Connect with us

ECONOMIE

Rezervele valutare administrate de BNR au crescut în octombrie cu peste 1 miliard de euro

CECCAR FM

Publicat

pe

Rezervele valutare gestionate de Banca Naţională a României (BNR) au crescut în luna octombrie cu 1,048 miliarde euro, sau 3,1%, faţă de septembrie, ajungând la 34,347 miliarde euro, în special ca urmare a intrării în rezerve a sumelor obţinute din emisiunea de obligaţiuni în euro a Ministerului Finanţelor, realizată la finalul lunii septembrie, arată datele publicate marţi de banca centrală, citate de News.ro.

La finalul lunii septembrie, rezervele se situau la 33,299 miliarde euro.

În octombrie au intrat în rezervele valutare 1,777 miliarde euro, din care 1 miliard de euro au venit din emisiunea de bonduri a Ministerului Finanţelor. Fără a lua în calcul emisiunea, intrările sunt apropiate de cele din septembrie.

Ieşirile au fost mai mici, de 729 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Banca Naţională obligă băncile din România să depună 10% din pasivele în valută la BNR, pentru scadenţele reziduale de peste doi ani.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, dar valoarea sa a scăzut la 3,88 miliarde euro, de la 3,96 miliarde euro în septembrie, ca urmare a reducerii cotaţiilor metalului galben.

Rezervele internaţionale ale României, care însumează valute şi aur, erau la finalul lunii octombrie de 38,225 miliarde euro, în creştere cu 2,6% faţă de luna precedentă.

În luna noiembrie, Ministerul Finanţelor are de plătit 172 milioane euro în contul datoriei publice denominate în valută.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 21,1 miliarde de euro, în februarie

Uniunea Europeană a înregistrat în februarie un excedent al balanței comerciale de 21,1 miliarde de euro, față de un plus de 22,7 miliarde de euro în perioada similară din 2020, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Astfel, exporturile de bunuri ale UE s-au situat la 164,7 miliarde de euro, în scădere cu 3,6% față de februarie 2020, în timp ce importurile UE au scăzut cu 3%, până la 143,6 miliarde de euro.

Zona euro a înregistrat în februarie un excedent al balanței comerciale de 17,7 miliarde de euro, față de un plus de 23,4 miliarde de euro în perioada similară din 2020.

În februarie, comparativ cu perioada similară din 2020, exporturile de bunuri au scăzut în 15 state membre ale UE, cel mai semnificativ declin fiind în Cipru (-46,1%). 12 țări membre UE au raportat creșteri, cel mai semnificativ avans fiind în Malta (36,3%), urmată de Slovacia (25,8%).

În privința importurilor, în februarie, comparativ cu perioada similară de anul trecut, 20 de state membre ale UE au raportat scăderi, cel mai semnificativ declin fiind în Portugalia (-25,3%), urmată de Malta (-25%), iar cele mai mari creșteri au fost în Slovenia (32,6%), Estonia (18,8%) și Ungaria (17%).

În primele două luni din acest an, UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 29,7 miliarde euro, față de un plus de 20,5 miliarde euro în perioada similară din 2020, în timp ce zona euro a raportat un excedent de 28,7 miliarde euro, de la un plus de 25 miliarde euro.

În perioada ianuarie – februarie 2021, China a fost principalul partener comercial al UE. Acest rezultat vine în urma creșterii importurilor (9,3%) și a exporturilor (13,6%), în timp ce pe relația cu SUA s-a înregistrat o scădere semnificativă, atât a importurilor (-19,5%), cât și a exporturilor (-6,9%).

În ceea ce privește România, datele Eurostat arată că în primele două luni din acest an exporturile au scăzut cu 4%, până la 11,1 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au menținut la 14,3 miliarde de euro. În aceste condiții, deficitul balanței comerciale a României s-a situat la 3,2 miliarde de euro, comparativ cu 2,6 miliarde de euro în perioada similară din 2020.

Continuare

ECONOMIE

CE speră să aprobe primele planuri naționale de redresare înaintea vacanței de vară

Comisia Europeană (CE) a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că obiectivul său este ca „unele” dintre planurile naționale de redresare și reziliență (PNRR) pe care statele UE trebuie să i le trimită pentru a beneficia de sumele din fondul NextGenerationEU să poată fi aprobate înaintea vacanței de vară, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Statele cărora CE le va aproba planurile naționale vor putea beneficia astfel de o prefinanțare de 13% din sumele ce le revin din acest fond, din care vor accesa granturi și credite.

„Obiectivul nostru este să reușim aprobarea cel puțin a unora dintre planuri, cu prefinanțarea de 13% înaintea pauzei de vară”, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, la o conferință de presă după reuniunea Eurogrupului. El a admis că acest obiectiv „este îndrăzneț”, întrucât cele 27 de state membre trebuie să adopte legislația care să permită Comisiei Europene să se împrumute pe piețele financiare pentru a constitui fondul în valoare de cel mult 800 de miliarde de euro (în prețuri curente, respectiv 750 de miliarde de euro în prețuri constante din 2018), dar a apreciat că UE se află „cu adevărat pe drumul cel bun”.

Însă 10 din cele 27 de state nu au ratificat până în prezent această legislație, situația cea mai preocupantă fiind în Germania, unde Curtea Constituțională a dispus suspendarea procesului de ratificare pentru a se pronunța asupra unor plângeri care contestă mai ales legalitatea emiterii de datorie europeană comună.

Fondul NextGenerationEU va finanța în special investiții în tranziția ecologică și sectorul digital. Pentru a putea beneficia de granturile și împrumuturile din acest mecanism, statele membre trebuie să obțină aprobarea Comisiei Europene și a Consiliului UE pentru planurile lor naționale de reforme și investiții.

„Niciun plan național de redresare și reziliență nu a fost trimis până în prezent (Comisiei Europene). Credem că le vom primi în următoarele două, trei sau patru săptămâni de la majoritatea statelor membre”, a mai declarat comisarul Gentiloni.

După primirea planurilor naționale, Comisia va trebui să se pronunțe asupra lor într-un termen de două luni, iar după ce le va da undă verde va reveni Consiliului UE – ce reunește statele membre – sarcina să le valideze în termen de o lună.

Potrivit unor surse europene citate de agenția spaniolă de presă, Spania, Portugalia, Grecia și Franța ar putea fi primele care vor prezenta Comisiei planurile lor naționale, probabil înainte de 30 aprilie.

Continuare

ECONOMIE

MF: Ministrul german de finanțe susține aderarea României la OCDE

Perspectivele României de aderare la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au reprezentat una dintre temele discuției dintre ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, cu omologul său german, Olaf Scholz, potrovot unui comunicat al Ministerului Finanțelor (MF).

CECCAR FM

Publicat

pe

Potrivit aceleiași surse, oficialul german și-a declarat sprijinul pentru accederea țării noastre în OCDE: „Susțin procesul de aderare a României la OCDE și voi continua să sprijin eforturile României”, a declarat ministrul german de Finanțe, citat în comunicat.

„România a făcut progrese importante și se află într-un stadiu avansat al procesului de aderare la OECD. Acest lucru vine ca o recunoaștere clară a eforturilor depuse până acum și contez pe suportul Germaniei pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil”, a declarat, la rândul său, Alexandru Nazare.

Totodată, cei doi demnitari au discutat despre stadiul implementării Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR), context în care ministrul german de finanțe a subliniat necesitatea adoptării cât mai rapide a deciziilor privind sistemul de resurse proprii pentru fiecare stat membru, în vederea accelerării demersurilor de operaționalizare a Mecanismului de Redresare și Reziliență la nivelul Uniunii Europene.

Aceasta a fost cea de-a doua întrevedere dintre cei doi demnitari de la începutul anului. „Poziția ministrului german de finanțe este una pozitivă față de eforturile Românei din ultima perioadă, exprimându-și susținerea pentru țara noastră în vederea obținerii invitației de aderare la OCDE”, menționează MF, în comunicat.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

Transmisiunea postului de radio CECCAR FM este momentan întreruptă.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere!