precum și ca urmare a utilizării profilelor de risc.

Notificările de conformare cuprind riscurile fiscale identificate și se transmit de organele cu atribuții de control, în temeiul prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în scopul reanalizării de către contribuabili a situației fiscale și, după caz, de a depune sau de a corecta declarațiile fiscale.

În vederea identificării declarațiilor rectificative depuse de contribuabili ca urmare a unei notificări de conformare transmisă de organele fiscale, ANAF a stabilit, prin noul Ordin, ca, în cuprinsul formularelor de declarații de impunere, pentru care este prevăzută și posibilitatea de rectificare a datelor declarate inițial, să fie cuprinsă o căsuță distinctă pentru această situație.

Formularele de declarații fiscale vizate de această modificare sunt:

 formularul 101 „Declarație privind impozitul pe profit”;

▪ formularul 101 Grup fiscal „Declarație consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”;

▪ formularul (301) „Decont special de taxă pe valoarea adăugată”;

▪ formularul (307) „Declarație privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată”;

▪ formularul (311) „Declarație privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) – e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”;

▪ formularul 710 „Declarație rectificativă”.

Tot ca urmare a unei notificări de conformare transmisă de organele fiscale, persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA poate solicita corectarea erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată.

Pentru a identifica această sursă de venituri, ANAF a modificat OPANAF nr.3604/2015, prin:  aprobarea unui nou formular, „Cerere privind corectarea erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată„, în care contribuabilul să poată menționa că solicitarea de corectare a erorilor materiale este formulată ca urmare a unei notificări de conformare; ▪ completarea Instrucțiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxă pe valoarea adăugată, astfel încât în formularul ”Decizie de corectare a erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată” să se înscrie o mențiune referitoare la faptul că solicitarea de corectare a fost formulată ca urmare a unei notificări de conformare.

Continuare

Trending