PROFESIA CONTABILĂ
Reanalizarea întrebării: „Ar trebui ca un director financiar să fie contabil?”
Rolul unui director financiar este important – și continuă să se dezvolte și să se transforme. Pe măsură ce fiecare organizație se confruntă cu incertitudini și riscuri din ce în ce mai mari, iar companiile încep să privească valoarea și din altă perspectivă decât a acționarilor, rolul directorului financiar devine din ce în ce mai esențial.
Stathis Gould | 9 martie 2020
Acest articol a apărut inițial în Rețeaua globală de informații a IFAC: www.ifac.org/Gateway. Vizitați Rețeaua pentru a găsi conținut adițional pe o varietate de teme legate de profesia contabilă.
Rolul unui director financiar este important – și continuă să se dezvolte și să se transforme. Pe măsură ce fiecare organizație se confruntă cu incertitudini și riscuri din ce în ce mai mari, iar companiile încep să privească valoarea și din altă perspectivă decât a acționarilor, rolul directorului financiar devine din ce în ce mai esențial.
Toate aceste schimbări duc la o întrebare importantă: ar trebui ca directorul financiar să fie profesionist contabil?
În ce stadiu ne aflăm?
Am încercat să răspund la această întrebare în 2014. La acea vreme, conform statisticilor, deținerea poziției de director financiar de către un profesionist contabil era departe de a fi ceva universal valabil. Această tendință s-a accentuat cu timpul.
Un sondaj recent la care au luat parte 1.000 dintre cele mai mari companii cotate din SUA arată că procentul contabililor calificați care sunt directori financiari a scăzut la aproximativ 36% în 2019. Acesta este cel mai mic procent din ultimii 6 ani, față de 46% din anul 2014.
Acest sondaj sugerează că, cel puțin în SUA, în urma marilor eșecuri corporative și a Legii Sarbanes-Oxley din 2002, situația s-a schimbat din nou iar presiunea de a avea directori financiari cu competențe tehnice și cunoștințe de specialitate în domeniul contabil a fost înlocuită de o preferință pentru directori financiari concentrați pe piețele de capital, finanțarea capitalurilor proprii și a datoriilor și comunicarea externă cu piața. În consecință, pozițiile superioare din departamentele de contabilitate și control sunt de obicei ocupate de contabili.
În schimb, în Marea Britanie, o persoană trebuie să dețină calificarea de contabil pentru a ocupa funcția de director financiar în rândul companiilor din indicele FTSE 100. Specializarea contabilă reprezintă, de asemenea, un bun punct de început pentru a putea ocupa o poziție de vârf, dat fiind faptul că o cincime din directorii generali ai companiilor din indicele FTSE 100 sunt contabili.
Desemnarea unui profesionist contabil, membru al unei organizații profesionale de contabilitate, în funcția de director financiar are beneficii dovedite în timp. Pe lângă obligațiile de dezvoltare profesională continuă ale profesioniștilor contabili, aceștia trebuie să respecte Codul etic pentru profesioniștii contabili, la baza căruia se află principiile fundamentale de integritate, obiectivitate, competență profesională și atenție cuvenită, confidențialitate și conduită profesională. Dacă un profesionist contabil încalcă Codul etic, acesta va suporta consecințe precum sancțiuni financiare sau pierderea calității de membru al profesiei.
În multe țări, directorul financiar al unei entități de interes public este responsabil de managementul financiar al unei companii și semnează situațiile financiare ale acesteia. Aceasta denotă în mod inerent o responsabilitate față de interesul public, iar un profesionist contabil în acest rol oferă încredere pieței și părților interesate.
Întrebarea centrală a acestui articol este importantă, însă nu ia în calcul aspectele și mai importante legate de viitorul profesiei contabile și motivația oamenilor de a se alătura profesiei.
În realitate, majoritatea profesioniștilor contabili nu își doresc neapărat să devină directori financiari într-o bună zi. Carierele nu mai urmează un curs liniar sau ierarhic.
Schimbarea traseului profesional
Odată ce așteptările legate de directorii financiari și echipele acestora s-au schimbat, au apărut multe roluri și oportunități noi. Profesia contabilă este privită acum ca o punte spre o carieră în afaceri, al cărei obiectiv final adesea nu este ocuparea poziției de director financiar. Mulți contabili își pun în aplicare competențele economice și financiare în roluri comerciale sau operaționale. Alții optează pentru roluri de strategie și planificare. Iar mulți contabili dețin poziții de conducere care nu au legătură cu domeniul financiar-contabil.
Traseul profesional al unui contabil își pierde liniaritatea din ce în ce mai mult. Raportul ACCA referitor la carierele în contabilitate în acest deceniu, arată modul în care carierele din profesia contabilă se vor diversifica pe măsură ce tehnologia estompează de marcarea dintre munca manuală și cea automatizată.
Studiile arată că traseul profesional începe să se îndepărteze din ce în ce mai mult de structura ierarhică și piramidală tradițională a organizațiilor. Acest lucru înseamnă că traseul profesional reticular va deveni preponderent pe măsură ce structurile organizaționale devin mai fluide iar ierarhiile tradiționale sunt reinterpretate. În organizațiile cu o structură ierarhică mai orizontală, avansarea în carieră nu mai este la fel de importantă ca și în trecut. Într-adevăr, noile abordări care vizează asigurarea talentului necesar și distribuirea forței de muncă vor conduce la creșterea numărului de liber profesioniști și colaboratori externi.
Profesioniștii din domeniul financiar-contabil contribuie deja în cadrul organizațiilor la îmbunătățirea procesului decizional și a performanței economice în circumstanțe variate – o tendință la care ne așteptăm să persiste pe viitor.
Contabilii își desfășoară în prezent activitatea într-o varietate de domenii, inclusiv planificare și analiză financiară, sisteme informatice, tehnologie și date, analiză comercială sau economică, planificare, evaluare, managementul costurilor, riscurilor, proiectelor și sustenabilității. Profesioniștii contabili au, de asemenea, un aport unic în cadrul unor roluri specializate, de exemplu în trezorerie, raportare și relațiile cu investitorii.
Ascensiunea directorului responsabil de valoare
În prezent rolul de director financiar trece printr-un nou tip de transformare, pe lângă evoluția rolurilor din domeniul contabil. Directorii financiari și echipele acestora trebuie să se concentreze din ce în ce mai mult pe contabilizarea creării de valoare dintr-o altă perspectivă decât cea a bilanțului sau a acționarilor.
IFAC este de părere că rolul de director financiar va evolua într-un rol de „director responsabil de valoare”, care se va concentra în principal pe contabilitatea axată pe nevoile întreprinderii și pe crearea de valoare. Directorul responsabil de valoare trebuie să asigure că toate aspectele relevante pentru crearea și distrugerea valorii sunt contabilizate și comunicate consiliilor, conducerii și părților interesate externe.
Această tranziție va duce la o diversitate mai mare a profesioniștilor care ocupă poziția de director financiar. Cu cât acești profesioniști dețin mai multă experiență și competențe, cu atât le va fi mai ușor să interacționeze cu o gamă variată de părți interesate și să abordeze gama largă de oportunități și riscuri cu care se confruntă organizația.
Reanalizarea întrebării: „Ar trebui ca un director financiar să fie contabil?”
Întrebarea mea inițială nu are un răspuns specific, însă relevă două aspecte importante:
Evoluția directorului financiar și a funcției financiare este inevitabilă și reprezintă o oportunitate extraordinară pentru profesioniști, indiferent dacă sunt contabili sau nu; și
Aptitudinile profesioniștilor contabili transcend limitele disciplinelor și funcțiilor – ceea ce este important deoarece aptitudinile devin din ce în ce mai dispersate și trebuie să sprijine crearea și protejarea valorii.
Domeniul contabil este atractiv deoarece oferă o varietate de oportunități unice pline de provocări atât în sectorul afacerilor, cât și în sectorul public. Deși rolul de director financiar pune accent pe soluționarea problemelor și pregătirea pentru provocările viitoare, acesta nu este singurul rol care oferă contabililor șansa de a produce schimbări.
Stathis Gould
Director responsabil cu promovarea, IFAC
Stathis Gould conduce departamentul din cadrul IFAC care se ocupă de dezvoltarea serviciilor internaționale pentru profesioniștii contabili angajați în comerț și industrie. Un element cheie al activității sale este dezvoltarea curentelor de opinie și elaborarea de îndrumări pentru a susține profesioniștii și rolul acestora în facilitarea performanței organizaționale durabile. Înainte de a lucra la IFAC, a fost responsabil de planificarea și supravegherea unui program de politică și cercetare în cadrul Chartered Institute of Management Accountants (CIMA). Înainte de a lucra în serviciul profesiei contabile, Stathis Gould a avut diferite roluri în sectoarele public și privat din Marea Britanie.
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR Maramureș: Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș, 20 DE ANI – ARC PESTE TIMP
La 15 noiembrie 2024, CECCAR Maramureș a participat, prin conducerea filialei, la evenimentul Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș 20 de ani – Arc peste timp, desfășurat la Baia Mare. Evenimentul a reunit invitați speciali, reprezentanți ai unor instituții și organisme profesionale cu care consilierii juridici colaborează direct, alături de membri ai comunității juridice și economice locale.
Conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, președintele Consiliului Filialei CECCAR Maramureș, a prezentat activitățile și acțiunile în care se intersectează profesiile de consilier juridic și expert contabil, contribuind astfel la susținerea mediului economic și juridic.
În cadrul evenimentului, CECCAR Maramureș a oferit o diplomă de excelență pentru decanul Colegiului Consilierilor Juridici Maramureș, Nicușor Marin Blaga, pentru contribuțiile organizației în cele două decenii de activitate.
Loading…
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil
Luni, 11 noiembrie 2024, la sediul CECCAR Filiala Mehedinți, a avut loc Conferința de deschidere a proiectului regional Educația economică – de la teorie la practică, organizat în parteneriat cu Colegiul Național Economic „Theodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, un demers dedicat promovării cunoștințelor economice și dezvoltării abilităților practice în rândul tinerilor.
Din partea CECCAR Mehedinți, la evenimentul cu tema Rolul contabilității în managementul afacerilor au participat Emil Costinel Tiucă, președintele Consiliului Filialei, Simona Firulescu, coordonatorul filialei, și Mirela Benedicta Filip, auditor de calitate. Instituțiile partenere au fost reprezentate prin Alin Tomoescu, inspector școlar general, Claudia Nănuți, directorul Colegiului Național Economic „Theodor Costescu”, și Roxana Maria Ispas, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor din Drobeta-Turnu Severin, alături de cadrele didactice implicate și un număr de aproximativ 50 de elevi și studenți.
În deschidere, președintele CECCAR Mehedinți a prezentat un studiu de caz, ilustrând modul în care deciziile contabile informate pot influența pozitiv performanța unei afaceri. Analiza a inclus elemente esențiale precum optimizarea costurilor, strategii de investiții, gestionarea riscurilor și măsuri de îmbunătățire a performanței financiare.
De asemenea, reprezentanții instituțiilor partenere au subliniat importanța contabilității ca pilon fundamental al managementului financiar, accentuând rolul acesteia în reflectarea fidelă a situației patrimoniale și a rezultatelor financiare ale unei companii.
Evenimentul a fost marcat de o interacțiune dinamică între elevi și invitați, aceștia adresând întrebări reprezentanților CECCAR despre activitățile organismului profesional și rolul său în gestionarea profesiei contabile.
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR și Edenred au lansat un parteneriat strategic pentru sprijinirea mediului de afaceri și promovarea capitalismului responsabil
CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), cel mai mare organism profesional din domeniul financiar-contabil din Sud-Estul Europei, cu peste 47.000 de membri, experți contabili și contabili autorizați, și Edenred, lider în industria de beneficii extrasalariale, și-au unit forțele într-un parteneriat strategic care are ca scop promovarea capitalismului responsabil ca măsură de dezvoltare a mediului de afaceri, de îndeplinire a obiectivelor sociale. Programul național de educație pentru sustenabilitate în afaceri este destinat atât profesioniștilor contabili, cât și partenerilor acestora, antreprenorii.
Lansarea parteneriatului a fost marcată printr-un workshop desfășurat la Timișoara, care a reunit peste 50 de profesioniști contabili și antreprenori. Acesta este primul dintr-o serie de evenimente care vor continua în diverse regiuni din țară și prin intermediul cărora se asigură sprijin pentru economia locală și se încurajează dezvoltarea de modele de business sustenabile.
Întrucât IMM-urile reprezintă baza dezvoltării economiei locale moderne și contribuie la crearea de noi locuri de muncă, sunt necesare programe și acțiuni care să le sprijine în acest scop. În România, IMM-urile reprezintă 99,7% din numărul total de întreprinderi, aproximativ 66% din totalul locurilor de muncă din sectorul privat nefinanciar și aproximativ 56% din valoarea adăugată brută (VAB), arată datele prezentate în 2023 de Banca Europeană de Investiții.
Acest parteneriat este parte din campania lansată de CECCAR în luna septembrie a acestui an, #SăFacemBine, și vine ca răspuns la nevoia de a crește gradul de responsabilitate socială în companiile din România și de a spori nivelul de înțelegere a avantajelor aduse de adoptarea unor modele de business orientate spre capitalism responsabil, prin consolidarea colaborării dintre profesioniștii contabili și antreprenori.
Prin workshop-uri și seminare organizate la nivel național, se expun aspecte sociale ale capitalismului responsabil, mecanism susținut de sistemul fiscal actual, axate pe avantajele fiscale și non-fiscale ale beneficiilor extrasalariale (tichete de masă, vacanță, cultură și cadou) oferite angajaților. Totodată, se discută despre cum pot fi fructificate aceste beneficii, despre modul în care acestea contribuie la îndeplinirea obiectivelor ESG (Environmental, Social, Governance) ale organizațiilor și despre latura care ajută antreprenorii să folosească astfel de beneficii pentru atragerea de talente și retenția angajaților, precum și despre modalități de optimizare a costurilor la nivelul companiilor.
„Alăturarea, în calitate de partener strategic, la campania #SăFacemBine reafirmă angajamentul nostru de a îmbunătăți calitatea vieții angajaților și antreprenorilor, sprijinind totodată comunitatea locală de business. Suntem convinși că investiția în educația financiară și în bunăstarea angajaților este cheia către un viitor prosper și sustenabil pentru afacerile mici și mijlocii din România, iar acest parteneriat va contribui la un mediu de afaceri mai sănătos. De asemenea, la Edenred știm că IMM-urile sunt fundamentul dezvoltării economiei locale, iar acțiunile noastre zilnice sunt îndreptate și către sprijinirea lor. De la platforma Edenred Benefit, unde managerii de companii pot oferi o serie de beneficii extrasalariale care atrag, păstrează și recompensează angajații, la platforma Edenred BIZTRO Club care găzduiește resurse și informații practice dedicate companiilor mici și mijlocii, această nouă inițiativă aduce încă o contribuție la scopul nostru”, a declarat Gorkem Oran, Director General Edenred România.
Acest parteneriat se adaugă celorlalte acțiuni de corporate responsability prin care Edenred contribuie la o nutriție echilibrată pentru viitorii angajați, inițiative dezvoltate sub umbrela FOOD, un program european de educație alimentară implementat în parteneriat public-privat în 10 țări, activ în România deja de 5 ani, prin care Edenred susține obiceiurile alimentare sănătoase și reducerea risipei alimentare.
Prin proiectele „Masă și clasă”, aliniat la politicile publice europene privind accesul copiilor la o alimentație sănătoasă prin mese calde în școli sau inițiativa Caravana NutriCOOLtura, dar și prin lansarea proiectului național Țara lui Mai Bine care aduce pe aceeași platformă producătorii locali, food hub-urile și restaurantele, Edenred continuă să rămână un model de bune practici în zona de CSR și își întărește poziția de partener strategic de bază în misiunea campaniei #SăFacemBine, dezvoltată de CECCAR.
„Prin campania #SăFacemBine ne propunem nu doar să inspirăm, ci și să încurajăm profesioniștii contabili să contribuie și mai mult la sprijinirea mediului de afaceri pentru a fructifica mecanismele fiscale puse la dispoziție de stat pentru a face bine concret, acolo unde contează. Am început cu domeniul sănătate, la începutul lunii septembrie, când am și lansat campania și când ne-am concentrat pe promovarea facilității de a direcționa 20% din impozitul pe profit către organizații nonprofit, iar acum vom continua cu alte modele de instrumente specifice capitalismului responsabil. Ne dorim să dezvoltăm acest program de responsabilizare la nivel național, să consolidăm o rețea dedicată unui viitor mai echitabil, în care afacerile se dezvoltă sustenabil și contribuie real la binele comun. Și cum altfel putem face mai bine acest lucru decât prin consolidarea parteneriatului profesionist contabil-antreprenor? Dată fiind implicarea lor în susținerea unor astfel de proiecte, considerăm Edenred un partener în dezvoltarea acestui program”, a declarat președintele Consiliului superior al CECCAR, Elena Ecaterina Chivu.
Edenred și CECCAR vor continua să dezvolte evenimente în cadrul campaniei #SăFacemBine, invitând specialiștii din domeniul contabilității, alături de liderii de afaceri, să se alăture misiunii de a promova și susține un capitalism responsabil, ca factor esențial pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri sustenabil, cu obiective sociale puternice.
-
ÎNREGISTRĂRIacum 3 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 19.11.2024
-
ECONOMIEacum 2 zile
Lege promulgată: Noi modificări la Codul fiscal
-
ECONOMIEacum 2 zile
Un nou proiect major, de importanță strategică, pentru producția de baterii în România
-
ECONOMIEacum 3 zile
Pensionarii care au primit mai mulți bani, din culpa Casei de Pensii, nu mai restituie sumele respective
-
ECONOMIEacum 3 zile
Exporturile de cereale ale UE au scăzut cu o treime în acest sezon; România a fost cel mai mare exportator
-
ECONOMIEacum 3 zile
ANAF a actualizat Anexa la OPANAF nr. 3631/2015 pentru aprobarea competenței teritoriale de administrare
-
ECONOMIEacum 2 zile
BNR: Noile evaluări relevă o perspectivă înrăutățită a inflației comparativ cu previziunile precedente
-
PROFESIA CONTABILĂacum 4 zile
CECCAR și Edenred au lansat un parteneriat strategic pentru sprijinirea mediului de afaceri și promovarea capitalismului responsabil