PROFESIA CONTABILĂ
Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 26 septembrie 2022
Primele discuții între statele membre privind taxele legate de criza energetică
Statele membre UE au început să discute cele două taxe legate de criza energetică pe care Comisia Europeană le-a propus la 14 septembrie, pe baza unui prim text de compromis al președinției cehe a Consiliului UE. Referitor la limitarea veniturilor pentru generatorii de electricitate care înregistrează costuri sub prețul pieței en gros, documentul elaborat de Cehia menține plafonul prevăzut de Comisie, respectiv 180 de euro /MWh. Totuși, acesta propune ca statele membre să poată stabili un plafon mai ridicat pentru producătorii de electricitate care pot demonstra că nivelul actual al costurilor depășește 180 de euro/MWh. Cu privire la contribuția de solidaritate temporară pentru industria bazată pe combustibili fosili, proiectul de compromis menține rata de 33% prevăzută de Comisie. De asemenea, acesta adaugă faptul că statele membre ar trebui să poată înlocui acest instrument cu „măsuri naționale echivalente”. Proiectul de compromis a fost discutat de ambasadorii statelor membre la UE miercuri, 21 septembrie, cu scopul de a ajunge la un acord politic în cadrul ședinței extraordinare a miniștrilor energiei din UE care va avea loc la 30 septembrie. Totodată, potrivit raportărilor, Comisia Europeană plănuiește să transmită o comunicare statelor membre săptămâna aceasta, în care să prezinte noi măsuri pentru abordarea creșterii prețurilor la energie, în special tratând plafonarea prețurilor la gaze, securitatea surselor de energie ale UE și lichiditatea piețelor la termen ale electricității.
OCDE: Politica fiscală joacă un rol esențial pentru reacția la șocul creșterii prețurilor la energie
Politica fiscală joacă un rol esențial în contextul în care țările încearcă să promoveze o redresare economică în urma pandemiei de COVID-19 și să răspundă la impactul creșterilor rapide ale prețurilor la energie, potrivit unui nou raport OCDE publicat miercuri, 21 septembrie. Raportul monitorizează evoluțiile în timp ale politicii fiscale și oferă o perspectivă asupra celor mai recente tendințe în materie de reformă fiscală. Printre altele, acesta constată că reformele fiscale – în special reduceri ale impozitelor pe forța de muncă și stimulente fiscale mai generoase pentru întreprinderi – s-au numărat printre principalele instrumente de politică pe care țările le-au utilizat pentru a stimula și promova redresarea economică în urma pandemiei. Pe măsură ce prețurile la energie au crescut abrupt începând cu a doua jumătate a anul 2021, țările s-au mișcat rapid pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile prin furnizarea unui sprijin fiscal temporar – inclusiv tăieri de impozite – și prin diminuarea măsurilor de stimulare existente care ar putea contribui la inflație. Impozitul pe venit și contribuțiile la asigurările sociale au fost reduse în 2021 în aproape toate țările acoperite în raport, cele mai multe reduceri vizând gospodăriile cu venituri mai mici pentru a sprijini ocuparea forței de muncă și a furniza beneficii pentru cei angajați. Cele mai importante reforme în materie de TVA s-au concentrat pe economia digitală și comerțul electronic, inclusiv progrese semnificative în domeniul facturării electronice și a dispozițiilor privind raportarea digitală, explică raportul.
ICRICT emite un plan de măsuri fiscale pentru combaterea inflației
Într-o declarație publicată marți 20 septembrie, Comisia independentă de reformă a impozitării companiilor la nivel internațional (ICRICT) a făcut apel la guverne să implementeze măsurile fiscale de urgență pentru a combate criza actuală și inflația. În special, aceasta recomandă impozitarea profiturilor extraordinare ale companiilor care beneficiază în urma crizei și a pandemiei, incluzând, dar fără a se limita, la sectorul energetic, precum și impunerea unei suprataxe pentru firmele care practică prețuri mult peste costuri. Totodată, ICRICT a criticat lipsa de ambiție a acordului OCDE privind impozitarea minimă a întreprinderilor. „Mai degrabă decât să aștepte ca „acordul fiscal global” al Cadrului Incluziv al OCDE/G20 să depășească impasul politic în care se află, țările ar trebui să introducă măsuri pentru a impozita întreprinderile mari implicate în activități transfrontaliere și cu un grad ridicat de digitalizare”, transmite ICRICT. Comisia sugerează măsuri alternative pentru țările în dezvoltare, cum ar impozite progresive pentru serviciile digitale și revizuirea politicilor și tratatelor fiscale.
Programul Grupului de lucru privind Codul de conduită sub președinția cehă
În mandatul președinției cehe a Consiliului UE, Grupul de lucru privind Codul de conduită în domeniul impozitării va monitoriza evoluțiile practicilor administrative de la nivelul statelor membre, va continua revizuirea măsurilor fiscale anunțate de statele membre în cadrul procesului de înghețare și eliminare și va continua monitorizarea efectelor reale ale unor regimuri pentru care s-a decis o monitorizare regulată, potrivit unui program de lucru publicat joi 22 septembrie. Grupul va continua activitatea la nivel tehnic pentru a evalua efectele asupra activității sale ale acordului internațional încheiat privind impozitarea minimă efectivă, inclusiv asupra criteriilor UE de includere pe listă. Totodată, va continua să lucreze în vederea avansării reformei Codului de conduită, transmite Grupul. Următoarea revizuire a listei UE privind jurisdicțiile necooperante este prevăzută în cadrul Consiliului Ecofin din octombrie.
Eurodeputații fac apel la Irlanda să avanseze în legătură cu Pilonul II
O delegație de eurodeputați din subcomisia pentru chestiuni fiscale (FISC) a Parlamentului European s-a aflat la Dublin pe 19 și 20 septembrie pentru a se întâlni cu reprezentanții principalelor instituții, precum și părți interesate din sectorul privat cum ar fi Apple, Google, Microsoft și Meta. Discuțiile le-au permis eurodeputaților să strângă informații referitoare la climatul fiscal din Irlanda, precum și să sublinieze în fața autorităților necesitatea de a implementa reforme fiscale importante, au explicat aceștia în cadrul unei declarații de presă. La sfârșitul vizitei, președintele subcomisiei FISC, eurodeputatul Paul Tang, a declarat: „Ne bucurăm să aflăm că Irlanda rămâne dedicată implementării acordului privind o reformă fiscală globală. Totuși, dreptul de veto al Ungariei nu ar trebui să ne împiedice să avansăm. Facem apel la guvernul irlandez să se alăture coaliției statelor membre care sunt pregătite să treacă la următoarea etapă”.
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR Maramureș: Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș, 20 DE ANI – ARC PESTE TIMP
La 15 noiembrie 2024, CECCAR Maramureș a participat, prin conducerea filialei, la evenimentul Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș 20 de ani – Arc peste timp, desfășurat la Baia Mare. Evenimentul a reunit invitați speciali, reprezentanți ai unor instituții și organisme profesionale cu care consilierii juridici colaborează direct, alături de membri ai comunității juridice și economice locale.
Conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, președintele Consiliului Filialei CECCAR Maramureș, a prezentat activitățile și acțiunile în care se intersectează profesiile de consilier juridic și expert contabil, contribuind astfel la susținerea mediului economic și juridic.
În cadrul evenimentului, CECCAR Maramureș a oferit o diplomă de excelență pentru decanul Colegiului Consilierilor Juridici Maramureș, Nicușor Marin Blaga, pentru contribuțiile organizației în cele două decenii de activitate.
Loading…
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil
Luni, 11 noiembrie 2024, la sediul CECCAR Filiala Mehedinți, a avut loc Conferința de deschidere a proiectului regional Educația economică – de la teorie la practică, organizat în parteneriat cu Colegiul Național Economic „Theodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, un demers dedicat promovării cunoștințelor economice și dezvoltării abilităților practice în rândul tinerilor.
Din partea CECCAR Mehedinți, la evenimentul cu tema Rolul contabilității în managementul afacerilor au participat Emil Costinel Tiucă, președintele Consiliului Filialei, Simona Firulescu, coordonatorul filialei, și Mirela Benedicta Filip, auditor de calitate. Instituțiile partenere au fost reprezentate prin Alin Tomoescu, inspector școlar general, Claudia Nănuți, directorul Colegiului Național Economic „Theodor Costescu”, și Roxana Maria Ispas, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor din Drobeta-Turnu Severin, alături de cadrele didactice implicate și un număr de aproximativ 50 de elevi și studenți.
În deschidere, președintele CECCAR Mehedinți a prezentat un studiu de caz, ilustrând modul în care deciziile contabile informate pot influența pozitiv performanța unei afaceri. Analiza a inclus elemente esențiale precum optimizarea costurilor, strategii de investiții, gestionarea riscurilor și măsuri de îmbunătățire a performanței financiare.
De asemenea, reprezentanții instituțiilor partenere au subliniat importanța contabilității ca pilon fundamental al managementului financiar, accentuând rolul acesteia în reflectarea fidelă a situației patrimoniale și a rezultatelor financiare ale unei companii.
Evenimentul a fost marcat de o interacțiune dinamică între elevi și invitați, aceștia adresând întrebări reprezentanților CECCAR despre activitățile organismului profesional și rolul său în gestionarea profesiei contabile.
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR și Edenred au lansat un parteneriat strategic pentru sprijinirea mediului de afaceri și promovarea capitalismului responsabil
CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), cel mai mare organism profesional din domeniul financiar-contabil din Sud-Estul Europei, cu peste 47.000 de membri, experți contabili și contabili autorizați, și Edenred, lider în industria de beneficii extrasalariale, și-au unit forțele într-un parteneriat strategic care are ca scop promovarea capitalismului responsabil ca măsură de dezvoltare a mediului de afaceri, de îndeplinire a obiectivelor sociale. Programul național de educație pentru sustenabilitate în afaceri este destinat atât profesioniștilor contabili, cât și partenerilor acestora, antreprenorii.
Lansarea parteneriatului a fost marcată printr-un workshop desfășurat la Timișoara, care a reunit peste 50 de profesioniști contabili și antreprenori. Acesta este primul dintr-o serie de evenimente care vor continua în diverse regiuni din țară și prin intermediul cărora se asigură sprijin pentru economia locală și se încurajează dezvoltarea de modele de business sustenabile.
Întrucât IMM-urile reprezintă baza dezvoltării economiei locale moderne și contribuie la crearea de noi locuri de muncă, sunt necesare programe și acțiuni care să le sprijine în acest scop. În România, IMM-urile reprezintă 99,7% din numărul total de întreprinderi, aproximativ 66% din totalul locurilor de muncă din sectorul privat nefinanciar și aproximativ 56% din valoarea adăugată brută (VAB), arată datele prezentate în 2023 de Banca Europeană de Investiții.
Acest parteneriat este parte din campania lansată de CECCAR în luna septembrie a acestui an, #SăFacemBine, și vine ca răspuns la nevoia de a crește gradul de responsabilitate socială în companiile din România și de a spori nivelul de înțelegere a avantajelor aduse de adoptarea unor modele de business orientate spre capitalism responsabil, prin consolidarea colaborării dintre profesioniștii contabili și antreprenori.
Prin workshop-uri și seminare organizate la nivel național, se expun aspecte sociale ale capitalismului responsabil, mecanism susținut de sistemul fiscal actual, axate pe avantajele fiscale și non-fiscale ale beneficiilor extrasalariale (tichete de masă, vacanță, cultură și cadou) oferite angajaților. Totodată, se discută despre cum pot fi fructificate aceste beneficii, despre modul în care acestea contribuie la îndeplinirea obiectivelor ESG (Environmental, Social, Governance) ale organizațiilor și despre latura care ajută antreprenorii să folosească astfel de beneficii pentru atragerea de talente și retenția angajaților, precum și despre modalități de optimizare a costurilor la nivelul companiilor.
„Alăturarea, în calitate de partener strategic, la campania #SăFacemBine reafirmă angajamentul nostru de a îmbunătăți calitatea vieții angajaților și antreprenorilor, sprijinind totodată comunitatea locală de business. Suntem convinși că investiția în educația financiară și în bunăstarea angajaților este cheia către un viitor prosper și sustenabil pentru afacerile mici și mijlocii din România, iar acest parteneriat va contribui la un mediu de afaceri mai sănătos. De asemenea, la Edenred știm că IMM-urile sunt fundamentul dezvoltării economiei locale, iar acțiunile noastre zilnice sunt îndreptate și către sprijinirea lor. De la platforma Edenred Benefit, unde managerii de companii pot oferi o serie de beneficii extrasalariale care atrag, păstrează și recompensează angajații, la platforma Edenred BIZTRO Club care găzduiește resurse și informații practice dedicate companiilor mici și mijlocii, această nouă inițiativă aduce încă o contribuție la scopul nostru”, a declarat Gorkem Oran, Director General Edenred România.
Acest parteneriat se adaugă celorlalte acțiuni de corporate responsability prin care Edenred contribuie la o nutriție echilibrată pentru viitorii angajați, inițiative dezvoltate sub umbrela FOOD, un program european de educație alimentară implementat în parteneriat public-privat în 10 țări, activ în România deja de 5 ani, prin care Edenred susține obiceiurile alimentare sănătoase și reducerea risipei alimentare.
Prin proiectele „Masă și clasă”, aliniat la politicile publice europene privind accesul copiilor la o alimentație sănătoasă prin mese calde în școli sau inițiativa Caravana NutriCOOLtura, dar și prin lansarea proiectului național Țara lui Mai Bine care aduce pe aceeași platformă producătorii locali, food hub-urile și restaurantele, Edenred continuă să rămână un model de bune practici în zona de CSR și își întărește poziția de partener strategic de bază în misiunea campaniei #SăFacemBine, dezvoltată de CECCAR.
„Prin campania #SăFacemBine ne propunem nu doar să inspirăm, ci și să încurajăm profesioniștii contabili să contribuie și mai mult la sprijinirea mediului de afaceri pentru a fructifica mecanismele fiscale puse la dispoziție de stat pentru a face bine concret, acolo unde contează. Am început cu domeniul sănătate, la începutul lunii septembrie, când am și lansat campania și când ne-am concentrat pe promovarea facilității de a direcționa 20% din impozitul pe profit către organizații nonprofit, iar acum vom continua cu alte modele de instrumente specifice capitalismului responsabil. Ne dorim să dezvoltăm acest program de responsabilizare la nivel național, să consolidăm o rețea dedicată unui viitor mai echitabil, în care afacerile se dezvoltă sustenabil și contribuie real la binele comun. Și cum altfel putem face mai bine acest lucru decât prin consolidarea parteneriatului profesionist contabil-antreprenor? Dată fiind implicarea lor în susținerea unor astfel de proiecte, considerăm Edenred un partener în dezvoltarea acestui program”, a declarat președintele Consiliului superior al CECCAR, Elena Ecaterina Chivu.
Edenred și CECCAR vor continua să dezvolte evenimente în cadrul campaniei #SăFacemBine, invitând specialiștii din domeniul contabilității, alături de liderii de afaceri, să se alăture misiunii de a promova și susține un capitalism responsabil, ca factor esențial pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri sustenabil, cu obiective sociale puternice.
-
ÎNREGISTRĂRIacum 3 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 19.11.2024
-
ECONOMIEacum 2 zile
Lege promulgată: Noi modificări la Codul fiscal
-
ECONOMIEacum 3 zile
Exporturile de cereale ale UE au scăzut cu o treime în acest sezon; România a fost cel mai mare exportator
-
ECONOMIEacum 2 zile
Un nou proiect major, de importanță strategică, pentru producția de baterii în România
-
ECONOMIEacum 3 zile
Pensionarii care au primit mai mulți bani, din culpa Casei de Pensii, nu mai restituie sumele respective
-
ECONOMIEacum 3 zile
ANAF a actualizat Anexa la OPANAF nr. 3631/2015 pentru aprobarea competenței teritoriale de administrare
-
PROFESIA CONTABILĂacum 4 zile
CECCAR și Edenred au lansat un parteneriat strategic pentru sprijinirea mediului de afaceri și promovarea capitalismului responsabil
-
ECONOMIEacum 2 zile
BNR: Noile evaluări relevă o perspectivă înrăutățită a inflației comparativ cu previziunile precedente