Rețele sociale

ECONOMIE

Google a câștigat posibilitatea de a aplica ”dreptul de a fi uitat” doar pentru utilizatorii din UE

Radio CECCAR FM

Google și-a asigurat posibilitatea de a aplica ”dreptul de a fi uitat” numai pentru utilizatorii din Europa, a stabilit o instanță de pe continent care a comunicat companiei că nu e obligată să aplice prevederile și în restul lumii, arată BBC, potrivit Mediafax.

Judecătorii europeni au arătat că prevederile ”dreptului de a fi uitat” le permite cetățenilor din Uniunea Europeană să ceară ca, atunci când e vorba despre propria persoană, orice conținut pe care îl consideră ”inadecvat, irelevant sau exagerat” să fie eliminat dintre rezultatele căutărilor efectuate în țările UE.

Curtea a precizat că dispoziția nu obligă Google să ofere ”dreptul de a fi uitat” și utilizatorilor din restul lumii.

Cu toate că informațiile ar continua să existe pe paginile site-urilor, rezultatele ar fi eliminate din motoarele de căutare.

Prevederile au pornit de la un caz din Spania, din 2014, unde Mario Costeja a încercat să înlăture link-uri depășite care vorbeau despre datoriile sale mult după ce își achitase orice obligație.

Comisia Națională de Informatică și Libertăți (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertes -CNIL), din Franța, s-a adresat Curții Europene de Justiție pentru a clarifica dacă posibilitatea de a elimina legături din căutări ar trebui să se adreseze și altor versiuni ale platformei Google din lume sau se limitează numai la google.fr.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a recunoscut faptul că țările din afara UE ”au o abordare diferită” și că modul în care se păstrează echilibrul între protecția datelor personale și libertatea accesului la informație al utilizatorilor de internet ”este foarte posibil să varieze semnificativ în jurul lumii”.

“Curtea precizează că dreptul la protecția datelor personale nu este un drept absolut, fiind necesar să se țină cont de funcția pe care o îndeplinește în societate și să fie asigurat un echilibru cu drepturi fundamentale, potrivit principiului proporționalității”, notează judecătorii.

Avocatul General Maciej Szpunar oferise un aviz fără caracter obligatoriu Curții Europene de Justiție în această problemă, recomandând limitarea la teritoriul UE obligativitatea excluderii link-urilor din căutări.

Szpunar a afirmat că principiile ar trebui să fie aplicate păstrând echilibrul cu alte drepturi ca protecția datelor și a intimității ca și în legătură cu ”interesul public legitim”.

Curtea Europeană a stabilit și că unele rezultate ar putea să fie păstrate atunci când sunt absolut necesare pentru libertatea de a fi informat.

ECONOMIE

BNR: Datoria externă a României a crescut cu peste 18 miliare euro în primele zece luni

Radio CECCAR FM

În perioada ianuarie – octombrie 2024, datoria externă totală a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, a anunțat astăzi Banca Națională a României (BNR). În structură:  datoria externă pe termen lung a însumat 138,198 milioane euro la 31 octombrie 2024 (74,2% din totalul datoriei externe), în creștere cu 13,2% față de 31 decembrie 2023; ▪ datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2024 nivelul de 48,150 miliarde euro (25,8% din totalul datoriei externe), în creștere cu 4,2% față de 31 decembrie 2023.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,7% în luna octombrie 2024, comparativ cu 18% în anul 2023. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 octombrie 2024 a fost de 5,8 luni, în comparație cu 5,6 luni la 31 decembrie 2023.

Potrivit băncii centrale, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 octombrie 2024 a fost de 103,5%, comparativ cu 99,7% la 31 decembrie 2023.

Continuare

ECONOMIE

A fost aprobată Strategia națională privind datele deschise 2024-2028

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre privind Strategia națională privind datele deschise 2024-2028, document care a cărui elaborare și implementare consolidează poziția României ca lider regional în digitalizare și inovare, contribuind, totodată, la creșterea economică sustenabilă și la atingerea obiectivului strategic de aderare la OCDE.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Strategia va contribui la dezvoltarea unui sector public bazat pe date, crearea unei culturi a datelor în administrația publică și la o schimbare absolut necesară de paradigmă prin care datele sunt tratate ca o resursă disponibilă și integrate în activitatea de zi cu zi. „Datele deschise sunt fundamentale pentru o guvernare modernă și participativă și stimulează creșterea economică“, se menționează în comunicat.

Datele deschise sunt date în format prelucrabil automat ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine în orice scop, așa cum prevede Legea nr.179/2022 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public. Datele deschise guvernamentale sunt date structurate aflate în posesia entităților publice și a întreprinderilor publice, pe care acestea le-au creat în cadrul activității proprii și pot fi publicate ca date deschise.

Continuare

ECONOMIE

Moș Crăciun își începe traseul mai devreme: Prima oprire – filialele CECCAR

Radio CECCAR FM

În curând, Moș Crăciun își va începe traseul magic, poposind la filialele CECCAR pentru a aduce bucurie și zâmbete celor mici. Cu sacul plin de daruri alese cu grijă și surprize care aduc magia sărbătorilor, Moșul este gata să transforme fiecare întâlnire într-un moment de neuitat.

Atmosfera sărbătorilor începe să prindă contur, iar emoția revederii cu Moșul crește cu fiecare zi. Filialele CECCAR vor deveni, pentru câteva ore, un loc de basm, unde magia Crăciunului va fi la ea acasă. Colindele, râsetele copiilor și bucuria împărtășită alături de familie și prieteni vor transforma aceste întâlniri într-o experiență memorabilă.

Surprizele Moșului vor fi dezvăluite rând pe rând. Curând vom afla ce bucurii și daruri a lăsat simpaticul personaj. Ho-ho-ho, sărbătorile sunt aici!

Continuare

Trending