PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR a fost reprezentat la nivelul cel mai înalt la cea de-a IX-a ediție a Conferinței Ziua Profesiilor Liberale din România
Vineri, 4 noiembrie a.c., Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) a organizat cea de-a IX-a ediție a Conferinței Ziua Profesiilor Liberale din România, cu tema Vocația antreprenorială a profesioniștilor liberali. La eveniment au luat parte reprezentanți ai asociațiilor de profesii liberale, ai unor autorități publice, instituții și organizații relevante pe plan național și internațional. Președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, și directorul general, lect. univ. dr. Florin Dobre, au participat la conferință. Intervenția la dezbateri a președintelui Corpului a fost urmărită cu deosebit interes de cei prezenți. Tema abordată – Antreprenoriatul în profesia contabilă – a inclus aprecieri conceptuale și elemente definitorii ale practicii, toate subsumate intereselor reciproce ale prestatorului și beneficiarului de servicii. Un loc important în alocuțiune l-au ocupat referirile la procesele de reglementare și de dereglementare, astfel încât principiile și directivele UE să fie puse în aplicare potrivit condițiilor specifice ale fiecărei țări și ale fiecărei profesii. În acest context, s-a referit la mobilitatea profesiilor liberale, sub impactul riscurilor determinate de creșterea rolului factorului competitiv, subliniind necesitatea de a se asigura protecția necesară față de practicile concurențiale neloiale. Totodată, a relevat efectul noilor tehnologii asupra profesiei contabile și, în general, asupra profesiilor liberale. De aici decurg o serie de noi cerințe pentru procesul educațional, odată cu cunoștințele la zi fiind necesară o adaptare la noile modele de business. Se impune o mai bună valorificare a activelor intangibile, astfel încât, prin îmbogățirea bazei de cunoștințe, de competențe și abilități, să se pună un accent tot mai mare pe componentele etice ale profesiilor liberale.
În circumstanțele actuale și potrivit tendințelor care se vor afirma mai puternic în viitor, expertul contabil – el însuși, în multe situații, antreprenor – devine, într-o măsură tot mai mare, un consilier de neînlocuit al managerului, un coparticipant la actul decizional la nivelul firmelor. Lucrul în echipă reprezintă un factor esențial în obținerea performanțelor profesionale.
La conferință și-au expus punctele de vedere, printre alții, Emilian Radu, președintele Uniunii Profesiilor Liberale din România, Adrian Vascu, prim-vicepreședinte al UPLR, Gabriel Radu, vicepreședinte al UPLR, Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florian Costache, președintele Consiliului Economic și Social, Vasile Iuga, Senior Advisor PwC. Vorbitorii s-au referit la căile și mijloacele de obținere a unei creșteri economice sustenabile, inclusiv prin sprijinirea capitalului autohton, perfecționarea legislației, orientarea procesului educațional potrivit cerințelor pieței muncii, cu accent pe formarea și încurajarea spiritului antreprenorial, pe asigurarea resurselor umane și financiare în vederea promovării intereselor tuturor celor care prestează servicii specifice profesiilor liberale.
În cadrul conferinței au fost prezentate mesaje din partea unor instituții europene și a unor organizații ale profesiilor liberale la nivel continental și mondial. (Al.R.)
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR Maramureș: Întâlnire de lucru cu specialiști ai AJOFM pe tema stimulării ocupării forței de muncă
În data de 26 august, membrii Filialei CECCAR Maramureș s-au reunit într-o întâlnire de lucru cu reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) pentru a discuta măsurile necesare stimulării ocupării forței de muncă în județ. Evenimentul a fost moderat de conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, președintele filialei, și a beneficiat de participarea directorului executiv al AJOFM Maramureș, Mihaela Oana Oșanu, alături de Ștefania Elena Donca, inspector superior în cadrul Compartimentului de Statistică și Analiza Pieței Muncii.
În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de interes atât pentru profesioniștii contabili, cât și pentru reprezentanții mediului de afaceri. Unul dintre subiectele centrale a fost angajarea absolvenților conform articolului 80 din Legea nr. 76/2002, care prevede facilități pentru angajatorii ce recrutează tineri absolvenți, cu scopul de a stimula integrarea acestora pe piața muncii. De asemenea, s-a pus accent pe măsurile de sprijin oferite angajatorilor care încadrează în muncă șomeri din categorii vulnerabile, cum ar fi persoanele peste 45 de ani, șomerii care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomerii de lungă durată, tinerii NEETs (cu vârsta între 16 și 29 de ani), precum și persoanele cu dizabilități. Un alt punct important al întâlnirii a fost necesitatea stimulării angajatorilor în a încadra pe piața muncii șomeri aflați aproape de vârsta de pensionare.
Specialiștii instituției au oferit răspunsuri detaliate la solicitările profesioniștilor contabili, clarificând aspectele legislative și operaționale care pot influența activitatea companiilor în ceea ce privește recrutarea și integrarea pe piața muncii a acestor categorii de persoane. În urma discuțiilor a fost subliniată importanța colaborării continue între profesioniștii contabili și autoritățile publice pentru a asigura implementarea eficientă a măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă, contribuind astfel la dezvoltarea economică a județului Maramureș.
PROFESIA CONTABILĂ
Proiectul formularului Notificare de conformare RO e-TVA în consultare publică
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat în transparență decizională proiectul de Ordin pentru aprobarea modelului și conținutului formularului ”Notificare de conformare RO e-TVA”, precum și a procedurii de transmitere a notificării.
ANAF reamintește, în Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ, că prin OUG nr. 70/2024 privind unele măsuri de implementare și utilizare a decontului precompletat RO e-TVA și valorificarea datelor și informațiilor prin implementarea unui sistem de guvernanță specific, precum și alte măsuri fiscale, publicată în Monitorul Oficial nr. 582 din 21 iunie 2024, s-au aprobat unele măsuri de implementare și utilizare a decontului precompletat RO e-TVA și valorificarea datelor și informațiilor prin implementarea unui sistem de guvernanță specific.
Prin OPANAF nr. 3775/2024 s-au aprobat modelul și conținutul formularului „Decont precompletat RO e-TVA”.
Potrivit prevederilor art. 5 din OUG nr. 70/2024, astfel cum a fost modificată și completată prin OUG nr. 87/2024 privind modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA și e-Factura, precum și pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, în situația în care se identifică diferențe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA aprobat prin OPANAF nr. 3775/2024 și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată (formular 300), ANAF notifică persoana impozabilă prin mijloace electronice.
Potrivit prevederilor art. 5 alin. (5) din OUG nr. 70/2024, cu modificările și completările ulterioare, modelul formularului “Notificare de conformare RO e-TVA” și procedura de transmitere se aprobă prin ordin al președintelui ANAF.
În acest context, a fost elaborat noul proiect de Ordin supus consultării publice. Formularul propus de „Notificare de conformare RO e-TVA”, precum și procedura de transmitere a notificării, respectă cerințele impuse de OUG nr. 70/2024, cu modificările și completările ulterioare.
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR, în topul organizațiilor de la nivel mondial care contribuie la dezvoltarea unei profesii pregătite pentru viitor
Corpul Experților Contabili și Contabililor din România se află în primele șase organizații membre ale International Federation of Accountants (IFAC) în ceea ce privește contribuția adusă la eforturile organismului internațional de dezvoltare a unei profesii pregătite pentru viitor prin traducerea și mediatizarea publicațiilor emise de Federație și Consiliile normalizatoare: IESBA, IAASB și IPSASB, potrivit unei informări emise de IFAC.
Poziționarea CECCAR subliniază implicarea activă a organismului profesional în promovarea profesiei, în dezvoltarea profesională continuă a membrilor prin punerea la dispoziție, în limba română, a materialelor elaborate de IFAC.
Conform informațiilor transmise de IFAC, anul acesta au fost publicate 364 de traduceri în 35 de limbi ale publicațiilor IFAC și ale materialelor de analiză, precum și ale standardelor IAASB, IESBA și IPSASB.