Rețele sociale

ECONOMIE

Theresa May acceptă o dezbatere, dar nu şi un vot, pe tema Brexitului în Parlament

Radio CECCAR FM

Premierul Theresa May a acceptat ca o dezbatere – însă nu şi un vot – să aibă loc în Parlamentul britanic pe tema procesului ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters.

Această decizie a permis lirei sterline să se redreseze pentru o scurtă perioadă de timp, miercuri, după patru şedinţe consecutive de depreciere în faţa dolarului, pe fondul unor temeri faţă de un „Brexit dur”, care ar priva Marea Britanie de un acces la piaţa unică europeană.

Moneda britanică şi-a pierdut 18% din valoare în faţa devizei americane de când britanicii au votat în favoarea Brexitului pe 23 iunie.

Theresa May preconizează să invoce, până la sfârşitul lui martie, Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi să deschidă astfel o perioadă de doi ani în vederea stabilirii condiţiilor Brexitului, însă ea nu a dat până în prezent vreun indiciu despre strategia de negociere pe care o are.

Preşedinta Partidului Conservator a decis însă să liniştească nemulţumirile din interiorul formaţiunii, prin aprobarea, marţi seara, a unei moţiuni propuse de opoziţia laburistă cu privire la organizarea unei „dezbateri complete şi transparente” asupra ieşirii din UE.

Şefa Guvernului este dispusă să le acorde parlamentarilor dreptul să examineze Brexitul, însă a subliniat că Guvernul este singurul care decide când şi cum urmează să fie angajată această procedură de divorţ, a subliniat miercuri o purtătoare de cuvânt.

„ROL IMPORTANT” AL PARLAMENTULUI, DAR NU VOT

Theresa May a dorit dintotdeauna ca parlamentarii să joace un „rol important” în Brexit, însă procedura „trebuie să se desfăşoare cu respectarea deciziei poporului Regatului Unit” şi să nu slăbească „poziţia Guvernului în negocieri” cu privire la Brexit, a subliniat ea.

„Nu va avea loc un vot (în Parlament) pe tema declanşării Articolului 50”, a conchis purtătoarea de cuvânt.

În Parlament, Theresa May a declarat că va fi „ambiţioasă” în negocierile cu celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene.

„Iar acest lucru va include cel mai bun acces posibil al întreprinderilor la piaţa europeană”, a dat ea asigurări, declaraţii care au contribuit la aprecierea cu un sfert de penny a lirei sterline în faţa dolarului.

Deputaţi din cadrul Partidului Laburist au prezentat o moţiune prin care cer o dezbatere generală cu scopul ca Parlamentul „să poată să examineze în mod corect planul Guvernului (…) înainte de invocarea Articolului 50”.

Parlamentari din opoziţie, dar şi din cadrul Partidului Conservator al lui May, îşi exprimă îngrijorarea faţă de transformarea Legislativului într-o simplă cameră de înregistrare pe tema acestui subiect important, o sfidare, denunţă ei, a tradiţiei dezbaterii democratice în Regatul Unit.

Însă Theresa May pare grijulie să nu-şi arate cărţile înainte de începerea negocierilor.

Ea se limitează să spună că vrea să restituie Marii Britanii suveranitatea, să reducă imigraţia şi să obţină cele mai bune condiţii posibile în domeniul relaţiilor economice, financiare şi comerciale cu Uniunea Europeană, potrivit news.ro.

ECONOMIE

BNR: Datoria externă a României a crescut cu peste 18 miliare euro în primele zece luni

Radio CECCAR FM

În perioada ianuarie – octombrie 2024, datoria externă totală a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, a anunțat astăzi Banca Națională a României (BNR). În structură:  datoria externă pe termen lung a însumat 138,198 milioane euro la 31 octombrie 2024 (74,2% din totalul datoriei externe), în creștere cu 13,2% față de 31 decembrie 2023; ▪ datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2024 nivelul de 48,150 miliarde euro (25,8% din totalul datoriei externe), în creștere cu 4,2% față de 31 decembrie 2023.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,7% în luna octombrie 2024, comparativ cu 18% în anul 2023. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 octombrie 2024 a fost de 5,8 luni, în comparație cu 5,6 luni la 31 decembrie 2023.

Potrivit băncii centrale, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 octombrie 2024 a fost de 103,5%, comparativ cu 99,7% la 31 decembrie 2023.

Continuare

ECONOMIE

A fost aprobată Strategia națională privind datele deschise 2024-2028

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre privind Strategia națională privind datele deschise 2024-2028, document care a cărui elaborare și implementare consolidează poziția României ca lider regional în digitalizare și inovare, contribuind, totodată, la creșterea economică sustenabilă și la atingerea obiectivului strategic de aderare la OCDE.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Strategia va contribui la dezvoltarea unui sector public bazat pe date, crearea unei culturi a datelor în administrația publică și la o schimbare absolut necesară de paradigmă prin care datele sunt tratate ca o resursă disponibilă și integrate în activitatea de zi cu zi. „Datele deschise sunt fundamentale pentru o guvernare modernă și participativă și stimulează creșterea economică“, se menționează în comunicat.

Datele deschise sunt date în format prelucrabil automat ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine în orice scop, așa cum prevede Legea nr.179/2022 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public. Datele deschise guvernamentale sunt date structurate aflate în posesia entităților publice și a întreprinderilor publice, pe care acestea le-au creat în cadrul activității proprii și pot fi publicate ca date deschise.

Continuare

ECONOMIE

Moș Crăciun își începe traseul mai devreme: Prima oprire – filialele CECCAR

Radio CECCAR FM

În curând, Moș Crăciun își va începe traseul magic, poposind la filialele CECCAR pentru a aduce bucurie și zâmbete celor mici. Cu sacul plin de daruri alese cu grijă și surprize care aduc magia sărbătorilor, Moșul este gata să transforme fiecare întâlnire într-un moment de neuitat.

Atmosfera sărbătorilor începe să prindă contur, iar emoția revederii cu Moșul crește cu fiecare zi. Filialele CECCAR vor deveni, pentru câteva ore, un loc de basm, unde magia Crăciunului va fi la ea acasă. Colindele, râsetele copiilor și bucuria împărtășită alături de familie și prieteni vor transforma aceste întâlniri într-o experiență memorabilă.

Surprizele Moșului vor fi dezvăluite rând pe rând. Curând vom afla ce bucurii și daruri a lăsat simpaticul personaj. Ho-ho-ho, sărbătorile sunt aici!

Continuare

Trending