Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

50 de ani de la înființarea Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea din Craiova

Radio CECCAR FM

Președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, împreună cu directorul general, lect. univ. dr. Florin Dobre, a participat, săptămâna trecută, la jubileul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității din Craiova.

Sala Albastră a Universității din Craiova a fost gazda unor renumiți academicieni, profesori și oameni din domeniul economic.

Manifestările dedicate aniversării au avut loc pe parcursul a trei zile. Cu ocazia conferinței plenare desfășurate în cea de-a doua zi, președintele CECCAR s-a referit, în discursul său, la cooperarea organismului profesional cu mediul universitar, subliniind totodată bunele relații de colaborare existente între Filiala CECCAR Dolj și facultatea aniversată. Menționăm că, în continuarea conferinței, Universitatea din Craiova i-a acordat prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, titlul de Doctor Honoris Causa.

Cu ocazia evenimentelor mai sus amintite, președintele CECCAR, Robert Aurelian Șova, a fost invitat la postul Alege TV, la emisiunea Educație pe scurt, unde a acordat un interviu în care s-a referit, pe larg, la activitatea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, insistând asupra faptului că profesioniștii contabili reprezintă factorul de echilibru între antreprenori și instituțiile de reglementare. În acest sens a menționat modalitățile prin care profesioniștii contabili receptează stările de fapt din economie, răspund la provocările acestora, exercitând o funcție publică de primă importanță.

În conformitate cu parteneriatul pe care CECCAR îl are cu ANAF se acționează reciproc pentru îmbunătățirea legislației, astfel încât și profesia contabilă să se exercite mai bine, în sprijinul întreprinzătorilor, al economiei naționale în general. Remarca a vizat și clarificarea prevederilor referitoare la semnarea situațiilor financiare de la sfârșitul anului.

În exercitarea atribuțiilor lor, experții contabili au o serie de obligații printre care și aceea de a participa la cursurile de formare continuă, ceea ce le permite să aibă cunoștințele și competențele necesare pentru a face față cerințelor pieței. Tot în legătură cu legislația, președintele CECCAR a considerat că, în momentul de față, expertul contabil nu este suficient protejat. Este vorba, printre altele, despre faptul că în anumite împrejurări expertul contabil este tras la răspundere pentru înregistrarea unor documente a căror valabilitate este confirmată de reprezentanții firmei. În această situație, evident răspunderea le revine celor care au întocmit respectivul document. De aici și propunerea CECCAR de a se stabili, prin lege, responsabilitatea celui care a efectuat tranzacția în legătură cu veridicitatea acesteia. Precizările în materie vor fi introduse și în standardele cu care operează profesioniștii contabili.

Un spațiu amplu în interviu l-au ocupat prezentarea efectelor noilor tehnologii asupra profesiei contabile și măsurile luate pentru a se răspunde adecvat provocărilor, dar și oportunităților erei digitale. Contabilul nu mai exercită o funcție-suport, ci el devine participant activ la actul decizional.

După ce a trecut în evidență progresele tehnice și tehnologice, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova a abordat tema complexă a inteligenței artificiale din perspectiva evoluțiilor profesiei contabile. Cu toate acestea, procesul de creștere a rolului inteligenței artificiale nu poate înlocui omul, profesionistul, pe scurt, raționamentul profesionistului. Tot factorul uman este cel care inovează, inclusiv în sfera profesiei contabile.

În ceea ce privește relația dintre expertul contabil și antreprenor, situația actuală arată că se cere să se acționeze în două direcții convergente: contabilul să-și demonstreze capacitatea de a oferi soluții în vederea adoptării deciziilor, iar antreprenorul să manifeste suficientă deschidere față de serviciile oferite de partenerul său de neînlocuit, profesionistul contabil. Acest proces contribuie și la educarea mediului de afaceri.

De asemenea, a fost abordată tema participării profesioniștilor contabili la expertizele solicitate de justiție. Pentru clarificarea numeroaselor aspecte pe care le ridică această temă s-a constituit un grup de lucru din reprezentanți ai CECCAR și ai Ministerului Justiției.

În încheiere, în calitate de profesor universitar, președintele CECCAR a scos în evidență interesul tinerilor de a deveni contabili, devenind membri ai organismului profesional.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Dâmbovița: Raportarea de durabilitate, noul cadru reglementar european. Rolul profesioniștilor contabili

Radio CECCAR FM

Joi, 4 iulie a.c., Filiala CECCAR Dâmbovița va fi gazda conferinței cu tema Noul cadru reglementar european privind raportarea de durabilitate. Ce interes pentru profesia contabilă?. Evenimentul se va concentra pe noul cadru reglementar european privind raportarea de durabilitate, un subiect de mare relevanță în contextul schimbărilor legislative europene care vizează o transparență crescută și responsabilitate socială sporită în activitatea corporativă.

Discuțiile vor aborda implicațiile Directivei (UE) 2022/2.464, cunoscută sub numele de Directiva privind Raportarea Corporativă de Durabilitate (CSRD), care marchează un punct de cotitură în politica de sustenabilitate a UE. Aceasta directivă impune întreprinderilor o mai mare rigurozitate în raportarea aspectelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), în scopul de a alinia practicile de business cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale Uniunii Europene pentru 2050. De asemenea, discuțiile se vor axa pe modul în care CSRD integrează raportarea de durabilitate cu cea financiară, introducând cerința ca declarațiile de durabilitate să fie auditate și certificate.

Evenimentul va oferi profesioniștilor contabili oportunitatea de a înțelege mai bine noile reglementări și de a discuta provocările și oportunitățile ce decurg din acestea. Prin participarea la această conferință, membrii CECCAR vor putea să își aprofundeze cunoștințele și să se pregătească eficient pentru rolul esențial pe care îl vor juca în implementarea și verificarea rapoartelor de durabilitate ale întreprinderilor. Conferința va include sesiuni de discuții și schimb de experiențe, oferind o platformă valoroasă pentru dialog și colaborare între profesioniștii contabili, reprezentanți ai autorităților de reglementare și experți în politici de sustenabilitate.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Conferința internațională Taxation in Europe din Budapesta: Soluții digitale pentru provocările fiscale europene

Radio CECCAR FM

În perioada 6-7 iunie 2024, a avut loc cea de-a 18-a ediție a conferinței internaționale Taxation in Europe, organizată la Budapesta cu sprijinul Asociației Experților Fiscali Certificați din Ungaria. Conferința s-a concentrat pe tema actualizărilor în domeniul fiscalității, reunind experți și practicieni din întreaga Europă pentru a discuta provocările și soluțiile moderne în domeniul fiscal.

CECCAR, cel mai mare organism profesional din domeniul financiar-contabil din Sud-Estul Europei, cu peste 47.000 de membri, a fost reprezentat la eveniment prin conf. univ. dr. Adriana Florina Popa, care a participat, în calitate de speaker, la masa rotundă dedicată actualităților legislației privind digitalizarea TVA în diverse țări membre ale Uniunii Europene. Adriana Popa a prezentat practicile României în ceea ce privește facturarea electronică, oferind detalii despre cadrul legal, experiențele acumulate până în prezent și sarcinile viitoare.

De asemenea, Adriana Florina Popa a vorbit despre serviciile digitale furnizate de autoritatea fiscală contribuabililor. Scopul conferinței a fost de a oferi soluții pentru factorii de decizie în domeniul politicii fiscale, legiuitori, practicieni fiscali interni și cei care reprezintă interesele naționale în negocierile internaționale, pentru a gestiona provocările teoretice și practice ale noilor schimbări complexe în domeniul fiscal.

Participarea reprezentantului CECCAR la acest eveniment subliniază angajamentul și expertiza profesiei contabile reglementate din România în adoptarea și implementarea soluțiilor digitale în domeniul fiscal, contribuind la dezvoltarea și armonizarea practicilor fiscale la nivel european.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Brăila: Spețe întâlnite în activitatea profesională, discutate de experți contabili și contabili autorizați cu reprezentanți ai AJFP

Radio CECCAR FM

CECCAR Filiala Brăila, în parteneriat cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP), a organizat, la 19 iunie a.c., o masă rotundă cu tema Aspecte punctuale, problemele cu care se confruntă profesioniștii contabili, spețe întâlnite în activitatea profesională. Iuliana Panaitescu, președintele CECCAR Brăila, Cornel Iscu, coordonatorul filialei, precum și membri ai Consiliului filialei au fost alături de profesioniștii contabili la întâlnirea organizată în sistem hibrid.

Din partea AJFP au participat la eveniment Mihaela Ciorășteanu, șef administrație, Nicoleta Ciobanu, șef administrație adjunct colectare, și Mariana Lozneanu, șef Birou asistență pentru contribuabili, ce au prezentat membrilor CECCAR aspecte legislative cu aplicabilitate generală în activitatea agenților economic: sistemul e-Factura, sistemul RO e-Transport, declarația SAF-T. În plus, au fost aduse clarificări privind completarea și declararea veniturilor în Declarația unică și a plății contibuției de sănătate.

Alte teme importante discutate au vizat gestionarea Declarației de trezorerie, înțelegerea noilor reglementări fiscale pentru bunurile de lux și procedurile pentru rectificările declarațiilor fiscale. S-au abordat, de asemenea, aspecte privind noile regimuri fiscale pentru 2024, care afectează veniturile din vânzarea proprietăților de către dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, și tranziția de la microîntreprindere la sistemul pe profit, inclusiv modalitățile de recuperare a pierderilor fiscale.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 10 ore

CECCAR Dâmbovița: Raportarea de durabilitate, noul cadru reglementar european. Rolul profesioniștilor contabili

PROFESIA CONTABILĂacum 10 ore

Conferința internațională Taxation in Europe din Budapesta: Soluții digitale pentru provocările fiscale europene

PROFESIA CONTABILĂacum 11 ore

CECCAR Brăila: Spețe întâlnite în activitatea profesională, discutate de experți contabili și contabili autorizați cu reprezentanți ai AJFP

ECONOMIEacum 11 ore

APIA: Apicultorii pot depune cereri de plată pentru intervențiile aferente sectorului, până la 31 iulie inclusiv

ECONOMIEacum 11 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM

ECONOMIEacum 11 ore

APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare

ECONOMIEacum 12 ore

Modelul și conținutul formularului „Decont precompletat RO e-TVA”, publicate în Monitorul Oficial

ECONOMIEacum 12 ore

31 iulie, termenul-limită pentru depunerea cererilor privind ajutoarele la motorină și în sectorul creșterii animalelor

ECONOMIEacum 12 ore

ANCOM avertizează asupra riscului de roaming involuntar în județele de graniță

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum o săptămână

Economia la bani mărunți – Ediția din 04.07.2024

ECONOMIEacum o săptămână

Profesia contabilă, la ceas aniversar: 103 ani de la înființarea celui mai mare organism profesional din România. Era smart accounting: Contabilitatea, de la A la AI

ECONOMIEacum o săptămână

Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2024 a operatorilor economici, publicat în Monitorul Oficial

Trending