Rețele sociale

ECONOMIE

UE și membrii OMC încheie un acord major de simplificare a comerțului cu servicii

Radio CECCAR FM

Un grup de 67 de membri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), inclusiv UE, au încheiat negocierile cu privire la un acord istoric vizând să reducă formalitățile administrative în comerțul cu servicii, a anunțat Executivul comunitar, într-un comunicat. „Așa-numita inițiativă comună privind reglementarea internă în domeniul serviciilor va simplifica reglementările inutil de complicate și va reduce obstacolele procedurale cu care se confruntă în special IMM-urile. Acest acord va contribui la reducerea costurilor comerțului mondial cu servicii cu peste 150 miliarde dolari, în fiecare an”, se menționează în comunicat.

Acesta reprezintă primul rezultat al OMC în domeniul comerțului cu servicii într-o perioadă foarte lungă de timp. Bunele practici de reglementare sunt esențiale pentru funcționarea economiei actuale. Normele clare privind transparența și autorizarea în domeniul serviciilor convenite în cadrul acestei inițiative vor facilita în mod semnificativ comerțul cu servicii, în special în ceea ce privește întreprinderile mici și mijlocii care nu dispun de aceleași resurse și experiență pentru a face față procedurilor complexe, precum concurenții lor mai mari. În plus, acordul va ajuta UE în ceea ce privește agenda digitală, dat fiind că sectoare precum telecomunicațiile, serviciile informatice, ingineria și serviciile bancare comerciale vor beneficia de pe urma lui. Este, de asemenea, pentru prima dată când un text al OMC include o dispoziție obligatorie privind nediscriminarea între bărbați și femei.

Acest acord reprezintă o realizare majoră. Acordul acoperă 90% din comerțul mondial cu servicii și va debloca o creștere de miliarde de euro datorită unor norme mai clare, sporind transparența și reducând birocrația, ceea ce va ajuta în special întreprinderile mici și mijlocii să prospere pe scena mondială. Noi am fost în prima linie a acestei inițiative, care constituie, de asemenea, o prioritate în cadrul noii strategii comerciale a UE”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al CE și comisar pentru comerț.

Serviciile reprezintă sectorul cel mai important al economiei de astăzi și, totodată, sectorul care cunoaște cea mai rapidă creștere, însă normele și procedurile complicate au limitat în mod considerabil volumul comerțului cu servicii. Potrivit CE, această inițiativă va armoniza cerințele și procedurile în materie de calificare, standardele tehnice, cerințele de autorizare și procedurile aplicabile prestatorilor de servicii.

Etapele următoare. Membrii OMC care participă la această inițiativă își vor asuma, până la sfârșitul anului 2022, angajamente specifice vizând să faciliteze comerțul cu servicii pe piețele lor, de exemplu prin simplificarea procedurilor de autorizare sau prin garantarea transparenței. Adoptarea și punerea în aplicare a normelor documentului de referință va reduce în mod substanțial costurile comerciale pentru furnizorii de servicii și, prin urmare, va ajuta sectorul în redresarea sa în urma pandemiei de COVID-19. Este un sector în care femeile antreprenoare joacă adesea un rol important. Documentul de referință recunoaște acest rol prin asigurarea nediscriminării între bărbați și femei în procedurile de autorizare. Este prima normă de acest tip stabilită în cadrul OMC.

Aceste noi angajamente vor fi incluse pe lista de angajamente specifice a fiecărui membru în cadrul Acordului General privind Comerțul cu Servicii (GATS). Fiecare membru al OMC are o astfel de listă de angajamente specifice transmisă la OMC; listele formează ansamblul complet de angajamente asumate de membrii OMC pentru a permite furnizorilor străini de servicii accesul pe piețele lor. Noile angajamente asumate în cadrul acestei inițiative se vor aplica furnizorilor de servicii din orice alt membru al OMC, pe baza principiului națiunii celei mai favorizate.

ECONOMIE

Noi modificări în Codul de procedură civilă: numirea experților judiciari, digitalizată

Radio CECCAR FM

Parlamentul României a adoptat Legea nr. 139/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 448 din 15 mai 2024, care modifică articolul 331 alin. (1) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, digitalizând procesul de numire a experților pentru efectuarea de expertize judiciare.

Potrivit noii legi, dacă părțile implicate într-un proces nu reușesc să ajungă la un acord privind numirea experților, aceștia vor fi desemnați de instanță printr-un sistem informatizat aleatoriu. Acest sistem va selecta experții dintre persoanele înscrise în evidența biroului local de expertiză și autorizate legal să efectueze expertize judiciare. Modificările intră în vigoare la un an de la data publicării legii în Monitorul Oficial.

Normele metodologice care vor reglementa funcționarea acestui sistem, având în vedere încărcătura experților în ceea ce privește numărul de expertize judiciare alocate, se aprobă în termen de 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Opinia CECCAR

Această schimbare legislativă reprezintă un pas semnificativ către digitalizarea și eficientizarea sistemului judiciar din România. Prin utilizarea unui sistem informatizat pentru numirea experților judiciari se asigură o distribuție echitabilă a cazurilor între experți.

Mai mult, această măsură poate contribui la creșterea transparenței și a încrederii publicului în procesul judiciar, oferind un cadru mai clar și mai predictibil pentru părțile implicate în procese civile.

Continuare

ECONOMIE

Modificări la formularul 300 – „Decont de taxă pe valoarea adăugată”

Radio CECCAR FM

În Monitorul Oficial nr. 448 din 15 mai 2024, a fost publicat OPANAF nr. 888/2024, act normativ prin care se modifică OPANAF nr. 1.253/2021 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (300) „Decont de taxă pe valoarea adăugată”. ANAF menționează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, prin art.III, pct.46 din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, publicată în Monitorul Oficial nr. 977 din 27 octombrie 2023, începând cu data de 1 ianuarie 2024, a fost eliminată scutirea de TVA pentru operațiunile prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. a) și b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, efectuate către unități spitalicești din rețeaua de stat, rămânând în vigoare doar scutirea de TVA prin restituire către entitățile nonprofit.

În acest context, prin noul act normativ au fost eliminate din formularul (300) următoarele rânduri:

 rândul 14.1 ”Livrări de bunuri și prestări de servicii scutite cu drept de deducere, prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. a) și b) din Codul fiscal”;

▪ rândul 14.2 ”Livrări de bunuri scutite cu drept de deducere, prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. c) și d) din Codul fiscal”.

Continuare

ECONOMIE

ANAF: Modificări în cuprinsul unor formulare de declarații de impunere

Radio CECCAR FM

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a modificat, prin OPANAF nr. 779/2024, publicat în  Monitorul Oficial nr. 374 din 22 aprilie 2024, o serie de acte normative din domeniul declarării impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale.

ANAF reamintește, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, potrivit dispozițiilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 116/2023 privind unele măsuri pentru gestionarea și evidențierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare, începând cu data de 1 ianuarie 2024 s-a înființat, la nivelul instituției, Evidența operativă a veniturilor din digitalizare, care are drept scop evidențierea/urmărirea/ monitorizarea lunară a veniturilor suplimentare rezultate ca urmare a utilizării neconcordanțelor și/sau inadvertențelor identificate prin Sistemul informatic de interes strategic național (SIISN) și a modulelor de valorificare, precum și ca urmare a utilizării profilelor de risc.

Notificările de conformare cuprind riscurile fiscale identificate și se transmit de organele cu atribuții de control, în temeiul prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în scopul reanalizării de către contribuabili a situației fiscale și, după caz, de a depune sau de a corecta declarațiile fiscale.

În vederea identificării declarațiilor rectificative depuse de contribuabili ca urmare a unei notificări de conformare transmisă de organele fiscale, ANAF a stabilit, prin noul Ordin, ca, în cuprinsul formularelor de declarații de impunere, pentru care este prevăzută și posibilitatea de rectificare a datelor declarate inițial, să fie cuprinsă o căsuță distinctă pentru această situație.

Formularele de declarații fiscale vizate de această modificare sunt:

 formularul 101 „Declarație privind impozitul pe profit”;

▪ formularul 101 Grup fiscal „Declarație consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”;

▪ formularul (301) „Decont special de taxă pe valoarea adăugată”;

▪ formularul (307) „Declarație privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată”;

▪ formularul (311) „Declarație privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) – e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”;

▪ formularul 710 „Declarație rectificativă”.

Tot ca urmare a unei notificări de conformare transmisă de organele fiscale, persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA poate solicita corectarea erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată.

Pentru a identifica această sursă de venituri, ANAF a modificat OPANAF nr.3604/2015, prin:  aprobarea unui nou formular, „Cerere privind corectarea erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată„, în care contribuabilul să poată menționa că solicitarea de corectare a erorilor materiale este formulată ca urmare a unei notificări de conformare; ▪ completarea Instrucțiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxă pe valoarea adăugată, astfel încât în formularul ”Decizie de corectare a erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată” să se înscrie o mențiune referitoare la faptul că solicitarea de corectare a fost formulată ca urmare a unei notificări de conformare.

Continuare

Trending