Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 21 februarie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

Șase țări doresc ca viitoarea AMLA să supravegheze activele crypto

Potrivit raportărilor, Austria, Germania, Italia, Luxemburg, Spania și Țările de Jos doresc ca viitoarea Autoritate Europeană împotriva Spălării Banilor (AMLA) să fie responsabilă și de supravegherea companiilor care furnizează servicii aferente activelor crypto. „AMLA ar trebui să supravegheze direct entitățile financiare care prezintă cel mai mare grad de risc și pe cele care furnizează servicii aferente activelor crypto (CASP), fie că sunt mici sau mari, selectate pe baza criteriilor obiective de risc, asigurând o acoperire geografică exhaustivă a pieței interne”,au declarat cele șase țări într-un document de poziție transmis chiar înainte de dezbaterea de luni, 14 februarie, a atașaților pentru servicii financiare în cadrul Consiliului UE. De asemenea, documentul face apel la o monitorizare la nivelul UE „cu implicarea a cel puțin o entitate răspunzătoare în fiecare stat membru, identificată printr-o abordare bazată pe riscuri”.

CE: propunere pentru o derogare de la plata TVA pentru achizițiile legate de apărare până în 2023

Marți, 15 februarie, Comisia Europeană a anunțat că va propune până în 2023, ca parte a unui pachet de măsuri privind spațiul și apărarea, o derogare de la plata TVA pentru a stimula achiziția comună a capacităților de apărare dezvoltate în interiorul cadrelor de cooperare ale UE. Comisia Europeană a declarat că, în acest context, ar putea fi analizată posibilitatea stabilirii unui cadru legal inspirat de Consorțiul pentru o infrastructură europeană de cercetare care ar beneficia de o derogare TVA referitoare la echipamentul pe care l-ar achiziționa și l-ar deține consorțiul statelor europene. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat deja această măsură în cadrul discursului său privind Starea Uniunii din septembrie.

Parlamentul European analizează soluții pentru reducerea decalajului încasărilor de TVA

Parlamentul European a adoptat miercuri, 16 februarie, un raport redactat de eurodeputatul belgian Olivier Chastel (Partidul Renew Europe), care propune o serie de schimbări pentru reducerea decalajului încasărilor de TVA din cadrul UE, adică diferența dintre veniturile din TVA preconizate și TVA colectată efectiv. Eurodeputații subliniază că o gamă de rate reduse de TVA pentru întreprinderi ridică probleme. Mai mult, aceștia fac apel la introducerea unui standard european în domeniul facturării electronice care să armonizeze, în special, informațiile conținute într-o factură electronică pentru a facilita interoperabilitatea transfrontalieră, a asigura conformitatea legală, a spori transparența în tranzacțiile comerciale și a limita astfel frauda și erorile. Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea trecerii la un sistem definitiv privind TVA bazat pe principiul impozitării în statul de destinație.

Eurodeputații fac apel la extinderea armonizării fiscale în UE

Marți, 15 februarie, Parlamentul European a adoptat un raport redactat de eurodeputatul german Markus Ferber (Partidul Popular European) care analizează impactul măsurilor fiscale naționale asupra economiei UE. Raportul argumentează că piața unică are nevoie de armonizare și coordonare în elaborarea politicilor fiscale pentru a spori integrarea pieței unice și a preveni erodarea bazei impozabile. Eurodeputații sunt de părere că armonizarea bazei de fiscale, cum ar fi baza fiscală comună pentru întreprinderi sau Întreprinderile din Europa: Cadru pentru impozitarea veniturilor (BEFIT), ar putea reduce costurile de conformitate pentru IMM-urile care operează în mai multe state membre. De asemenea, eurodeputații fac apel la statele membre să convină rapid asupra propunerii pentru un Cod european pentru impozitarea întreprinderilor și solicită Comisiei să investigheze măsura în care unele state membre distorsionează competiția prin scăderea artificială a ratelor de impozitare marginale reale.

OCDE va constitui un nou Cadru incluziv referitor la stabilirea prețului carbonului

OCDE va constitui o inițiativă globală referitoare la stabilirea prețului carbonului, pe baza modelului Cadrului inclusiv G20/OCDE privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS), care a condus la un acord privind o soluție pe doi piloni pentru a trata provocările fiscale generate de digitalizarea economiei. „Veți constata că avem un proiect pentru un nou cadru incluziv referitor la stabilirea prețului carbonului”, a declarat Pascal Saint-Amans, directorul Centrului OCDE pentru Politică și Administrație Fiscală, în timpul conferinței OCDE cu privire la fiscalitate și dezvoltare ce a avut loc miercuri, 16 februarie. Liderul OCDE, Mathias Cormann, a declarat în trecut că eforturile pentru stabilirea prețului carbonului ar trebui promovate la nivel internațional. În raportul său către miniștrii de finanțe G20 publicat vineri, 18 februarie, acesta a explicat că elaborarea unei inițiative referitoare la stabilirea prețului carbonului de tipul Cadrului incluziv „își propune să reunească statele pe o poziție de egalitate în scopul de a conveni asupra unor metodologii comune pentru modelarea măsurilor privitoare la prețul emisiilor de carbon (implicit stabilirea acestuia) și măsurarea prețurilor pentru o mai bună informare a alegerilor în materie de politici”.

Misiunea subcomisiei FISC la Paris

O delegație de eurodeputați din subcomisia pentru chestiuni fiscale (FISC) din Parlamentul European, condusă de Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos), se va deplasa la Paris la 24 februarie 2022. Aceștia se vor întâlni cu reprezentanți ai autorităților fiscale franceze, ai administrației franceze și ai OCDE. De asemenea, este programată și o întâlnire informală cu reprezentanți din partea asociațiilor de afaceri (MEDEF și AFEP) și ONG-urilor (Terre Solidaire, Oxfam, ONG One și French Taxpayers Association). Discuțiile ar trebui să se concentreze pe implementarea acordului OCDE privind impozitarea, precum și pe alte subiecte, inclusiv impozitarea digitală, impozitarea legată de mediu și energie și inițiative recente pentru combaterea practicilor fiscale dăunătoare.

PROFESIA CONTABILĂ

Document IESBA: Întrebări și răspunsuri privind prevederile legate de onorarii revizuite ale Codului

CECCAR FM

Publicat

pe

Ca parte a activității Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România de a facilita accesul membrilor la materialele de specialitate relevante elaborate de organismele internaționale, vă punem la dispoziție versiunea în limba română a publicației Întrebări & răspunsuri ale personalului IESBA: Prevederi revizuite legate de onorarii ale Codului.

Personalul Consiliului pentru Standarde Internaționale de Etică pentru Contabili a emis publicația Întrebări și răspunsuri (Î&R) în ianuarie 2022, cu scopul de a asista normalizatorii de standarde, organismele membre IFAC și profesioniștii contabili practicieni (inclusiv firmele) pe măsură ce adoptă și implementează revizuirile prevederilor legate de onorariile din Codul etic internațional pentru profesioniștii contabili (inclusiv Standardele internaționale privind independența)™ (Codul).

Publicația este menită să evidențieze, ilustreze sau explice aspecte privind revizuirile prevederilor legate de onorarii din Cod, și astfel să asiste la aplicarea acestora într-un mod corespunzător.

Această publicație nu modifică sau înlocuiește Codul, al cărui text este singurul care prezintă autoritate.

Documentul în limba română este disponibil pe site-ul CECCAR la secțiunea Norme profesionale şi ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Studiu IFAC: Rolul profesioniștilor contabili în dezvoltarea economică

CECCAR FM

Publicat

pe

CECCAR pune la dispoziția membrilor profesiei contabile și a părților interesate rezultatele studiului Rolul profesioniștilor contabili în dezvoltarea economică, elaborat de International Federation of Accountants, în colaborare cu Centre for Economics and Business Research (CEBR), unul dintre liderii mondiali în domeniul consultanței.

Acesta analizează profesia contabilă din țările G20 (inclusiv fiecare țară din Uniunea Europeană, în mod individual) cu scopul de a stabili o legătură între variabilele economice, numărul contabililor și numărul membrilor PAO-urilor, utilizând date colectate dintr-o varietate de surse, inclusiv Banca Mondială, Forumul Economic Mondial și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Studiul relevă că pentru fiecare parametru evaluat un număr mai mare de contabili corespunde unei performanțe economice mai bune. De asemenea, apartenența profesioniștilor contabili la organizații profesionale contabile (PAO-uri) membre IFAC corespunde unei performanțe chiar mai bune în ceea ce privește indicatorii economici. În concluzie, profesioniștii contabili, cu atât mai mult cei care fac parte din organizații profesionale membre IFAC aduc o contribuție semnificativă economiei la nivel local, național și global.

Documentul ce înglobează toate constatările studiului este disponibil în limba română și poate fi consultat accesând secțiunea Publicații­­–Organisme internaționale–Alte documente de interes a site-ul CECCAR.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 14 iunie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

Autoritățile fiscale intensifică eforturile de implementare a reglementărilor fiscale în sprijinul grupului operativ de „înghețare și confiscare” („Freeze and Seize”)

Autoritățile fiscale ale Comisiei Europene și ale statelor membre au înființat un subgrup privind reglementările fiscale în cadrul grupului operativ de „înghețare și confiscare” („Freeze and Seize”) deja existent, pentru a intensifica acțiunile îndreptate împotriva persoanelor și companiilor din Rusia și Belarus, potrivit comunicatului emis de Comisie miercuri, 8 iunie. Acest subgrup va ajuta la dezvăluirea eventualelor infracțiuni de natură fiscală și va recupera impozitele neplătite, facilitând în același timp implementarea sancțiunilor UE. În special, subgrupul va întreprinde următoarele acțiuni: – va verifica prezența persoanelor și entităților sancționate în dosarele fiscale; – va efectua noi audituri fiscale sau investigații privind astfel de persoane sau entități; – membrii subgrupului vor partaja între ei și cu țări terțe informații privind acele persoane și entități în limitele cadrelor stabilite de legislația fiscală; – va spori acțiunile de analizare a restituirilor și rambursărilor de impozite pentru a evita orice eludare a înghețărilor de active și fonduri stabilite prin reglementările EU privind sancțiunile; și va asigura un nivel ridicat de vigilență referitor la orice intermediar care acționează pentru astfel de persoane și entități în contextul interdicției existente de a furniza anumite servicii trusturilor și structurilor juridice similare.

Rezumat al progresului în domeniul fiscal realizat sub președinția franceză

Miercuri, 8 iunie, Consiliul Uniunii Europene a publicat proiectul de raport pe probleme fiscale elaborat de ECOFIN pentru Consiliul european, care oferă o bună perspectivă asupra progresului realizat sub președinția franceză. Potrivit raportului, președinția franceză a reușit să încheie un acord privind ratele de TVA și a aprobat concluziile emise de Consiliu cu privire la implementarea pachetului de modernizare a TVA pentru tranzacțiile aferente comerțului electronic. De asemenea, președinția a analizat propunerea pentru o directivă care să stabilească normele de prevenire a utilizării abuzive a entităților fictive în scopuri fiscale și speră să încheie un acord cu privire la directiva de asigurare a unui nivel minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE (Pilonul II). Raportul este programat pentru adoptare în cadrul ședinței ECOFIN din 17 iunie, înainte de a fi transmis Consiliului European, la 23-24 iunie.

Directiva privind impozitarea energiei nu este finalizată

Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene nu va putea finaliza revizuirea Directivei privind impozitarea energiei, lansată în iulie 2021, înainte de încheierea mandatului său. Într-un raport de progres, care ar trebui prezentat în cadrul ședinței ECOFIN din 17 iunie, președinția a declarat că, dată fiind complexitatea propunerii, vor fi necesare dezbateri tehnice suplimentare pentru a obține posibile soluții de compromis în mai multe aspecte. În special, statele membre trebuie să continue discuțiile legate de: – delimitarea categoriilor fiscale și a nivelurilor minime de impozitare, inclusiv posibilitatea aplicării unui regim de derogare pentru anumite produse cum ar fi gazul; – ritmul implementării noilor norme și anularea derogărilor pentru sectoarele transporturilor maritime și aeriene; și – interacțiunea dintre normele de ajutor de stat și viitoarea directivă. Potrivit președinției franceze, statele membre nu contestă obiectivele propunerii, dar acordă o importanță deosebită păstrării competitivității UE și analizării efectelor viitoarei directive asupra gospodăriilor, a anumitor sectoare de activitate și asupra economiei, în ansamblu.

Votul final privind Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM) amânat în Parlamentul European

Eurodeputații ar fi trebuit să voteze o serie de propuneri din pachetul de măsuri privind schimbările climatice „Fit for 55” miercuri 8 iunie, dar din cauza respingerii proiectului de raport privind revizuirea Sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii de carbon (ETS), votul final pentru textele rămase, inclusiv Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM), a fost anulat. Potrivit raportărilor, votul referitor la principalele amendamente de eliminare a cotelor de emisii a fost cel care a divizat Parlamentul European, generând în ultimul moment opoziția Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană și a Social Democraților față de raportul privind ETS, deoarece nivelul de ambiție al obiectivelor a fost slăbit. Întrucât problema cotelor, care a condus la respingerea raportului privind ETS, se află în centrul raportului privind CBAM, cel din urmă a fost retransmis comisiei ENVI a Parlamentului European în așteptarea unui acord politic. Problema va fi discutată săptămâna viitoare în rândul coordonatorilor grupurilor politice pentru a găsi o cale de urmat în ceea ce privește acest dosar, a transmis Parlamentul European printr-un comunicat de presă.

Stadiul dezbaterilor privind pachetul de măsuri AML la nivelul Consiliului UE

În timpul exercitării președinției Consiliului Uniunii Europene, Franța și-a concentrat eforturile pe reglementarea pentru înființarea noii Autorități europene împotriva spălării banilor (AMLA), potrivit unui raport de progres publicat luni 7 iunie și care urmează să fie prezentat în ședința Ecofin din 17 iunie. Dacă în cazul AMLA, președinția franceză speră să obțină un mandat de negociere cu privire la „o parte cât mai însemnată posibil din acest text până la sfârșitul semestrului”, în ceea ce privește reglementarea și directiva (AMLD6), aceasta recunoaște că dezbaterile complexe vor trebui să continue pe perioada președinției cehe, care va începe în iulie. A fost acordată o atenție deosebită elementelor fundamentale ale reglementării, respectiv armonizării definițiilor și definirii precise a ariei de acoperire a entităților care fac obiectul reglementării, conform declarațiilor Franței din cadrul raportului. În ceea ce privește AMLD6, președinția s-a concentrat pe aspectele legate de cooperarea și coordonarea dintre autoritățile europene de supraveghere, sancțiunile și măsurile corective pe care le pot aplica acestea, analiza comună și schimbul de informații dintre Unitățile de Informații Financiare și alte autorități, precum și capacitatea acestora de a impune măsura suspendării.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM