Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 10 ianuarie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

Franța a preluat președinția Consiliului UE

Franța a preluat președinția Consiliului UE la 1 ianuarie pentru șase luni și a publicat programul său (în engleză), precum și un calendar provizoriu (în franceză) al întâlnirilor sale. Programul precizează că Franța va „avansa” lucrările la implementarea Directivei pentru Pilonul II începând cu 1 ianuarie 2023. Potrivit calendarului provizoriu, Franța intenționează să aibă o primă dezbatere politică cu privire la acest dosar în cadrul ședinței Consiliului ECOFIN din 18 ianuarie și să prezinte o posibilă situație la 15 martie. De asemenea, Franța dorește să continue activitatea referitoare la revizuirea Directivei privind impozitarea energiei, cu o posibilă dezbatere politică la Consiliul ECOFIN din iunie, precum și în legătură cu Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM), pentru care se preconizează încheierea unui acord chiar în martie. Calendarul provizoriu menționează și posibila adoptare a Codului de conduită european în domeniul impozitării întreprinderilor, precum și un posibil acord cu privire la întreg pachetul AML. Președinția franceză va organiza o conferință ministerială pe tema AML la 21 ianuarie.

UE lansează procesul de implementare al Pilonului II al OCDE

La două zile de la publicarea regulilor modelului OCDE, Comisia Europeană a dezvăluit la 22 decembrie 2021 o propunere pentru o Directivă de implementare a ratei minime de impozitare efectivă de 15% (așa-numitul Pilon II) în cadrul UE. Propunerea nu se îndepărtează de acordul OCDE privind impozitarea din 8 octombrie și de regulile modelului OCDE. Una dintre principalele diferențe dintre directiva UE și acordul OCDE este că acest impozit minim suplimentar se va aplica și companiilor cu capital integral autohton care depășesc pragul de 750 de milioane de euro cifră de afaceri, pentru a se asigura conformitatea cu legislația UE. De asemenea, propunerea de directivă permite statelor membre UE să exercite opțiunea oferită de regulile modelului OCDE de a aplica o taxă suplimentară filialelor naționale slab impozitate. În cadrul unei conferințe de presă, Comisarul european pentru impozitare Paolo Gentiloni s-a declarat încrezător că toate statele membre UE vor susține această propunere – care trebuie să fie adoptată în unanimitate – întrucât Comisia nu a inițiat niciun demers de „supra-reglementare”. De asemenea, acesta are încredere că SUA vor reuși să implementeze Pilonul II în ciuda dificultăților recente legate de procesul legislativ.

Comisia Europeană propune noi reguli de combatere a companiilor-paravan

Pe 22 decembrie 2021, Comisia Europeană a prezentat o propunere referitoare la o Directivă pentru combaterea mai eficientă a utilizării abuzive a companiilor-paravan în cadrul UE. Propunerea are ca scop crearea unui nou test privind „fondul economic” pentru a ajuta statele membre să identifice întreprinderile care nu desfășoară nicio activitate economică reală, chiar dacă se presupune că sunt implicate într-o anumită activitate, și care pot fi utilizate în mod abuziv pentru evitarea obligațiilor fiscale sau în scopuri evazioniste. Potrivit regulilor propuse, declararea unei entități ca fiind companie-paravan ar avea consecințe legate de tratamentul fiscal al tranzacțiilor și al activelor acesteia. Directiva este organizată clar în șapte pași. În primul rând, aceasta face diferența între entitățile care prezintă și cele care nu prezintă riscuri. Entitățile care prezintă riscuri vor trebui să raporteze o declarație „de fond” care include informații cu privire la sediu, directori și contul bancar. Dacă una dintre aceste solicitări nu este respectată, entitatea care prezintă riscuri va fi considerată companie-paravan. Cu toate acestea, este prevăzut un mecanism care să permită unei companii să atace această prezumție. Mai mult, statele membre vor trebui să transmită toate informațiile către un depozitar central, iar companiilor care nu își respectă obligațiile conform Directivei le pot fi impuse penalități.

