Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – luni, 16 ianuarie 2023

Radio CECCAR FM

etaf
© etaf.tax

Manal Corwin, noul director al Centrului OCDE pentru politică și administrație fiscală

Manal Corwin a fost numită director al Centrului OCDE pentru politică și administrație fiscală, a anunțat OCDE vineri, 13 ianuarie. Începând cu 3 aprilie 2023, aceasta va conduce activitatea Centrului la nivelul tuturor domeniilor, inclusiv soluția pe doi piloni la provocările fiscale ale digitalizării, proiectul privind erodarea bazei impozabile și transferul profitului, agenda transparenței fiscale și participarea Centrului la noul Forum Incluziv al OCDE privind abordările pentru diminuarea emisiilor de carbon. În prezent, Manal Corwin este partener principal al Oficiului Național al Impozitelor și director principal al Consiliului de administrație pentru KPMG, LLP în Statele Unite. În trecut, a deținut funcții de conducere în domeniul politicii fiscale în două administrații SUA și a deținut anterior funcția de delegat și, apoi, vicepreședinte al Comitetului OCDE privind afacerile fiscale și delegat la Forumul global privind fiscalitatea și transparența. Numirea dnei Manal Corwin va asigura continuarea cu succes a activității Centrului ca urmare a părăsirii funcției de director de către Pascal Saint-Amans, după ce a ocupat această poziție timp de 12 ani, transmite OCDE.

IASB propune scutirea temporară de la contabilizarea impozitelor amânate în baza normelor GLOBE

Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (IASB) a publicat luni, 9 ianuarie, un proiect de expunere care prezintă potențialele amendamente la Standardul Internațional de Contabilitate 12 Impozitul pe profit. Amendamentele propuse au scopul de a furniza scutirea temporară de la contabilizarea impozitelor amânate generate de implementarea iminentă a normelor standard ale Pilonului II, publicate de OCDE. IASB răspunde, astfel, preocupărilor părților interesate referitoare la potențialele implicații ale acestor norme pentru contabilizarea impozitului pe profit în situațiile financiare. Amendamentele propuse ar introduce o excepție temporară de la contabilizarea impozitelor amânate generate de implementarea normelor și dispoziții de prezentare a informațiilor pentru companiile afectate. Termenul-limită pentru transmiterea comentariilor cu privire la proiectul de expunere este 10 martie 2023. Având în vedere natura accelerată a proiectului, IASB își propune să finalizeze orice amendamente în cel de-al doilea trimestru din 2023, în funcție de comentariile primite.

Negocieri privind raportul Parlamentului European referitor la Pandora Papers

Eurodeputații din Subcomisia pentru chestiuni fiscale (FISC) a Parlamentului European au dezbătut luni, 9 ianuarie, proiectul de raport din proprie inițiativă referitor la lecțiile învățate din investigația Pandora Papers și alte dezvăluiri relevante.Raportorul Niels Fuglsang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Danemarca) a explicat că s-au primit 183 de amendamente de la toate grupurile politice, acestea tratând toate părțile raportului. Raportul este programat pentru vot la 31 ianuarie în comisia ECON, dar ar putea fi întârziat câteva săptămâni întrucât încă există unele diferențe de opinie în rândul eurodeputaților. Raportorul a transmis că există un acord între eurodeputați pe numeroase subiecte: rolul important al protecției raportorilor de nereguli și al libertății presei; necesitatea unei transparențe sporite privind oficialii aleși; necesitatea analizării intermediarilor care facilitează evitarea obligațiilor fiscale și evaziunea fiscală; necesitatea unor mecanisme pentru circulația angajaților între sectoarele public și privat și a unor perioade de pauză;  contabilitatea și consilierea financiară în firmele mari de contabilitate; importanța unui bun schimb de informații între țări; și necesitatea de a crește nivelul de credibilitate a listei negre europene a paradisurilor fiscale. Totuși, sunt trei subiecte care generează diviziune în rândul eurodeputaților: individualizarea anumitor țări și culpabilizarea în cadrul raportului; necesitatea extinderii votului prin majoritate calificată cu privire la aspectele fiscale; și introducerea unor noi impozite coordonate la nivelul UE.

Eurodeputații nu au ajuns la un consens în privința propunerii DEBRA

Joi, 12 ianuarie, eurodeputații din Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON) s-au întâlnit pentru analizarea proiectului de raport privind propunerea de stabilire a normelor pentru o indemnizație pentru reducerea tendinței de favorizare a îndatorării (DEBRA). În timp ce raportorul Luděk Niedermayer (Partidul Popular European, Cehia) și reprezentanții grupurilor Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților și Partidul Renew Europe au sugerat ajustarea suplimentară a propunerii Comisiei, grupul Green/EFA (Partidul Verde/Alianța Liberă Europeană) nu a sprijinit inițiativa. Consiliul UE a decis să pună în așteptare acest dosar până când propunerea BEFIT va fi pregătită și să reevalueze necesitatea acestei propuneri. În proiectul său de raport, raportorul Luděk Niedermayer propune unele modificări, în special cu scopul de a reflecta mai bine impactul propunerii asupra IMM-urilor, și face apel la Consiliu să continue negocierile. Amendamentele la proiectul de raport trebuie depuse până la 18 ianuarie, iar votul în comisia ECON este programat pentru 21 martie.

Actualizarea listei negre AML a UE, amânată

Miercuri, 11 ianuarie, reprezentanții permanenți ai statelor membre la UE au convenit să extindă cu o lună termenul-limită pentru a contesta propunerea Comisiei Europene de a adăuga la lista AML statele Republica Democratică Congo, Gibraltar, Mozambic, Tanzania și Emiratele Arabe Unite și de a elimina Nicaragua, Pakistan și Zimbabwe. Raționamentul din spatele acestei amânări ar fi faptul că Financial Action Task Force (FATF) își va revizui lista în februarie, iar UE ar trebui să ia în considerare acele modificări. Reticența unor state membre de a adăuga Emiratele Arabe Unite în lista europeană ar constitui, potrivit raportărilor, un alt motiv pentru extinderea termenului-limită. Statele membre pot contesta propunerea Comisiei până la 20 februarie.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF. 

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Dâmbovița: Raportarea de durabilitate, noul cadru reglementar european. Rolul profesioniștilor contabili

Radio CECCAR FM

Joi, 4 iulie a.c., Filiala CECCAR Dâmbovița va fi gazda conferinței cu tema Noul cadru reglementar european privind raportarea de durabilitate. Ce interes pentru profesia contabilă?. Evenimentul se va concentra pe noul cadru reglementar european privind raportarea de durabilitate, un subiect de mare relevanță în contextul schimbărilor legislative europene care vizează o transparență crescută și responsabilitate socială sporită în activitatea corporativă.

Discuțiile vor aborda implicațiile Directivei (UE) 2022/2.464, cunoscută sub numele de Directiva privind Raportarea Corporativă de Durabilitate (CSRD), care marchează un punct de cotitură în politica de sustenabilitate a UE. Aceasta directivă impune întreprinderilor o mai mare rigurozitate în raportarea aspectelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), în scopul de a alinia practicile de business cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale Uniunii Europene pentru 2050. De asemenea, discuțiile se vor axa pe modul în care CSRD integrează raportarea de durabilitate cu cea financiară, introducând cerința ca declarațiile de durabilitate să fie auditate și certificate.

Evenimentul va oferi profesioniștilor contabili oportunitatea de a înțelege mai bine noile reglementări și de a discuta provocările și oportunitățile ce decurg din acestea. Prin participarea la această conferință, membrii CECCAR vor putea să își aprofundeze cunoștințele și să se pregătească eficient pentru rolul esențial pe care îl vor juca în implementarea și verificarea rapoartelor de durabilitate ale întreprinderilor. Conferința va include sesiuni de discuții și schimb de experiențe, oferind o platformă valoroasă pentru dialog și colaborare între profesioniștii contabili, reprezentanți ai autorităților de reglementare și experți în politici de sustenabilitate.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Conferința internațională Taxation in Europe din Budapesta: Soluții digitale pentru provocările fiscale europene

Radio CECCAR FM

În perioada 6-7 iunie 2024, a avut loc cea de-a 18-a ediție a conferinței internaționale Taxation in Europe, organizată la Budapesta cu sprijinul Asociației Experților Fiscali Certificați din Ungaria. Conferința s-a concentrat pe tema actualizărilor în domeniul fiscalității, reunind experți și practicieni din întreaga Europă pentru a discuta provocările și soluțiile moderne în domeniul fiscal.

CECCAR, cel mai mare organism profesional din domeniul financiar-contabil din Sud-Estul Europei, cu peste 47.000 de membri, a fost reprezentat la eveniment prin conf. univ. dr. Adriana Florina Popa, care a participat, în calitate de speaker, la masa rotundă dedicată actualităților legislației privind digitalizarea TVA în diverse țări membre ale Uniunii Europene. Adriana Popa a prezentat practicile României în ceea ce privește facturarea electronică, oferind detalii despre cadrul legal, experiențele acumulate până în prezent și sarcinile viitoare.

De asemenea, Adriana Florina Popa a vorbit despre serviciile digitale furnizate de autoritatea fiscală contribuabililor. Scopul conferinței a fost de a oferi soluții pentru factorii de decizie în domeniul politicii fiscale, legiuitori, practicieni fiscali interni și cei care reprezintă interesele naționale în negocierile internaționale, pentru a gestiona provocările teoretice și practice ale noilor schimbări complexe în domeniul fiscal.

Participarea reprezentantului CECCAR la acest eveniment subliniază angajamentul și expertiza profesiei contabile reglementate din România în adoptarea și implementarea soluțiilor digitale în domeniul fiscal, contribuind la dezvoltarea și armonizarea practicilor fiscale la nivel european.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Brăila: Spețe întâlnite în activitatea profesională, discutate de experți contabili și contabili autorizați cu reprezentanți ai AJFP

Radio CECCAR FM

CECCAR Filiala Brăila, în parteneriat cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP), a organizat, la 19 iunie a.c., o masă rotundă cu tema Aspecte punctuale, problemele cu care se confruntă profesioniștii contabili, spețe întâlnite în activitatea profesională. Iuliana Panaitescu, președintele CECCAR Brăila, Cornel Iscu, coordonatorul filialei, precum și membri ai Consiliului filialei au fost alături de profesioniștii contabili la întâlnirea organizată în sistem hibrid.

Din partea AJFP au participat la eveniment Mihaela Ciorășteanu, șef administrație, Nicoleta Ciobanu, șef administrație adjunct colectare, și Mariana Lozneanu, șef Birou asistență pentru contribuabili, ce au prezentat membrilor CECCAR aspecte legislative cu aplicabilitate generală în activitatea agenților economic: sistemul e-Factura, sistemul RO e-Transport, declarația SAF-T. În plus, au fost aduse clarificări privind completarea și declararea veniturilor în Declarația unică și a plății contibuției de sănătate.

Alte teme importante discutate au vizat gestionarea Declarației de trezorerie, înțelegerea noilor reglementări fiscale pentru bunurile de lux și procedurile pentru rectificările declarațiilor fiscale. S-au abordat, de asemenea, aspecte privind noile regimuri fiscale pentru 2024, care afectează veniturile din vânzarea proprietăților de către dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, și tranziția de la microîntreprindere la sistemul pe profit, inclusiv modalitățile de recuperare a pierderilor fiscale.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 8 ore

CECCAR Dâmbovița: Raportarea de durabilitate, noul cadru reglementar european. Rolul profesioniștilor contabili

PROFESIA CONTABILĂacum 8 ore

Conferința internațională Taxation in Europe din Budapesta: Soluții digitale pentru provocările fiscale europene

PROFESIA CONTABILĂacum 8 ore

CECCAR Brăila: Spețe întâlnite în activitatea profesională, discutate de experți contabili și contabili autorizați cu reprezentanți ai AJFP

ECONOMIEacum 9 ore

APIA: Apicultorii pot depune cereri de plată pentru intervențiile aferente sectorului, până la 31 iulie inclusiv

ECONOMIEacum 9 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM

ECONOMIEacum 9 ore

APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare

ECONOMIEacum 9 ore

Modelul și conținutul formularului „Decont precompletat RO e-TVA”, publicate în Monitorul Oficial

ECONOMIEacum 10 ore

31 iulie, termenul-limită pentru depunerea cererilor privind ajutoarele la motorină și în sectorul creșterii animalelor

ECONOMIEacum 10 ore

ANCOM avertizează asupra riscului de roaming involuntar în județele de graniță

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum o săptămână

Economia la bani mărunți – Ediția din 04.07.2024

ECONOMIEacum o săptămână

Profesia contabilă, la ceas aniversar: 103 ani de la înființarea celui mai mare organism profesional din România. Era smart accounting: Contabilitatea, de la A la AI

ECONOMIEacum o săptămână

Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2024 a operatorilor economici, publicat în Monitorul Oficial

Trending