Rețele sociale

ECONOMIE

Din ianuarie 2024, solicitările de autorizare în domeniul turismului vor putea fi depuse online

Radio CECCAR FM

Solicitările de autorizare în domeniul turismului vor putea fi depuse online, prin intermediul noului sistem informatic – SITUR.GOV.RO, din luna ianuarie 2024, a anunțat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). Potrivit unui comunicat al instituției, MEAT a organizat conferința de închidere a proiectului „Eficientizarea activităților de autorizare și control a operatorilor economici prin implementarea unui sistem informatic integrat dedicat”. Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor colaboratoare și ai mediului asociativ de profil, precum și partenerii privați ai proiectului, în scopul diseminării rezultatelor obținute și prezentării platformei SITUR.GOV.RO.

„SITUR.GOV.RO nu este doar un simplu instrument tehnologic, ci reprezentă angajamentul MEAT pentru eficiență, transparență și progres. Noul sistem informatic înlocuiește, astfel, tradiționalele proceduri de depunere fizică a documentelor pentru obținerea autorizațiilor în domeniul turismului, permițând un acces facil la toate etapele acestui proces. Pe scurt, vorbim despre o reducere semnificativă a birocrației, care implică o creștere a calității serviciilor oferite, și mai ales despre o experiență îmbunătățită pentru cetățeni și mediul de afaceri. De un real ajutor ne-a fost și industria de profil care, prin reprezentanții ei, a răspuns pozitiv tuturor apelurilor noastre, în vederea consultărilor și schimbului de know-how. În încheiere, alături de o echipă bine pregătită pentru această reformă digitală, doresc să anunț public că lansarea SITUR.GOV.RO pe piață va avea loc la începutul anului viitor, în a doua jumătate a lunii ianuarie”, a declarat Lucian Ioan Rus, secretar de stat în cadrul MEAT, coordonator al activităților de turism.

Simplificarea procedurilor administrative și optimizarea proceselor decizionale pentru activitățile de autorizare și control în turism au fost, astfel, două dintre motivele stringente, identificate la nivelul autorității publice centrale responsabile de domeniul turismului, care au stat la baza realizării proiectului SIPOCA 595, finanțat în proporție de 84% din fonduri nerambursabile europene.

„SITUR.GOV.RO este nucleul reformei digitale din industria turismului, din perspectiva activităților de autorizare, dar și a celor de control. De altfel, acest sistem informatic integrat va permite realizarea tuturor proceselor specifice exclusiv online. Mai mult decât atât, vom spune adio și bazelor de date care, până în prezent, le-am afișat public în format Excel. Astfel, SITUR.GOV.RO va centraliza și valida informațiile referitoare la registrele structurilor de primire turistică, ale agenților de turism, ghizi de turism și așa mai departe. Fiecare utilizator va putea accesa și filtra online toate aceste date, în funcție de o serie de criterii de interes, fapt ce va facilita procesul decizional atât pentru potențialii turiști, care vor putea evalua și compara opțiunile disponibile, cât și pentru operatorii economici, care vor pot identifica parteneriate sau oportunități de dezvoltare”, a declarat George Bogdan Borună, director al Direcției Control/Direcția Generală Turism/ MEAT și managerul proiectului SIPOCA 595.

Toată documentația necesară pentru obținerea clasificării pentru structurile de primire turistice, licențelor pentru agențiile de turism, atestatului de ghid sau orice altă autorizație acordată de MEAT va putea fi depusă online, pe SITUR.GOV.RO.

SITUR.GOV.RO va fi interconectat cu alte sisteme naționale, gestionate de Autoritatea pentru Digitalizarea României, Oficiul Național pentru Registrul Comerțului, Inspecția Muncii și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, fapt ce va permite obținerea documentelor direct de la autoritățile emitente, la doar un click distanță. Mai mult, experții în autorizare și inspectorii de control vor putea consulta o serie de documente și de informații din portofoliul instituțiilor patenere, respectiv Agenția Națională de Administrare Fiscală și Inspectoratul General al Poliției Române, accesul la bazele de date digitale ale acestora fiind permis datorită protocoalelor de colaborare încheiate.

Potrivit MEAT, cetățenii și operatorii economici vor avea posibilitatea de a urmări stadiul solicitărilor lor în timp real. Această caracteristică facilitează obținerea informațiilor și le permite utilizatorilor să fie mereu la curent cu etapele prin care trece documentația și/sau solicitarea depusă. De asemenea, utilizatorii vor putea transmite întrebări, solicitări de clarificări și/sau de informații suplimentare prin intermediul unui sistem de chat integrat, care va putea fi accesat pe SITUR.GOV.RO. Utilizatorii vor avea posibilitatea de a accesa în timp real date despre structurile autorizate, căutările fiind adaptate la cerințele lor specifice.

ECONOMIE

Noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

Radio CECCAR FM

În Monitorul Oficial nr.539 din 10 iunie 2024 a fost publicat OMF nr. 981/2024 cu privire la înregistrarea în contabilitate a unor impozite, act normativ care stabilește modalitatea de contabilizare de către operatorii economici a impozitului minim și a impozitului suplimentar datorat de persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, reglementate de prevederile Codului fiscal.

MF menționează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, potrivit art. 44 din Legea contabilității nr. 82/1991, Ministerul Finanțelor elaborează și actualizează permanent reglementările contabile aplicabile persoanelor prevăzute de lege. Prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost completată cu prevederi care reglementează impozitul minim și impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale.

Planul de conturi, precum și funcțiunea conturilor contabile, constituie componente ale reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici, respectiv Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, și Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 2 din OMFP nr. 2.844/2016, reglementările contabile aprobate prin ordinul menționat se aplică împreună cu Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, precum și cu alte prevederi legale aplicabile, în scopul asigurării unui grad ridicat de transparență și comparabilitate a situațiilor financiare anuale.

Prin noul act normativ se stabilește modalitatea de contabilizare de către operatorii economici a impozitului minim și a impozitului suplimentar datorat de persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, reglementate de prevederile Codului fiscal. Prevederile respective stau la baza dezvoltărilor planului de conturi aplicabil, respectiv a modalității de contabilizare de către operatorii economici a impozitelor menționate.

Continuare

ECONOMIE

MADR: Cuantumul final al plăților directe și redistribuirea sumelor disponibile pentru fermieri, publicate în Monitorul Oficial

Radio CECCAR FM

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), citat de Agerpres, se modifică Ordinul ministrului nr. 73/2024 pentru aprobarea cuantumului unitar al plăților directe aferente cererilor de plată depuse în anul 2023, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă, prin intervențiile din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, urmând ca APIA să efectueze plățile către fermieri până la finalul lunii iunie a.c..

„După ce APIA a definitivat etapele administrative și procedurale necesare pentru finalizarea instrumentării cererilor de plată, am dispus la nivelul MADR modificarea cadrului normativ pentru stabilirea cuantumului plăților în cazul intervențiilor care nu au făcut obiectul avansului pentru anul de cerere 2023, precum și stabilirea diferențelor de cuantumuri ce trebuie acordate în scopul utilizării întregului plafon FEGA de la nivelul anului 2023”, a declarat ministrul Florin-Ionuț Barbu.

„Comitetul de Monitorizare a fost consultat, potrivit prevederilor art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 85/2023, cu privire la principiile care au stat la baza redistribuirii de sume și la cuantumul final al plăților”, se precizează în comunicat.

Continuare

ECONOMIE

AFIR a publicat condițiile accesării fondurilor europene pentru achiziția simplă de utilaje agricole

Radio CECCAR FM

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, pe pagina oficială de internet a instituției, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Potrivit unui comunicat al AFIR, în cadrul sesiunii din acest an, vor beneficia de alocare distinctă proiectele încadrate ca achiziții de utilaje agricole pentru cultura sfeclei de zahăr – fondurile alocate vor fi precizate în anunțul de lansare a apelului.

Prin pachetul 4.1.1. se pot depune proiecte de achiziții simple de utilaje agricole în cazul în care exploatația cuprinde culturi de câmp, inclusiv culturile furajere destinate pentru hrana animalelor și plantele tehnice, precum și culturile horticole, inclusiv cele în spații protejate.

„Solicitanții trebuie să acorde atenție deosebită pentru dimensionare adecvată a parcului de utilaje, în conformitate cu anexa la Ghidul solicitantului privind corelarea puterii mașinii cu suprafața fermelor pentru achiziționarea de mașini agricole, postat pe pagina de internet a AFIR”, subliniază reprezentanții Agenției, în comunicat.

Intensitatea sprijinului acordat pornește de la 30% și poate ajunge la maximum 90%, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect.

Valoarea finanțării nerambursabile este cuprinsă între 350.000 de euro și 1.500.000 de euro (pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători), în funcție de dimensiunea economică a exploatației și de tipul de beneficiar.

Toate condițiile minime obligatorii pentru acordarea sprijinului sunt detaliate în cuprinsul Ghidului solicitantului și în anexele aferente, care sunt disponibile pe site-ul www.afir.ro, accesând următorul link Detalii și Anexe sM 4.1 – NOUL Portal AFIR – informații PS PAC, depunere Online.

Continuare

Trending