Suntem și pe

ECONOMIE

Acţiunile europene au trecut pe scădere după declarațiile lui Trump referitoare la dolar

CECCAR FM

Publicat

pe

Acţiunile europene au trecut pe scădere, joi, după ce comentariile preşedintelui american Donald Trump referitoare la puterea dolarului au ridicat semne de întrebare legate de agenda administraţiei sale, transmite MarketWatch, potrivit News.ro.

Indicele Stoxx Europe 600 este în declin cu 0,5%, după ce miercuri a închis la cel mai ridicat nivel de la începutul lunii decembrie 2015. Toate componentele industriale ale indicelui au o evoluţie negativă, în frunte cu sectorul petrolului şi gazelor, cel financiar şi cel al utilităților.

Joi este ultima şedinţă de tranzacţionare din această săptămână, pieţele urmând să fie închise de vineri şi luni pentru sărbătoarea Paştelui.

Pe ansamblul săptămânii, indicele Stoxx 600 este pe cale să scadă cu 0,3%, primul declin din ultimele trei săptămâni.

Dolarul a trecut pe pierdere după ce Trump a declarat pentru Wall Street Journal că moneda americană este prea puternică şi că ar prefera ca Rezerva Federală să menţină dobânzile la un nivel scăzut. Ulterior, indicele dolarului a reveni la o crşetere de 0,1%.

Este o schimbare majoră de retorică din partea preşedintelui american, care contrazice două teme centrale ale campaniei sale electorale, a spus Marios Hadjikyriacos, analist la firma IronFX.

Trump a promis măsuri împotriva Chinei, pe care a acuzat-o de manipularea pieţei valutare, şi a spus că politica Fed restricționează dobânzile.

”Cu Trump care dă puternic înapoi în privinţa creşterii dobânzilor şi a manipulatorilor de valută, pieţele ar putea deveni tot mai sceptice în privinţa capacităţii sau dorinţei sale de a-şi respecta agenda, în special în cazul taxelor şi al reformării reglementărilor”, a spus analistul.

Indicele DAX 30 al bursei din Frankfurt este în declin cu 0,3%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,6%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,6%.

Euro este în declin cu 0,3%, la 1,0646 dolari pe unitate, comparativ cu 1,0668 dolari pe unitate, miercuri seară, la New York.

Continuare
Comentează

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Un sat din trei are zone cu semnal slab sau inexistent la Internet

CECCAR FM

Publicat

pe

Aproape o treime dintre satele din România (31%) au zone cu semnalul slab, foarte slab și/sau inexistent de Internet, arată un studiu realizat de Fundația World Vision România, citat de Agerpres. „În această perioadă, din ce în ce mai multe localități trec în scenarii care presupun susținerea cursurilor online, însă școala online este în continuare o utopie pentru elevii din mediul rural din România”, scriu realizatorii cercetării.

Conform studiului, 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la școala online în prima perioadă a pandemiei, iar explicațiile sunt multiple: pe lângă imposibilitatea pentru familiile din mediul rural cu un venit mic de a asigura un dispozitiv pentru toți copiii, pentru elevii de la sate apare și provocarea unei conexiuni bune la Internet.

De asemenea, peste 61% dintre cele 87 de comune din șase județe în care activează World Vision România (Iași, Vaslui, Dolj, Ialomița, Vâlcea și Cluj) au în componență sate cu zone cu semnalul slab sau inexistent. Astfel, din totalul celor 313 de sate în care organizația derulează proiecte și sprijină copii din medii vulnerabile, peste 31% au zone cu semnalul slab, foarte slab și/sau inexistent. Cu toate acestea, reprezentanții organizației susțin faptul că Internetul nu lipsește cu desăvârșire în mediul rural. „În aproape toate satele și comunele există zone cu semnal la telefon și internet foarte bun, în general în jurul instituțiilor publice: primărie, școală. Însă, cu cât te îndepărtezi de acestea, cu atât semnalul este mai slab”, menționează sursa citată.

Continuare

ECONOMIE

Numărul insolvențelor a scăzut cu peste 9% în primele nouă luni

CECCAR FM

Publicat

pe

Numărul societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate intrate în insolvență a scăzut cu 9,13% în primele nouă luni din 2020, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 4.029 insolvențe, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), informează Agerpres. Cele mai multe firme și PFA-uri intrate în insolvență au fost înregistrate în București, respectiv 882, în creștere cu 15,14% față de perioada ianuarie-septembrie 2019. Pe locurile următoare în ierarhia insolvențelor se află județele Bihor – cu 279 de insolvențe (-22,07%), Constanța – 240 (+9,59%) și Cluj – 235 (+35,06%).

Pe domenii de activitate, în primele nouă luni, cel mai mare număr de insolvențe s-a înregistrat în comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, respectiv 1.190 (-14,08%), urmat de construcții – 646 (-2,56%) și industria prelucrătoare – 478 (-8,95%).

În septembrie au fost înregistrate 453 de insolvențe, cele mai multe în București – 117, și în Cluj – 29, Constanța – 28 și Bihor – 23.

Continuare

ECONOMIE

Băncile au înăsprit accesul la creditare din cauza temerilor legate de pandemie

CECCAR FM

Publicat

pe

Instituțiile financiare din zona euro au redus accesul companiilor la credite în trimestrul trei din 2020, iar tendința este de înăsprire suplimentară, deoarece sunt din ce în ce mai îngrijorate de creșterea numărului de noi cazuri de coronavirus pe plan global, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, preluată de Agerpres. În timp ce guvernele reintroduc restricțiile, temerile băncilor sunt legate de sporirea riscului de creditare.

Înăsprirea accesului la împrumuturi ar putea afecta creșterea economică în zona euro, ceea ce ar putea forța BCE să adopte noi măsuri de stimulare pentru ca firmele să beneficieze de lichidități până sunt ridicate restricțiile, posibil în 2021, când ar putea apărea vaccinuri anti-Covid-19.

„Pentru trimestrul patru din 2020, băncile se așteaptă să continue înăsprirea standardelor de creditare pentru companii, reflectând temerile că redresarea economiei în unele sectoare rămâne vulnerabilă, precum și incertitudinile privind prelungirea măsurilor de sprijin”, se arată în raportul BCE.

Deja băncile au redus accesul la credite în trimestrul trei din 2020 și au vândut împrumuturi cu marje mai ridicate, apreciază instituția.

Restricțiile încă nu afectează cererea, datele sugerând că firmele vor accepta condițiile mai dure în schimbul banilor.

Împrumuturile acordate în septembrie companiilor non-financiare au urcat cu 7,1%, un nivel nemodificat din iunie, și aproape de creșterea de 7,3% din mai. Creditele acordate gospodăriilor au crescut cu 3,1% în septembrie, față de un avans de 3% luna precedentă.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending