Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 21 februarie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

Șase țări doresc ca viitoarea AMLA să supravegheze activele crypto

Potrivit raportărilor, Austria, Germania, Italia, Luxemburg, Spania și Țările de Jos doresc ca viitoarea Autoritate Europeană împotriva Spălării Banilor (AMLA) să fie responsabilă și de supravegherea companiilor care furnizează servicii aferente activelor crypto. „AMLA ar trebui să supravegheze direct entitățile financiare care prezintă cel mai mare grad de risc și pe cele care furnizează servicii aferente activelor crypto (CASP), fie că sunt mici sau mari, selectate pe baza criteriilor obiective de risc, asigurând o acoperire geografică exhaustivă a pieței interne”,au declarat cele șase țări într-un document de poziție transmis chiar înainte de dezbaterea de luni, 14 februarie, a atașaților pentru servicii financiare în cadrul Consiliului UE. De asemenea, documentul face apel la o monitorizare la nivelul UE „cu implicarea a cel puțin o entitate răspunzătoare în fiecare stat membru, identificată printr-o abordare bazată pe riscuri”.

CE: propunere pentru o derogare de la plata TVA pentru achizițiile legate de apărare până în 2023

Marți, 15 februarie, Comisia Europeană a anunțat că va propune până în 2023, ca parte a unui pachet de măsuri privind spațiul și apărarea, o derogare de la plata TVA pentru a stimula achiziția comună a capacităților de apărare dezvoltate în interiorul cadrelor de cooperare ale UE. Comisia Europeană a declarat că, în acest context, ar putea fi analizată posibilitatea stabilirii unui cadru legal inspirat de Consorțiul pentru o infrastructură europeană de cercetare care ar beneficia de o derogare TVA referitoare la echipamentul pe care l-ar achiziționa și l-ar deține consorțiul statelor europene. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat deja această măsură în cadrul discursului său privind Starea Uniunii din septembrie.

Parlamentul European analizează soluții pentru reducerea decalajului încasărilor de TVA

Parlamentul European a adoptat miercuri, 16 februarie, un raport redactat de eurodeputatul belgian Olivier Chastel (Partidul Renew Europe), care propune o serie de schimbări pentru reducerea decalajului încasărilor de TVA din cadrul UE, adică diferența dintre veniturile din TVA preconizate și TVA colectată efectiv. Eurodeputații subliniază că o gamă de rate reduse de TVA pentru întreprinderi ridică probleme. Mai mult, aceștia fac apel la introducerea unui standard european în domeniul facturării electronice care să armonizeze, în special, informațiile conținute într-o factură electronică pentru a facilita interoperabilitatea transfrontalieră, a asigura conformitatea legală, a spori transparența în tranzacțiile comerciale și a limita astfel frauda și erorile. Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea trecerii la un sistem definitiv privind TVA bazat pe principiul impozitării în statul de destinație.

Eurodeputații fac apel la extinderea armonizării fiscale în UE

Marți, 15 februarie, Parlamentul European a adoptat un raport redactat de eurodeputatul german Markus Ferber (Partidul Popular European) care analizează impactul măsurilor fiscale naționale asupra economiei UE. Raportul argumentează că piața unică are nevoie de armonizare și coordonare în elaborarea politicilor fiscale pentru a spori integrarea pieței unice și a preveni erodarea bazei impozabile. Eurodeputații sunt de părere că armonizarea bazei de fiscale, cum ar fi baza fiscală comună pentru întreprinderi sau Întreprinderile din Europa: Cadru pentru impozitarea veniturilor (BEFIT), ar putea reduce costurile de conformitate pentru IMM-urile care operează în mai multe state membre. De asemenea, eurodeputații fac apel la statele membre să convină rapid asupra propunerii pentru un Cod european pentru impozitarea întreprinderilor și solicită Comisiei să investigheze măsura în care unele state membre distorsionează competiția prin scăderea artificială a ratelor de impozitare marginale reale.

OCDE va constitui un nou Cadru incluziv referitor la stabilirea prețului carbonului

OCDE va constitui o inițiativă globală referitoare la stabilirea prețului carbonului, pe baza modelului Cadrului inclusiv G20/OCDE privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS), care a condus la un acord privind o soluție pe doi piloni pentru a trata provocările fiscale generate de digitalizarea economiei. „Veți constata că avem un proiect pentru un nou cadru incluziv referitor la stabilirea prețului carbonului”, a declarat Pascal Saint-Amans, directorul Centrului OCDE pentru Politică și Administrație Fiscală, în timpul conferinței OCDE cu privire la fiscalitate și dezvoltare ce a avut loc miercuri, 16 februarie. Liderul OCDE, Mathias Cormann, a declarat în trecut că eforturile pentru stabilirea prețului carbonului ar trebui promovate la nivel internațional. În raportul său către miniștrii de finanțe G20 publicat vineri, 18 februarie, acesta a explicat că elaborarea unei inițiative referitoare la stabilirea prețului carbonului de tipul Cadrului incluziv „își propune să reunească statele pe o poziție de egalitate în scopul de a conveni asupra unor metodologii comune pentru modelarea măsurilor privitoare la prețul emisiilor de carbon (implicit stabilirea acestuia) și măsurarea prețurilor pentru o mai bună informare a alegerilor în materie de politici”.

Misiunea subcomisiei FISC la Paris

O delegație de eurodeputați din subcomisia pentru chestiuni fiscale (FISC) din Parlamentul European, condusă de Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos), se va deplasa la Paris la 24 februarie 2022. Aceștia se vor întâlni cu reprezentanți ai autorităților fiscale franceze, ai administrației franceze și ai OCDE. De asemenea, este programată și o întâlnire informală cu reprezentanți din partea asociațiilor de afaceri (MEDEF și AFEP) și ONG-urilor (Terre Solidaire, Oxfam, ONG One și French Taxpayers Association). Discuțiile ar trebui să se concentreze pe implementarea acordului OCDE privind impozitarea, precum și pe alte subiecte, inclusiv impozitarea digitală, impozitarea legată de mediu și energie și inițiative recente pentru combaterea practicilor fiscale dăunătoare.

PROFESIA CONTABILĂ

Buletinul de știri Accountancy Europe – noiembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

Accountancy Europe a publicat buletinul de știri aferent lunii noiembrie 2022, disponibil direct pe site-ul organizației.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 21 noiembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

G20 se angajează să implementeze rapid acordul fiscal al OCDE

Miercuri, 16 noiembrie, statele G20 și-au reiterat angajamentul față de implementarea rapidă a pachetului fiscal internațional pe doi piloni al OCDE/G20. În declarația adoptată la sfârșitul summitului din Bali au făcut apel la Cadrul inclusiv G20/OCDE privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS) pentru a finaliza Pilonul I, inclusiv aspectele rămase și prin semnarea Convenției multilaterale în prima jumătate a anului 2023, și pentru a încheia negocierile punerii în aplicare a normei fiscale (STTR) în baza Pilonului 2 care ar permite elaborarea Instrumentului multilateral pentru implementarea acestuia.

OCDE publică comentariile primite la raportul de progres privind Pilonul I

Miercuri, 16 noiembrie, OCDE a publicat aproape 350 de pagini de comentarii primite de la 34 de contributori la consultarea publică referitoare la un al doilea raport de progres privind aspectele ce țin de administrarea și certitudinea fiscală a Pilonului I. Raportul de progres, publicat în octombrie, detaliază normele privind administrarea noului drept de impozitare în baza Pilonului I și dispozițiile legate de certitudinea fiscală. Acesta a fost emis ca urmare a publicării unui prim raport de progres în luna iulie. Cadrul incluziv încă are în vedere finalizarea unei noi Convenții multilaterale pentru punerea în aplicare a Pilonului I până la jumătatea anului 2023, pentru intrarea în vigoare în 2024.

Eurodeputații și parlamentarii cehi discută viitoarele inițiative fiscale

Luni 14 noiembrie, eurodeputații și parlamentarii din parlamentul Republicii Cehe au efectuat un schimb de opinii cu privire la propunerile fiscale existente și viitoare la nivelul UE. Aceștia au primit informații de la reprezentanții Comisiei Europene, Benjamin Angel și Maria Elena Scoppio, referitoare la numeroase propuneri privind aspecte fiscale care urmează să fie adoptate. În special, aceștia au discutat revizuirea directivei privind tutunul, pachetul TVA în era digitală, cea de-a opta revizuire a Directivei privind Cooperarea Administrativă pe probleme fiscale (DAC 8), o rambursare mai rapidă și mai sigură a excedentului de taxă (FASTER) și propunerea BEFIT. În timpul dezbaterii, mai mulți parlamentari cehi și-au exprimat temerile cu privire la riscul supraîncărcării structurilor administrative datorată acestor viitoare legiferări fiscale la nivel european. Totodată, eurodeputații și parlamentarii au fost informați cu privire la stadiul discuțiilor referitoare la directiva UNSHELL, precum și la legislația de transpunere a acordului OCDE privind o rată minimă de impozitare globală a întreprinderilor.

Ministrul de finanțe al Insulelor Cayman audiat în Parlamentul European

Luni, 14 noiembrie, eurodeputații din subcomisia FISC a Parlamentului European l-au audiat pe André Ebanks, ministrul pentru servicii financiare și comerț al Insulelor Cayman, cu privire la angajamentele țării în ceea ce privește o transparență fiscală sporită și aderarea la standardele fiscale ale UE și OCDE. În timpul audierii, Ebanks a argumentat că țara sa a respectat toate regulile, are un sistem transparent și a colectat informații cu privire la beneficiarii reali. Printre altele, eurodeputații i-au solicitat lui Ebanks să evalueze acordul fiscal internațional al OCDE și să explice modul în care preconizează că va afecta Insulele Cayman. Totodată, aceștia au solicitat reacții cu privire la lista europeană a paradisurilor fiscale și procesul de stabilire a acesteia. Această audiere va contribui la activitățile curente referitoare la raportul din proprie inițiativă privind „Lecțiile învățate în urma Pandora Papers și alte dezvăluiri”a transmis Parlamentul European.

Propunerea Observatorului fiscal UE pentru un impozit alternativ pe profitul excedentar

Observatorul fiscal UE a publicat luni, 14 noiembrie, o notă de prezentare a unei noi modalități de impozitare a profiturilor excedentare. Autorii propun impozitarea creșterii capitalizării de piață a companiilor din energie care au sediul sau care desfășoară activități de vânzare în Uniunea Europeană. Potrivit acestora, acestea ar fi mai simplu de implementat decât contribuția de solidaritate convenită de statele membre, care ar impozita profiturile realizate în UE. Totodată, autorii argumentează că impozitul alternativ ar genera aproximativ de trei ori mai multe venituri decât contribuția de solidaritate. Ei estimează că un impozit de 33% pe câștigurile obținute în perioada ianuarie-septembrie 2022 de firmele din energie ar genera venituri de aproximativ 65 de milioane de euro pentru UE. Dacă fondurile obținute ar fi redistribuite în totalitate și în mod egal tuturor gospodăriilor UE, acest impozit punctual ar putea finanța un transfer de 145 de euro de persoană, explică autorii.

Lista vorbitorilor pentru Conferința „TVA devine digitală–perspectiva practicianului în domeniu”, organizată de ETAF la 7 decembrie

Comisia Europeană va prezenta la 7 decembrie 2022 un pachet de propuneri pentru modernizarea obligațiilor de raportare a TVA și facilitarea facturării electronice, actualizarea regulilor TVA pentru economia platformelor și introducerea unei singure proceduri de înregistrare în scopuri de TVA la nivelul UE. ETAF vă invită să discutați despre aceste subiecte alături de reprezentanți ai Comisiei și profesioniști din domeniul fiscal.

14:00 – Primirea participanților

14:30 – Remarci introductive susținute de Philippe Arraou, Președintele ETAF

14:35 – Discursul de deschidere susținut de Patrice Pillet, Directorul departamentului pentru TVA, DG TAXUD, Comisia Europeană

14:50 – Dezbatere în panel moderată de Elodie Lamer, jurnalist Tax Notes:

  • Patrice Pillet, Directorul departamentului pentru TVA, DG TAXUD, Comisia Europeană
  • Dr. Stefanie Becker, consilier fiscal, reprezentantul ETAF în VAT Expert Group al Comisiei
  • Olivier Hody, consilier fiscal ITAA, Deloitte Global Tax Center Europe, Assistant Professor la ULB

15:55 – Remarci de încheiere susținute de Philippe Arraou, Președintele ETAF

16:00 – Recepție

Interpretare simultană în limbile engleză, franceză și germană.

Conferința va fi transmisă în direct prin canalele social media ale ETAF.

Înregistrați-vă aici.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Raportul grupei de lucru pentru tehnologie din cadrul IESBA privind etapa 2

CECCAR FM

Publicat

pe

Vineri, 18 noiembrie, International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) a emis raportul final al grupei de lucru pentru tehnologie: Raportul grupei de lucru pentru tehnologie din cadrul IESBA privind etapa 2.

Fundamentat pe Raportul privind etapa 1, publicat în februarie 2020, raportul documentează efectele tehnologiilor disruptive și transformaționale asupra activității profesioniștilor contabili și furnizează analize și detalii extinse privind dimensiunea etică a acestor evoluții. Totodată, raportul discută relevanța și importanța principiilor generale și prevederilor specifice din Codul etic internațional pentru profesioniștii contabili (inclusiv Standardele internaționale privind independența) (Codul) în stabilirea protecțiilor de ordin etic pentru profesioniștii contabili pe măsură ce aceștia se confruntă cu oportunități și provocări în activitatea lor ca rezultat al digitalizării rapide.

Raportul studiază mediul tehnologic și centralizează rezultatele activității de identificare a faptelor desfășurate de grupa de lucru referitor la implicațiile de natură etică ale tehnologiilor inovative, cum ar fi inteligența artificială, tehnologia blockchain și cloud computing. Acesta explorează, din perspectivă etică, diferite aspecte conexe, inclusiv guvernanța datelor, securitatea cibernetică și încrederea acordată experților sau utilizarea acestora, furnizând, totodată, detalii despre aceste aspecte și întrebările pe care acestea le generează.

Raportul include zece recomandări pe care IESBA va continua să le dezvolte, unele dintre acestea fiind deja tratate în procesul de elaborare a revizuirilor la Cod legate de tehnologie. Raportul a fost elaborat cu ajutorul informațiilor furnizate de Grupul de experți în tehnologie al IESBA și al contribuțiilor unui grup divers de părți interesate compus din investitori, organisme de reglementare, persoane responsabile cu guvernanța, firme, normalizatori naționali de standarde, organizații profesionale contabile, organizații din sectorul public și reprezentanți ai mediului academic.

Părțile interesate, inclusiv International Federation of Accountants (IFAC) (și organizațiile sale membre), normalizatorii naționali de standarde, reprezentanții mediului academic și alții, sunt încurajate să studieze și să valorifice constatările cuprinzătoare ale raportului pe măsură ce analizează cele mai bune moduri de a consolida încrederea publică în activitatea profesioniștilor contabili angajați și practicieni în era digitalizării.

Raportul grupei de lucru pentru tehnologie din cadrul IESBA privind etapa 2 poate fi consultat pe site-ul IFAC în limba engleză.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM