Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 4 octombrie 2021

CECCAR FM

Publicat

pe

Comisia Europeană a găzduit o conferință pe tema evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale la nivel global

De luni, 27 septembrie, până miercuri, 29 septembrie, Comisia Europeană a organizat o conferință online cu privire la consecințele fiscale și distributive ale evaziunii fiscale și ale evitării obligațiilor fiscale la nivel global. Mulți participanți au recunoscut că amploarea fenomenului transfrontalier de evitare a obligațiilor fiscale este suficientă pentru ca acesta să devină o prioritate și au subliniat lipsa informațiilor disponibile cu privire la acest fenomen. Aceștia și-au exprimat aprecierea cu privire la  acordul UE aprobat recent referitor la raportarea publică pentru fiecare țară în parte (CBCR), considerându-l un pas înainte în direcția corectă, însă au evidențiat că sunt necesare unele îmbunătățiri. Gabriel Zucman, directorul Observatorului fiscal european, a amintit că aproximativ 35% dintre profiturile mutate în paradisuri fiscale provin din UE și că multinaționalele din SUA sunt responsabile pentru aproximativ jumătate din toate profiturile mutate în paradisurile fiscale.

Săptămână decisivă pentru acordul global privind impozitarea

S-au intensificat discuțiile în această perioadă premergătoare ședinței decisive din 8 octombrie a Cadrului Inclusiv a OECD/G20 cu privire la BEPS, în cadrul căreia se așteaptă ca statele să soluționeze ultimele aspecte ale reformei fiscale globale. Subiectul a fost discutat miercuri, 29 septembrie, în timpul conferinței miniștrilor de finanțe ai statelor G7. Marea Britanie, actuala deținătoare a președinției grupului, a declarat că există „o înțelegere comună” asupra unor aspecte importante și un angajament pentru implementare. În aceeași zi, în timpul conferinței Comisiei Europene cu privire la evitarea obligațiilor fiscale, Benjamin Angel, director al DG TAXUD, a afirmat că statele au fost „foarte aproape” de un acord și că separările constituie în acest moment punctul central al negocierilor. Acesta s-a declarat „optimist” cu privire la faptul că toate statele UE se vor alătura acordului. Irlanda așteaptă să primească un text revizuit până la începutul săptămânii viitoare și probabil va susține acordul dacă există „certitudine și stabilitate” că rata propusă pentru Pilonul II nu va depăși 15%. De asemenea, Irlanda dorește ca firmele naționale să poată îndeplini în continuare condițiile pentru rata de impozitare de 12,5% și să nu se confrunte cu noi sarcini fiscale aplicate vânzărilor din afara granițelor. O altă incertitudine care planează asupra discuțiilor este măsura în care SUA pot implementa acordul privind Pilonul I, având în vedere unele comentarii recente referitoare la posibilitatea blocării de către  Congresul SUA a  ratificării unui tratat de implementare. Cu toate acestea, Janet Yellen, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, a sugerat, marți, 28 septembrie, că există posibilitatea adoptării acordului privind Pilonul I fără ca Senatul să aprobe tratatul.

Anguilla, Dominica și Seychelles, eliminate din lista neagră europeană a paradisurilor fiscale

Se preconizează că în cadrul întâlnirii de marți, 5 octombrie, din Luxemburg, Consiliul Ecofin va elimina Anguilla, Dominica și Seychelles din lista neagră europeană a paradisurilor fiscale. Decizia a fost adoptată miercuri, 29 septembrie, în cadrul întâlnirii ambasadorilor statelor membre la UE. Aceste state vor fi incluse în lista gri a jurisdicțiilor cu riscuri fiscale, dar care s-au angajat să ia măsuri corective. Samoa Americană, Fiji, Guam, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane și Vanuatu vor rămâne pe lista neagră. Deși Turcia nu a îndeplinit toate dispozițiile stabilite de Consiliul Ecofin în luna februarie, aceasta va rămâne în lista gri europeană.

Consiliul UE a acordat votul final referitor la raportarea publică pentru fiecare țară în parte

Marți, 28 septembrie, Consiliul și-a adoptat poziția la prima citire a directivei privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte (CBCR), pregătind calea pentru aprobarea finală a acesteia. Cipru și Suedia au votat împotriva proiectului, iar Republica Cehă, Irlanda, Luxemburg și Malta s-au abținut. Aceste șase state membre, plus Croația și Ungaria, au anexat textului legislativ o declarație în care au criticat baza legală a directivei, argumentând că scopul și conținutul propunerii sunt legate de acte administrative fiscale. Aprobarea formală de către Parlamentul European constituie următorul pas înainte ca directiva să intre în vigoare.

Parlamentul European: Recomandări pentru o impozitare justă și mai simplă

Comisia ECON a Parlamentului European pregătește recomandări pentru Comisia Europeană cu privire la o impozitare justă și mai simplă care să sprijine redresarea. Europarlamentarul Luděk Niedermayer (EPP, Republica Cehă) și-a publicat proiectul de raport marți, 28 septembrie, în care consideră bine-venit Planul de acțiune al Comisiei privind impozitarea justă și mai simplă, publicat la 15 iulie 2020, dar propune și idei noi. De exemplu, recomandă Comisiei Europene ca până în 2022/2023 să se îndrepte spre adoptarea unei singure proceduri europene de înregistrare în scopuri de TVA și a unui singur cod european de TVA, să evalueze opțiunea de a introduce un regim paneuropean de impozitare a profiturilor pentru micile întreprinderi, să asigure o stabilire mai consecventă a rezidenței fiscale și să elaboreze un Act constitutiv referitor la drepturile contribuabililor. Raportul sugerează și stabilirea unui standard comun armonizat pentru facturarea electronică și analizarea posibilității unei introduceri graduale a facturării electronice obligatorii la nivelul UE.

CE a publicat o foaie de parcurs pentru un viitor cadru general european privind impozitul reținut la sursă

Marți, 28 septembrie, Comisia Europeană și-a publicat foaia de parcurs pentru o viitoare directivă privind un nou sistem european pentru evitarea dublei impozitări și prevenirea abuzurilor fiscale în domeniul impozitului reținut la sursă, planificat pentru ultimul trimestru din 2022. Comisia analizează trei opțiuni: de a stabili formulare și proceduri europene standardizate pentru solicitările de restituire a impozitului reținut la sursă, de a stabili un sistem comun european de sine stătător de scutiri la sursă sau de a solicita o raportare și un schimb ulterior obligatoriu de informații privind beneficiarii reali într-o manieră automată.

Maria Elena Scoppio, desemnată director al DG TAXUD

Miercuri, 29 septembrie, Comisia Europeană a desemnat-o pe Maria Elena Scoppio în funcția de director pentru Impozitare indirectă și administrație fiscală în cadrul Direcției Generale pentru Impozitare și Uniune Vamală (DG TAXUD). În prezent, Maria Elena Scoppio coordonează propunerile legislative în domeniul impozitării directe și indirecte în Cabinetul comisarului european pentru impozitare, Paolo Gentiloni. Din 2004 până în 2017 a fost membră a Cabinetului pentru comisarii Moscovici, Šemeta și Kovács. Anterior, Maria Elena Scoppio a fost director de departament în DG TAXUD, având ca atribuții elaborarea politicii UE în domeniul TVA și a politicii privind impozitarea digitală.

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 22 noiembrie 2021

CECCAR FM

Publicat

pe

Acord încheiat cu privire la bugetul UE pentru 2022

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la bugetul UE pentru anul 2022 în seara zilei de luni, 15 noiembrie, stabilind angajamente totale de 169.515.800 milioane de euro și plăți de 170.603.300 milioane de euro. Bugetul prioritizează redresarea economică, lupta împotriva schimbărilor climatice, precum și tranziția digitală și cea către o economie verde. De asemenea, rămân suficiente resurse sub plafoanele de cheltuieli ale cadrului financiar multianual 2021-2027 pentru a-i permite UE să reacționeze la necesitățile neprevăzute. Defalcarea completă pe rubrici este disponibilă aici. Consiliul UE și Parlamentul European trebuie acum să aprobe separat textul comun – la 23 noiembrie – Consiliul, iar Parlamentul, la 25-26 noiembrie.

Transparența fiscală rămâne o prioritate pentru UE

În discursul său din sesiunea de deschidere a ședinței plenare a Forumului Global al OCDE cu privire la transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale de miercuri, 17 noiembrie, Benjamin Angel, directorul pentru impozitare directă și coordonare fiscală la Comisia Europeană, a oferit asigurări că transparența rămâne o prioritate pentru UE.  Oficialul a amintit că 2021 este primul an al implementării celui de-al șaselea amendament al Directivei privind Cooperarea administrativă în domeniul impozitării (DAC6) și că în primele luni au fost înregistrate 32.000 de rapoarte privind potențiale practici fiscale agresive. Benjamin Angel a afirmat că recentul scandal „Pandora Papers” a relevat necesitatea unor măsuri suplimentare, iar Comisia lucrează la o propunere privind DAC8 de a include criptoactivele în domeniul de aplicare al acesteia și de a acoperi schimburile de decizii fiscale care privesc persoanele fizice.

Statele OCDE favorizează o mare parte din evaziunea fiscală, conform Tax Justice Network

Statele pierd anual un total de 483 de miliarde de dolari în impozite din cauza abuzurilor fiscale globale, potrivit ediției din 2021 a raportului State of Tax Justice, publicată marți, 16 noiembrie, de organizația Tax Justice Network. Din cele 483 de miliarde de dolari pierduți anual, 312 miliarde de dolari se datorează abuzurilor fiscale corporative transfrontaliere ale companiilor multinaționale, iar 171 de miliarde de dolari se datorează abuzurilor fiscale offshore desfășurate de persoane cu averi mari. Potrivit raportului, statele OCDE favorizează 78% din evaziunea fiscală anuală. Autorii atribuie 55% din pierderi Regatului Unit al Marii Britanii, Țărilor de Jos, Luxemburgului și Elveției. Regatul Unit al Marii Britanii și teritoriile dependente sunt responsabile pentru o treime dintre pierderile fiscale corporative, potrivit raportului. Tax Justice Network recomandă guvernelor să introducă un impozit pe profitul excedentar pentru companiile multinaționale care realizează profituri excedentare pe perioada pandemiei, cum ar fi companiile digitale globale, pentru a stopa abuzurile privind transferul profiturilor. De asemenea, organizația le solicită acestora să introducă un impozit pe avere pentru a finanța răspunsul la pandemia de COVID-19, cu rate punitive pentru activele offshore cu proprietari necunoscuți.

PE pregătește recomandări cu privire la Golden Visas

Comisia LIBE a Parlamentului European pregătește un raport din proprie inițiativă cu privire la cetățenia și reședința acordate prin programele de investiții (așa-numitele „Golden Visas”). Eurodeputata Sophie in’t Veld (Partidul Renew Europe, Țările de Jos) și-a publicat recent proiectul de raport, în care solicită o eliminare graduală la nivelul Uniunii a acordării cetățeniei prin intermediul programelor de investiții până în 2025 și militează pentru o reglementare a intermediarilor implicați în aceste activități. Eurodeputații tratează subiectul din diferite perspective, de la exigențele privind reședința până la spălarea banilor și controalele de securitate, enumerate într-o serie de documente de lucru disponibile aici.

BCE informează eurodeputații cu privire la planul său privind moneda euro digitală

Joi, 18 noiembrie, Fabio Panetta, un membru al Consiliului de administrație al Băncii Centrale Europene (BCE), i-a pus la curent pe eurodeputații Comisiei ECON din Parlamentul European cu privire la planul BCE pentru crearea unei monede euro digitale până în 2026 care ar putea fi utilizată pentru toate tipurile de plăți. Ca argumente, acesta a invocat necesitatea adaptării la noua realitate a plăților din Europa, atingerea unui grad sporit de independență a Europei, în contextul în care furnizorii din țări terțe procesează 70% dintre tranzacțiile cu cardul din UE, lansarea unor servicii inovative și confidențialitatea datelor utilizatorilor. Fabio Panetta a accentuat importanța furnizării unei monede digitale care îndeplinește o cerință legată de securitate și costuri minime de tranzacție și a declarat că scopul nu este eliminarea numerarului sau a banilor comerciali furnizați de bănci. Chiar dacă Comisia Europeană este încă departe de a propune un proiect de lege pe această temă, el a făcut apel la eurodeputați să contribuie, atunci când va fi momentul, la transformarea în lege a planului privind moneda euro digitală.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Buletinul de știri Accountancy Europe – noiembrie 2021

CECCAR FM

Publicat

pe

Accountancy Europe a publicat buletinul de știri aferent lunii noiembrie, disponibil direct pe site-ul organizației.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 15 noiembrie 2021

CECCAR FM

Publicat

pe

CE va prezenta, la 22 decembrie, propriul Pachet de resurse

Potrivit unei agende provizorii, Comisia Europeană plănuiește să prezinte propriul Pachet de resurse la 22 decembrie 2021. Pachetul, prevăzut inițial pentru iunie 2021, trebuia să introducă trei noi resurse proprii pentru bugetul UE: un mecanism de ajustare a emisiilor de carbon la graniță (CBAM), o taxă digitală și o resursă proprie bazată pe Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii de carbon (ETS). Acesta a fost amânat din mai multe motive, inclusiv, în ceea ce privește taxa digitală, pentru a sprijini finalizarea acordului privind reforma fiscală internațională. Cu toate acestea, nu este clar dacă pachetul va conține o taxă digitală întrucât acest lucru este interzis de acordul OCDE privind impozitarea. CE s-a angajat să prezinte acest pachet în cadrul Acordului interinstituțional referitor la cooperarea pe chestiuni bugetare din decembrie 2020.

Franța face presiuni pentru venituri la nivelul UE din acordul fiscal global

Franța dorește ca acordul fiscal al OCDE să furnizeze noi venituri la nivel european și să contribuie la rambursarea planului UE de redresare, a declarat ministrul pentru afaceri europene al Franței, Clément Beaune, la Conferința Uniunii Europene privind bugetul anual de luni, 8 noiembrie. Clément Beaune a sugerat că UE ar putea lua o parte din venitul suplimentar pe care se preconizează că îl va genera acordul pentru statele UE pentru a crea o nouă resursă pentru bugetul UE sau un impozit UE. Comisia Europeană va prezenta la 22 decembrie 2021 propunerea sa cu privire la implementarea acordului global OCDE privind impozitarea minimă efectivă (Pilonul II). Întrucât Franța va prelua președinția Consiliului UE în ianuarie 2022, aceasta va încerca să încheie un acord politic în Consiliu cu privire la această propunere, a declarat Clément Beaune.

Eurodeputații consultă experții referitor la noile tehnologii privind impozitarea

Marți, 9 noiembrie, eurodeputații de la subcomisia FISC a Parlamentului European au discutat cu experții referitor la impactul noilor tehnologii privind impozitarea. Vorbitorii au recunoscut provocările și oportunitățile oferite de criptoactive și tehnologia blockchain în impozitare. Piața criptoactivelor se extinde rapid, a amintit Andreas Thiemann, cercetător la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene. Capitalizarea bursieră totală pentru toate criptomonedele s-a ridicat la valoarea de 2,2 trilioane de euro în octombrie 2021, a punctat acesta. Michelle Harding, economist senior la Centrul pentru Politică Fiscală și Administrație din cadrul OCDE, a afirmat că OCDE avansează în demersul de a proiecta un cadru fiscal de raportare pentru aceste active, iar acesta va fi finalizat în 2022. Robert Müller, de la firma de consultanță fiscală și audit Flick Gocke Schaumburg, a subliniat modul în care tehnologia blockchain este adecvată pentru funcțiile fiscale. Potrivit acestuia, ca prim pas, ar fi de dorit să existe un sistem european de facturare electronică bazat pe tehnologia blockchain și apoi, pe termen lung, să se înlocuiască TVA cu o criptomonedă dedicată TVA sau cu un token. Müller a mai adăugat că, la nivelul UE, este necesară crearea unui cadru general specific pentru aplicațiile fiscale bazate pe tehnologia blockchain. Audierea experților va sta la baza unui viitor raport INI al Parlamentului European cu privire la acest subiect.

Consiliul UE vizează un acord privind ratele de TVA la ședința Ecofin din decembrie

Consiliul UE vizează stabilirea unui acord cu privire la propunerea Comisiei Europene de a acorda statelor membre libertatea de a stabili rate reduse, foarte reduse și egale cu zero ale taxei pe valoarea adăugată la ședința Ecofin din 7 decembrie, potrivit unei agende provizorii. Grupa de lucru referitoare la întrebările privind fiscalitatea din cadrul Consiliului UE va discuta și va finaliza soluția de compromis la 25 noiembrie.

Danemarca, Croația și Lituania trebuie să explice modul în care au transpus pachetul de modernizare a TVA pentru comerțul electronic

Comisia a decis vineri, 12 noiembrie, să inițieze proceduri privind încălcarea dreptului comunitar împotriva Danemarcei, Croației și Lituaniei pentru necomunicarea documentelor explicative în legătură cu transpunerea noilor reguli europene referitoare la TVA pentru comerțul electronic. Noile reguli sunt menite să simplifice TVA pentru companiile și consumatorii implicați în vânzări online transfrontaliere în cadrul UE. Întrucât Danemarca, Croația și Lituania nu au furnizat explicații clare cu privire la modul în care au transpus aceste directive, Comisia nu poate verifica dacă aceste state membre au transpus corect și în totalitate prevederile relevante în legislația națională, potrivit explicațiilor furnizate. Cele trei state au acum la dispoziție trei luni pentru a acționa, altfel Comisia poate decide să treacă la următorul nivel al procedurilor privind încălcarea dreptului comunitar și să le trimită avize motivate.

Șapte state UE sprijină Inițiativa europeană de plăți

Șapte state membre UE – Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Țările de Jos, Polonia și Spania – au afirmat într-o declarație comună, publicată marți, 9 noiembrie, că Inițiativa europeană de plăți (EPI) – o inițiativă privată lansată în iulie 2020 de mai multe bănci europene – ar ajuta la furnizarea de soluții de plată sigure și inovative. Cele șapte state se declară convinse că „a venit timpul pentru a construi o adevărată Europă a plăților” prin înlăturarea barierelor de reglementare nenecesare pentru a stimula competiția de pe piața plăților. Acestea fac apel la părțile interesate să facă eforturi pentru implicarea mai multor state membre și promit să analizeze posibilitatea de a îmbina activitatea EPI cu alte domenii precum identificarea electronică și monedele digitale emise de băncile centrale.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://5.154.233.5:8000/