Comisia Europeană propune trei noi resurse proprii pentru bugetul UE

Comisia Europeană a prezentat la 22 decembrie 2021 un „coș” al noilor resurse proprii pentru bugetul UE, pentru a ajuta la rambursarea finanțării de 750 de miliarde de euro pentru Planul economic european de redresare. Cele trei noi resurse proprii constau în: – 25% din venituri din Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii de carbon (ETS); – 75% din venituri generate de Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM); și – 15% din cota parte din profiturile reziduale de la multinaționale care vor fi realocate statelor membre UE în baza Pilonului I al acordului OCDE privind impozitarea. Se așteaptă ca aceste trei noi resurse proprii să genereze un total de aproximativ 17 miliarde de euro pe an pentru bugetul UE în perioada 2026-2030. Comisia Europeană estimează că resursa proprie bazată pe Pilonul I ar genera între 2,5 și 4 miliarde de euro pe an. De asemenea, Comisia a anunțat că va propune noi resurse proprii suplimentare până la sfârșitul anului 2023, care ar putea include un Impozit aferent tranzacțiilor financiare (FTT) și o resursă proprie legată de sectorul corporativ. La baza acestui al doilea pachet s-ar afla viitoarea propunere „Întreprinderile din Europa: Cadrul pentru impozitarea veniturilor” (Business in Europe: Framework for Income Taxation – BEFIT)

Comisia extinde derogarea de la plata taxelor vamale și a TVA pentru importurile echipamentelor medicale COVID-19

Comisia Europeană a adoptat la 22 decembrie 2021 o decizie de extindere pentru 23 de state membre UE (la cererea acestora) a derogării temporare de la plata taxelor vamale și a taxei pe valoarea adăugată aferente importurilor din statele non-UE de dispozitive medicale și echipamente de protecție utilizate în lupta împotriva COVID-19. Adoptată în aprilie 2020, la apogeul pandemiei, măsura a fost extinsă de mai multe ori și a expirat în decembrie 2021. Noua decizie, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022, prelungește până la 30 iunie 2022 facilitatea fiscală aferentă taxelor vamale și taxei pe valoarea adăugată disponibilă în baza scutirii deja existente pentru statele membre în cauză.

Eurodeputatul Mohammed Chahim dorește un CBAM mai ambițios

Eurodeputatul olandez Mohammed Chahim (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților) a transmis, miercuri, 5 ianuarie 2022, proiectul de raport cu privire la Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM) către celelalte grupuri politice din Parlamentul European. Raportul său face apel la un mecanism mai ambițios decât propunerea Comisiei Europene. Raportorul dorește să extindă sectoarele acoperite de CBAM la compuși organici, hidrogen și polimeri. În plus, raportul face apel ca așa-numitele emisii integrate ale produselor să includă emisiile indirecte din electricitate consumată în producția de bunuri, încălzire sau răcire. Raportul prevede și accelerarea adoptării CBAM pentru ca sistemul să devină complet operațional până la 1 ianuarie 2029. Mai mult, Mohammed Chahim dorește să înlăture în totalitate perioada de eliminare treptată a cotelor gratuite pentru sectorul cimentului. Pentru a asigura că sistemul este implementat coerent la nivelul blocului comunitar, acesta a mai sugerat și crearea unei autorități aferente CBAM în locul autorităților naționale. Veniturile generate de vânzarea certificatelor CBAM ar trebui, potrivit raportului, să finanțeze autoritatea CBAM, iar orice alte venituri rămase ar trebui apoi să se îndrepte către bugetul UE. Grupurile politice trebuie să transmită amendamentele la text până pe 10 februarie, înainte de votul din cadrul comisiei ENVI din mai și de un posibil vot în plen din iunie.

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 17 ianuarie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

Miniștrii de Finanțe ai UE vor discuta pe tema Pilonului II

Miniștrii de Finanțe ai UE vor organiza marți, 18 ianuarie, o primă dezbatere cu privire la propunerea UE pentru o directivă referitoare la asigurarea unui nivel minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE (așa-numitul Pilon II), prezentat la 22 decembrie. Potrivit unei declarații de presă, miniștrii vor fi invitați să furnizeze „îndrumări politice” referitoare la măsura în care dosarul este o prioritate și la necesitatea de a transpune regulile convenite privind impozitarea internațională a întreprinderilor cât mai curând posibil. Adoptarea directivei va veni ulterior, după finalizarea examinării propunerii în Consiliu, informează sursa citată.

Comisia Europeană dorește un acord cu privire la Pilonul II, în primăvară

Comisia Europeană dorește un acord cât mai curând posibil și preferabil în primăvară cu privire la Directiva de implementare a Pilonului II în cadrul UE, a declarat directorul pentru impozitarea directă la nivelul Comisiei Europene, Benjamin Angel, vineri, 14 ianuarie, în timpul unui webinar organizat de Centrul pentru Studii Europene (CefES). Noile reguli vor începe să se aplice în 2023 și, întrucât este vorba despre o directivă europeană, UE trebuie să aloce timp statelor membre să o transpună în legislația națională, a amintit oficialul. De asemenea, Benjamin Angel încurajează întreprinderile să înceapă să se pregătească pentru noile reguli acum și să nu aștepte adoptarea Directivei UE. Giorgia Maffini, consultant special pe probleme de politică fiscală și transferul prețurilor în cadrul PwC Regatul Unit al Marii Britanii, a subliniat că întreprinderile încă încearcă să înțeleagă regulile. Aceasta a explicat că regulile modelului OCDE au reprezentat o „mare surpriză” și că nu se aștepta la atâtea elemente de noutate. Cu acest prilej, Joachim Englisch, profesor de legislație fiscală la Universitatea din Münster, și-a exprimat regretul că directiva nu conține o prevedere care să permită adaptarea acesteia în viitor, întrucât acordul privind Pilonul II va evolua constant.

Eurodeputații consultă experții cu privire la practicile fiscale dăunătoare

Luni, 10 ianuarie, eurodeputații din subcomisia pe probleme fiscale a Parlamentului European (FISC) au dezbătut un studiu cu privire la „dezvoltarea unor potențiale practici fiscale și a unei competiții dăunătoare în domeniul impozitului pe venit și al impozitului pe avere”, prezentat de dr. Florian Neumeier, directorul Grupului de Cercetare privind Impozitarea și Politica Fiscală de la Institutul Ifo din Munich. Dr. Florian Neumeier a explicat că stabilirea unor reguli de bază ar face posibilă evitarea măsurilor agresive și a regimurilor fiscale preferențiale. Există probe că „introducerea unilaterală și necoordonată a regimurilor fiscale preferențiale poate fi considerată dăunătoare”, întrucât acestea au un impact negativ asupra veniturilor și a bazei de impozitare a altor țări, a declarat acesta. De asemenea, Florian Neumeier a încurajat impozitarea pe baza criteriilor imobile, cum ar fi locuințe sau bunuri, care nu pot evita impozitarea. Eurodeputații au dezbătut și un studiu referitor la „evaluarea măsurilor împotriva evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale introduse în ultimii ani”.

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a murit la vârsta de 65 de ani

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit luni, 10 ianuarie, într-un spital din Italia, la vârsta de 65 de ani. Parlamentul a susținut o ceremonie specială luni, 17 ianuarie, la Strasbourg. David Sassoli a fost ales pentru prima dată ca eurodeputat în 2009. În iulie 2019, eurodeputații l-au ales președinte al Parlamentului pentru doi ani și jumătate printr-un acord politic informal privind distribuția funcțiilor de conducere la nivel european. Ca prim-vicepreședinte al Parlamentului, candidatul grupului Partidului Popular European, eurodeputata din Malta Roberta Metsola – favorita pentru acest rol–, va deține funcția interimară de președinte pentru a asigura desfășurarea în condiții optime a activității Parlamentului până la noua rundă de alegeri, programată marți, 18 ianuarie. Până acum, alți trei eurodeputați și-au anunțat candidaturile: Alice Kuhnke (Partidul Verde/Alianța Liberă Europeană, Suedia), Kosma Zlotowski (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Polonia) și Sira Rego (Stânga Unită Europeană, Spania). Marți, 18 ianuarie, și miercuri, 19 ianuarie, Parlamentul European își va alege și cei 14 vicepreședinți și cei 5 chestori.

FATCA: Comisia Europeană exclude din nou orice acțiune

Comisia Europeană nu are dreptul să discute sau să negocieze acorduri bilaterale între statele membre UE și Statele Unite cu privire la implementarea Legii conformității fiscale a conturilor deschise în străinătate (FATCA) din SUA, a declarat comisarul european pentru impozitare, Paolo Gentiloni, într-un răspuns scris publicat marți, 11 ianuarie, la o întrebare din partea eurodeputatului Christophe Hansen (Partidul Popular European) din Luxemburg. FATCA vizează schimbul automat de informații dintre autoritățile fiscale naționale și autoritatea fiscală a SUA. Deseori, aceasta implică obligații fiscale împovărătoare pentru cetățenii SUA din străinătate, în special pentru așa-numiții „americani accidentali”.Comisarul Gentiloni a adăugat că orice posibilă negociere între UE și SUA cu privire la înlocuirea regimurilor bilaterale FATCA existente ar impune atât o decizie unanimă din partea Consiliului UE, cât și o disponibilitate din partea SUA de a utiliza regulile Standardului Comun de Raportare (CRS) în defavoarea FATCA.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Ghidurile privind implementarea pentru prima dată a ISQM 1 și ISQM 2, în limba română

CECCAR FM

Publicat

pe

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a publicat versiunea în limba română a Ghidurilor pentru implementarea pentru prima dată a ISQM 1șiISQM 2, elaborate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB).

În decembrie 2020, IAASB a emis Standardul Internațional privind Managementul Calității 1 (ISQM 1), Managementul calității pentru firmele care efectuează audituri sau revizuiri ale situațiilor financiare ori alte misiuni de asigurare sau servicii conexe și Standardul Internațional privind Managementul Calității 2 (ISQM 2), Revizuirea calității misiunilor,care consolidează și modernizează abordarea firmei de audit cu privire la managementul calității.Cele două noi standarde vor intra în vigoare la 15 decembrie 2022.

Prin aceste standarde, IAASB tratează un ecosistem de audit aflat în evoluție și din ce în ce mai complex, inclusiv așteptările tot mai mari ale părților interesate și necesitatea unor sisteme de management al calității care sunt proactive și adaptabile. Obiectivul Ghidurilor pentru implementarea pentru prima dată a ISQM 1 și ISQM 2 este de a ajuta la înțelegerea și aplicarea acestor standarde, așa cum se raportează acestea la revizuirea calității misiunilor.

IAASB este un consiliu normalizator independent la nivel global. Obiectivul IAASB este de a servi interesul public prin elaborarea de standarde de audit, asigurare și alte standarde conexe de înaltă calitate și prin facilitarea convergenței standardelor internaționale și naționale de audit și asigurare, crescând astfel calitatea și consecvența activității în întreaga lume și întărind încrederea publicului în profesia globală de audit și asigurare.

Documentele în limba română sunt disponibile pe site-ul Cod etic – Standarde Internaționale.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Documentul „Informații privind sustenabilitatea pentru întreprinderile mici”, tradus

CECCAR FM

Publicat

pe

CECCAR a tradus în limba română documentul Informații privind sustenabilitatea pentru întreprinderile mici – oportunitatea pentru practicieni, elaborat de IFAC, care prezintă unele dintre beneficiile pe care întreprinderile mici și mijlocii le pot obține din utilizarea și raportarea de informații privind sustenabilitatea.

Informațiile privind sustenabilitatea sunt în centrul discuțiilor la nivel global din mai multe motive, nu în ultimul rând datorită atenției pe care sustenabilitatea o primește în afaceri și economie.

Concentrarea pe reziliența și supraviețuirea afacerii a devenit esențială ca urmare a pandemiei de COVID-19, care a contribuit la scoaterea și mai mult în evidență a anumitor probleme sociale și a impactului unor companii asupra mediului. De-a lungul anului 2021, multe întreprinderi au căutat „noua normalitate”.

În acest context, IFAC a elaborat acest document, care evidențiază și gama de servicii oferite de practicieni, inclusiv de consiliere, de raportare, misiuni pe baza procedurilor convenite (AUP) și asigurare. Lucrarea cuprinde și informații despre modalitatea în care practicile mici și mijlocii pot dezvolta abilități, pot acumula cunoștințe și care sunt primii pași în acest sens.

Documentul tradus în limba română este disponibil pe site-ul CECCAR, secțiunea Raportare integrată.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM