PROFESIA CONTABILĂ
Start carieră! Alege să devii un profesionist fit for future!
Start carieră! Alege să devii un profesionist fit for future! a fost tema workshopului organizat de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), în colaborare cu Asociația Studenților în Contabilitate și Informatică de Gestiune (ASCIG). Angajatori din domeniul financiar-contabil și studenți ai Academiei de Studii Economice din București (ASE) au discutat vineri, 17 martie, despre carieră și oportunitățile pe care le poate oferi profesia contabilă.
Start carieră! Pentru mulți un îndemn care aduce multe necunoscute: ce înseamnă un job, cum poți obține unul, cum îți poți construi o carieră de succes.
Noi am discutat, bineînțeles, despre domeniul financiar-contabil. Una dintre concluziile discuțiilor: cariera se construiește pas cu pas. Studiile, completate de obținerea unei calificări profesionale și obținerea primului job, sunt primii pași. Te sperie gândul că o carieră în contabilitate înseamnă doar înregistrarea facturilor? Eronat. Acesta este începutul care te ajută să înțelegi ce înseamnă contabilitatea. Plecând de la această activitate, în momentul în care vei înțelege workflow-ul, vei începe să te ocupi și de alte activități. O carieră în domeniul financiar-contabil nu poate fi construită fără a înțelege logica din spatele fiecărei operațiuni. Acesta a fost punctul de pornire a discuțiilor din cadrul workshopului.
Manuela Furdui – CEO Crowe România, Bianca Luca – HR manager în cadrul aceleiași companii, și Ioana Bădescu – partener Apex Team, le-au vorbit studenților despre așteptările angajatorilor și le-au oferit acestora sfaturi utile pentru obținerea unui loc de muncă și pentru a-și construi un traseu eficient către succes. Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR și cadru didactic în cadrul ASE, a discutat cu studenții despre importanța obținerii calificării profesionale de expert contabil și care sunt pașii pentru a dobândi această calificare recunoscută la nivel internațional. Despre stagiul CECCAR și accesul la profesie a vorbit Radu Ciobanu, profesor în cadrul ASE și lector în cadrul stagiului CECCAR.
Ce caută angajatorii la noile generații de angajați în domeniu? Atitudine, dorința de a învăța și de a face performanță. Tinerii, chiar dacă nu au experiență, pot aduce multe beneficii companiei, având, în primul rând, o fluență aproape nativă în utilizarea tehnologiilor informațiilor, comparativ cu generațiile anterioare. În plus, dau dovadă de deschidere spre a învăța și a se adapta la noi situații în plan profesional. Știu să își pună în valoare abilitățile interpersonale, așa-numitele soft skills, astfel că lucrul în echipă, indispensabil de cele mai multe ori în cadrul proiectelor care reunesc specialiști din varii domenii ale aceleiași companii, îi motivează în a învăța și a lucra pentru a-și depăși mereu limitele, au motivat reprezentanții angajatorilor prezenți la workshop preferința de a recruta candidați aflați la început de carieră. Dezvoltarea soft skill-urilor, inclusiv prin voluntariat în timpul studenției, îi poate ajuta pe tinerii candidați la integrarea mai ușoară într-un colectiv, la o comunicare eficientă și la implicare profesională mult mai facilă în diverse situații neprevăzute. Cu prilejul acestui workshop, studenții și-au prezentat inclusiv propriile experiențe dobândite în urma internshipurilor, menționând atât plusurile, cât și minusurile unui astfel de proces care i-a apropiat de cerințele existente acum pe piața muncii.
Angajatorii le-au transmis studenților sfaturi utile pentru a face față cu brio oricăror provocări la interviul de angajare, oferindu-le inclusiv inside tips despre cum să abordeze diverse situații ce pot interveni într-un astfel de moment. De asemenea, reprezentantele Crowe România și Apex Team au abordat, în discuția cu studenții, și relația deschisă care ar trebui să existe între management și angajați, sfătuindu-i pe viitorii profesioniști contabili să discute cât mai deschis cu superiorii lor pentru că, după cum se știe, baza oricărei relații funcționale este comunicarea. Astfel, tinerii pot propune inclusiv idei inovatoare care să fluidizeze și să eficientizeze procesele companiei, în beneficiul ambelor părți. În ceea ce privește căutarea unui loc de muncă, studenții au fost încurajați să se informeze mereu despre piața de profil, să cerceteze atent companiile vizate pentru a afla dacă li se potrivește cu adevărat acel mediu de lucru.
Discuțiile au vizat inclusiv sfera pecuniară a raporturilor angajați-angajatori, studenților fiindu-le prezentate aspecte de care să țină seama atunci când își vor negocia salariul, inclusiv beneficiile care să le permită, în primul rând, să se dezvolte profesional și să obțină calificări și certificări recunoscute internațional, cu sprijinul companiei unde lucrează.
Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova i-a încurajat pe tinerii interesați să facă primul pas spre o carieră în domeniul financiar-contabil să-și publice CV-ul și să aplice pentru joburile disponibile pe Jobyx.ro, platforma de intermediere a locurilor de muncă dezvoltată în cadrul proiectului Acces la carieră de succes – Pilonul I, derulat de CECCAR și cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, unde firme autorizate să desfășoare servicii în acest domeniu și-au publicat ofertele de muncă.
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR și AEP: Activitățile de pregătire a alegerilor din anul 2024 în domeniul finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) desfășoară, în perioada 18-22 septembrie 2023, programul de formare Contabilitatea partidelor politice, destinat personalului AEP cu atribuții privind activitatea de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale.
„Prin derularea acestei activități în parteneriat cu CECCAR ne propunem ca înțelegerea, interpretarea și aplicarea normelor legale din domeniul financiar-contabil de către formațiunile politice și de către autoritățile cu atribuții de control să se realizeze în mod unitar. Este de remarcat faptul că se constată cu fiecare an ce trece o frecvență tot mai redusă a neregulilor financiare în activitatea partidelor politice, semn că acțiunile de îndrumare și prevenție derulate de AEP generează claritate și au efecte benefice. Ne propunem să continuăm buna colaborare cu formațiunile politice în aceeași manieră caracterizată de deschidere și disponibilitate, în așa fel încât obținerea veniturilor, efectuarea cheltuielilor și raportarea acestora să fie transparente și în concordanță cu rigorile legii”, a declarat președintele AEP, Toni Greblă, în deschiderea programului de formare ce a avut loc luni, 18 septembrie 2023, la sediul instituției.
Conform comunicatului AEP, anul electoral 2024 va fi complex prin prisma desfășurării tuturor celor patru tipuri de alegeri, fapt pentru care specialiștii Autorității depun toate eforturile pentru a asigura optimizarea fluxurilor de comunicare și raportare, astfel încât activitatea de control a campaniilor electorale în vederea rambursării cheltuielilor să se desfășoare în timp util și fără sincope.
„Tot în perspectiva alegerilor din anul 2024, subliniez că este important ca formațiunile politice să aibă în vedere actualizarea constantă a evidențelor din Registrul partidelor politice pentru a fi evitate orice fel de situații problematice”, a mai spus președintele AEP, citat în comunicat.
De asemenea, Toni Greblă a adresat mulțumiri CECCAR, reprezentat la eveniment de către prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al Consiliului superior și purtător de cuvânt, pentru disponibilitatea și profesionalismul manifestate în realizarea activităților de formare și dezvoltare profesională în domeniul financiar-contabil a personalului cu atribuții de control, a mandatarilor financiari și a directorilor financiari ai partidelor politice.
Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova a afirmat că programul de formare va fi un spațiu destinat dezbaterilor din care să rezulte înțelegerea unitară a reglementărilor în vigoare și evitarea „zonelor gri” în ceea ce privește respectarea normelor aplicabile, precum și identificarea modalităților de îmbunătățire a aspectelor specifice activității de finanțare a partidelor politice.
„În cadrul evenimentului a fost evidențiată importanța derulării constante a programelor de formare în domeniul financiar-contabil din perspectiva eficientizării activității de control a finanțării partidelor politice. În acest sens a fost reamintit parteneriatul cu CECCAR pentru realizarea Ghidului practic privind contabilitatea partidelor politice, un instrument util care să asiste formațiunile politice în activitatea financiar-contabilă”, se mai specifică în comunicatul AEP.
PROFESIA CONTABILĂ
Noul studiu al IFAC extinde perspectivele referitoare la prezentarea și asigurarea informațiilor legate de sustenabilitate dincolo de granițele G20
Cercetările recente ale International Federation of Accountants (IFAC) extind domeniul de aplicare al datelor privind prezentarea și asigurarea legate de sustenabilitate la 20 de jurisdicții suplimentare, pe lângă jurisdicțiile membre G20 pentru care s-a raportat anterior. Noul raport, Stadiul actual: Dincolo de granițele G20, se concentrează pe emisfera sudică incluzând date din trei jurisdicții din America Latină, șase din Africa și Orientul Mijlociu și patru din regiunea Asia-Pacific, precum și șase economii mici din Spațiul Economic European și Elveția.
Kevin Dancey, CEO-ul IFAC, a declarat: „Atunci când sunt privite per ansamblu, seriile de rapoarte privind stadiul actual furnizează date referitoare la practicile de piață curente ale celor aproape 2.000 dintre cele mai mari companii cotate din 42 de jurisdicții între 2019 și 2021. Această perspectivă mai amplă privind prezentarea informațiilor și asigurarea subliniază și mai clar faptul că ne aflăm încă în etapele incipiente ale demersului de a furniza investitorilor și altor părți interesate informații legate de sustenabilitate consecvente, comparabile, utile în procesul decizional și asigurate, care sunt la fel de fiabile ca informațiile financiare.”
Studiul a constatat că 89% dintre companiile analizate au raportat informații legate de ESG în 2021, iar 48% dintre acestea au primit un anumit nivel de asigurare. Ratele de asigurare au crescut de la 37% la 48%, dar misiunile acoperă un set tot mai restrâns de aspecte. Majoritatea misiunilor de asigurare au fost efectuate de firme de audit – 62% din misiunile de asigurare în 2021. Totodată, studiul arată că în 81% dintre aceste misiuni de asigurare s-a aplicat Standardul Internațional privind Misiunile de Asigurare 3000 al IAASB.
Deși datele arată o tendință de creștere a incidenței asigurării, domeniul de aplicare a asigurării obținute de companii se restrânge. În plus, fragmentarea în ceea ce privește standardul de asigurare utilizat este evidentă. Standardul de asigurare a sustenabilității propus recent de International Auditing and Assurance Standards Board – Standardul internațional privind asigurarea în materie de sustenabilitate 5000 – tratează ambele aspecte. International Ethics Board for Accountants lucrează, totodată, pentru a îmbunătăți dispozițiile referitoare la independență și etică pentru a susține asigurarea de înaltă calitate.
În contextul în care guvernele, organismele de reglementare și factorii de decizie de la nivel mondial își îndreaptă atenția către noi dispoziții legate de sustenabilitate, IFAC realizează această cercetare și altele pentru a ajuta la creșterea gradului de conștientizare referitor la nevoia de informații legate de sustenabilitate de înaltă calitate și a stimula decizii politice și de reglementare bazate pe politici, ambele obiective fiind aliniate cu angajamentul față de adoptarea standardelor ISSB și Cadrul de parteneriat al ISSB.
Raportul Stadiul actual: Dincolo de G20 poate fi consultat pe site-ul IFAC.
PROFESIA CONTABILĂ
Consiliul IESBA a publicat Ediția 2023 a Manualului privind Codul etic internațional pentru profesioniștii contabili
La 21 septembrie, International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) a publicat Manualul privind Codul etic internațional pentru profesioniștii contabili (inclusiv Standardele Internaționale privind Independența), Ediția 2023. Acest manual înlocuiește ediția din 2022 și incorporează următoarele revizuiri:
- Revizuirile legate de (a) definiția echipei misiunii și (b) audituri ale grupului. Revizuirile tratează independența și alte implicații ale modificărilor definiției termenului „echipa misiunii” din Cod pentru a se alinia cu modificările definiției aceluiași termen din Standardele Internaționale de Audit (ISA-uri) și Standardele Internaționale privind Managementul Calității (ISQM-uri) emise de IAASB. Revizuirile tratează, totodată, și diversele considerente de independență într-un audit al situațiilor financiare de grup. Prevederile revizuite legate de definiția echipei misiunii și a auditurilor de grup vor intra în vigoare pentru auditurile situațiilor financiare și auditurile situațiilor financiare ale grupului pentru perioadele care încep la 15 decembrie 2023 sau ulterior acestei date. Adoptarea anticipată a revizuirilor este încurajată.
- Expirarea viitoare a „prevederii jurisdicționale” care tratează asocierea de lungă durată a personalului cu un client de audit. Prevederea jurisdicțională va expira și nu va mai fi disponibilă pentru auditurile situațiilor financiare pentru perioadele care încep la 15 decembrie 2023 sau ulterior acestei date. În baza prevederii jurisdicționale (punctul R540.20 din Cod), în care un organism legislativ sau de reglementare (ori organizație autorizată sau recunoscută de un astfel de organism legislativ sau de reglementare) a stabilit o perioadă de pauză pentru partener de misiune pentru mai puțin de cinci ani consecutivi, acea perioadă de pauză mai scurtă se poate aplica, supusă unui plafon de trei ani, cu condiția ca perioada de ocupare a funcției să nu depășească șapte ani.
La finalul ediției 2023 a Manualului, se regăsesc revizuirile la Cod aprobate de IESBA care nu sunt încă în vigoare. Aceste revizuiri vor intra în vigoare în decembrie 2024 și includ:
- Revizuiri ale definiției unei entități de interes public (PIE).
- Modificări ale definițiilor termenilor „client de audit” și „client de audit al grupului” din Glosar generate de revizuirile aprobate la definițiile pentru entitate cotată și PIE.
- Revizuirile legate de tehnologie.
Manualul IESBA Ediția 2023 este disponibil în limba engleză pe site-ul IESBA.
-
ÎNREGISTRĂRIacum 4 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 14.09.2023
-
ECONOMIEacum 3 zile
MF a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege privind noile măsuri fiscal-bugetare
-
ECONOMIEacum 3 zile
Modificări la Procedura de anulare a obligațiilor de plată accesorii
-
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 19.09.2023
-
ÎNREGISTRĂRIacum 8 ore
Economia la bani mărunți – Ediția din 21.09.2023
-
ECONOMIEacum 2 zile
Modificări la procedura aplicabilă în cazurile în care este necesară o amânare a determinării definitive a valorii în vamă
-
ECONOMIEacum 4 zile
Comisia Europeană a emis propunerea BEFIT și Pachetul de sprijin pentru IMM-uri
-
ECONOMIEacum 4 zile
UE a înregistrat în primele șapte luni un deficit al balanței comerciale de 10,2 miliarde euro